Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğünce tedavisi tamamlanan küçük balaban yeniden gökyüzüne kanat çırptı.

Geçtiğimiz günlerde Sinop Merkezde duyarlı vatandaşlarca bir iş yerinin önünde yaralı bir kuşun olduğunu DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğüne bildirilmesi üzerine harekete geçen İl Şube Müdürlüğü personeli yaralı kuşu ilgili adresten teslim aldı.
İl Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimince gerçekleştirilen muayenede yaralı kuşun küçük balaban (Ixobrychus minutus) olduğu ve göç sırasında yorgun düştüğü için şehir merkezine indiği tespit edildi. Veteriner hekimce gerçekleştirilen tedavi ve bakımının ardından gücüne kavuşan küçük balaban İl Şube Müdürlüğü personelince Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı içerisinde yer alan Sarıkum Gölü’nde tabiata salındı.

Sazlık ve çalılıklarda yuvalanan küçük balaban yoğun bitki örtüsünün bulunduğu bataklıklarda ve tatlı su kenarlarında yaşar. Ülkemize martın sonlarına doğru az sayıda gelen küçük balabanların çoğunluğunun gelmesi ya da geçişleri ise mayıs ayının ilk yarısında gerçekleşir ve geçiş ayın sonuna kadar devam eder. Dönüşleri ise ağustos ortasında başlar ve asıl yoğunluk eylül başlarında gerçekleşir.

Yaban hayatının sürdürülebilirliğinin sağlanmasında vatandaşlarımızın duyarlılığı, yaralı, öksüz, bakıma muhtaç yaban hayvanı bulduklarında bulundukları ildeki Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüklerine bildirmeleri büyük önem taşıyor.  
 
Editör: Vitrin Haber