Sinop'ta yaklaşık 45 yıldır el yapımı yorgan dokumacılığı yaparak geçimini sağlayan iki arkadaş, teknolojinin gelişmesiyle bitme noktasına gelen mesleklerini yaşatmaya çalışıyor.

Yorgan ustası Nihat Aksoy (63), yaptığı açıklamada, daha önce kentte el yapımı yorgan üstüne hizmet veren 7 iş yeri olduğunu ancak şu an sadece kendilerinin kaldığını söyledi. 

Yıllar içerisinde satışların azaldığını ve fazla para kazanamadıklarını ifade eden Aksoy, "Biz de para kazanmak için değil meslek ölmesin diye bu mesleği yapıyoruz. Yoksa bir iki yorgan satarak para kazanılmaz. Çünkü artık hazır yorganlar çıktı. Vatandaş onlara daha fazla ilgi gösteriyor. Dolayısıyla işlerimiz çok ama çok azaldı." diye konuştu. 

Bir diğer yorgan ustası Alaattin Karaahmetoğlu ise el yapımı yorganların hazır yorganlara göre daha kaliteli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ama maalesef insanlar makine ile yapılan yorganlara ilgi gösteriyor. Sağlık mı sağlıksız mı artık eskisi gibi kimse ayırt etmiyor. Bu duruma açıkçası çok üzülüyoruz. Fazla getirisi olan bir meslek olmadığı için öğretecek insan da bulamıyoruz. Belki bizden sonra Sinop'ta artık bu işi yapan olmayacak. İstiyoruz ki birilerini çırak olarak yetiştirelim ve mesleğimiz yaşasın." 
Editör: Vitrin Haber