Her yıl Temmuz ayının üçüncü Cumartesi günü yapılan Sinop Aile Buluşması’nın 12.’si, Sinop İskele meydanındaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Emekli Öğretmen Şirin Özbilen eşliğinde istiklal Marşı okunması ile başlayan program Belediye Başkanı Barış Ayhan'ın konuşmasıyla devam etti. 

YERYÜZÜNDE 1 MİLYON SİNOPLU YAŞIYOR
Başkan Ayhan, büyük aile buluşmasına katılanları Sinop'ta yeniden ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Sinop'un adeta bir yeryüzü cenneti oyduğunu belirten Başkan Barış Ayhan, yeryüzünde yaşayan 1 milyon Sinoplu'dan sadece 200 binin Sinop'ta yaşadığını belirterek, gurbette yaşayan Sinopluların Sinop hasretiyle yanıp tutuştuğunu hatırlattı. Başkan Ayhan organizasyonun daha da büyütülerek, daha fazla Sinoplu'nun bir araya geldiği bir organizasyon haline getirilmesini diledi.   Ayhan; “Sinop bildiğiniz gibi adeta bir yeryüzü cennetidir. Doğasıyla, harika eşsiz bir coğrafya. Fakat bu toprakları sadece doğal güzellikleri ile düşünmemek lazım. İnsan faktörü çok önemli. Bu anlamda Sinop, insanıyla da çağdaş, güler yüzlü, misafirperver, yardımsever insanların yaşadığı bir coğrafya olması özelliğiyle de Türkiye’de ön plana çıkıyor. Türkiye’de bir çok kent İstanbul’a Ankara’ya göç vermekte. Göç edenler memleketlerini unutuyor, oralarda başka bir devran içinde dönüyorlar. Ancak bu durum Sinop için geçerli değil. Yeryüzünde 1 milyon Sinoplu var. Bunun yalnızca 200 bini Sinop’ta yaşıyor. 800 bin Sinoplu ise bir sebeple Sinop dışında yaşıyor. Ama hepsinin ruhunda o Sinop sevgisi duruyor. Bu anlamda bu organizasyonda emeği geçen abilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu biraz daha büyütelim, zenginleştirelim istiyorum. Daha çok Sinoplu’nun bir araya geldiği,  eski günlerin yad edildiği organizasyonlar yapalım” dedi. 

SİNOP AİLE, BİR KENT BELLEĞİDİR
Sinop Aile Buluşması organizatörlerinden Hayrettin Bozkurt bu konuda yaptığı açıklamada birlik ve beraberlik mesajı verdi. Bozkurt: "Sinop Aile Facebook üzerinden dünyanın dört bir yanındaki Sinopluların oluşturduğu Eski Sinop Fotoğrafları grubudur. Sinop Aile; kentte yaşamış ister hamal ister işadamı yada mesleğini en iyi şekilde yapan doktor, işçi, memur  veya bakkal, kasap, berber, manav, balıkçı gibi esnafların unutulmuş yaşam öykülerini hatırlatır, yad eder. Kısaca Sinop Aile; kent belleğidir. Dünün unutulmuş insanlarını ve öykülerini bulur, paylaşır" dedi.
"Bizler bu kentin öncelikle sahipleriyiz" diyen Hayrettin Bozkurt sözlerini şöyle sündürdü: "Biz Sinoplu'yuz, biz bu kentin toprağına, taşına, havasına, denizine, yosununa hayat veren, onu omuzlayan, bu yükü omuzlarında hisseden, kentimizi mutlu kent yapan, bu mutlu şehirde yaşayan bireyleriz. Bu kentin hikayesini bir bir arşınlayan, omuzlayan, bu hikayeyi beş yıldır yürüten ve gelecekteki gençlere emanet edecek insanlarız. Bizler bu kentin hikayesini misafirler ile paylaşmak istedik"

Sinoplu ünlü karikatür sanatçısı Seyit Saatçi'nin de bir konuşma yaptığı Büyük Aile Buluşması sırasında Zeynel Zeki Özcanoğlu'nun alanda açtığı fotoğraf sergisi gezildi. Program, Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çekimi sonrası yelken kulübünde yenilen yemek ile sona erdi.
Her yıl temmuz ayının üçüncü Cumartesi günü buluşan grup bir sonraki yıl, 13. buluşma için vedalaştı.