Bugün 13 Şubat. Yani 13 Şubat 1956 Gerze Yangını’nın yıldönümü. Chicago’dan sonra dünyanın 2. büyük yangını olarak bilinen Gerze Yangınıyla ilgili, bir kitap olacak kadar da öykü var.

Biz bu kez özel bir öyküyü dile getireceğiz. Bu öykü bir aile dramı! O gün 5’i aynı aileden 9 kişinin sığındığı hamamda boğulan Sazak Ailesinin dramı. Yangından kaçıp, güvenli zannıyla sığındıkları Hamamda can veren 5 kişilik Sazak  ailesinin dramını paylaşacağız.

“13 Şubat 1956’da 5’i aynı aileden 21 kişi can verdi” diye yazıyordu o günkü gazeteler.

İşte söz konusu fotoğrafta Osman Sazak olay anında Bursa’da askerdir. Komutanı yangını duymuş ve ölenlerden haberdardır. Gerze doğumlu Osman Sazak’ı çağırır, cenazeye katılması için izin verir. Asker Osman Sazak, önce İstanbul’a, oradan da Karadeniz Vapuru ile Gerze’ye gelir. Gerze’ye ulaştığında annesi, kız kardeşi, eniştesi ve 6 aylık yeğeni çoktan defnedilmiştir.

Askerden evvel çekilmiş olan bu fotoğraf,  şimdi Osman Sazak’a ailesinden bir anı olarak İstanbul’daki evinin baş köşesinde yerini almıştır.

Osman Sazak yangın öncesi çekilen bu fotoğraf için şunları söylüyor. “Fotoğrafta solda olan kişiyim. Yangın sırasında askerde olduğum için yanmaktan kurtuldum. Şu an İstanbul’da yaşıyorum. Yanımda annem Fatma, onun yanında babam Hüseyin, en sağda kız kardeşim Firdevs. Fotoğraftaki 3 kişi yangında vefat etti. Bizim ailemizden annem, babam, kardeşim Firdevs ile bu fotoğrafta bulunmayan eşi Emin Aydın ve 6 aylık çocukları olmak üzere, sığındıkları Köşk Hamamında o gün can vermişlerdi. Biz bunu çok acı bir anı olarak hiç unutmuyoruz. Her sene olayı daha elim bir şekilde hatırlıyoruz.”


Araştırma Haber: Hamdi Gökçen  Fotoğraf: Mehmet Kasım Coşkun

Editör: Vitrin Haber