Sinop’ta yaşayan mübadiller, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesinin imzalanmasının 96. Yılı dolayısıyla düzenlenen program kapsamında bir araya geldi. 

Türkiye’deki Mübadil Dernek ve Kuruluşlarca ülke genelinde her yıl düzenlenen anma etkinliğin Sinop’ta bu yıl 5.’si düzenlendi. İlk olarak Sinop yelken kulübünde düzenlenen kahvaltı programına katılan mübadiller, aynı sofrada kahvaltı yaptı. 

Buradaki etkinliğe Sinop Valisi Köksal Şakalar, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren,  İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş, Belediye Başkan Vekili Nurettin Karaduman, Karadeniz Dernekler Federasyonu (KARDEF) Başkanı Kemalettin Altınsoy, Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral, Kurum Müdürleri, Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Üyeleri ve Sinoplu Mübadiller katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Köksal Şakalar, bu anlamlı gününde mübadillerle birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Düzenlenen yemeğin ardından mübadiller ve protokol üyeleri Sinop Belediye bandosunun çaldığı marşların eşliğinde Aşıklar Caddesi üzerinden yürüyerek Sinop İskele Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenecek programa katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan törende Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral meydanda bulunan Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Ardından tüm katılımcılar ile birlikte küçük iskele önüne geçen Dernek Başkanı Kenan Aral burada Lozan Mübadele Vakfı tarafından hazırlanan ve Türkiye genelinde bulunan Mübadele Derneklerince okunan 96. Yıl Ortak bildirimini paylaştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında imzalanan Mübadele Sözleşmesi sebebiyle ile yaklaşık 2 milyon insanın doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirten Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral, bu göçte mübadillerin büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti.

Açıklamasında AB yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden iki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını istediklerini söyleyen Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan mübadil kökenlilerin de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadil kökenliler gibi aile büyüklerinin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istediklerinin altını çizdi. 

Okunan metnin ardından Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral, mübadelenin 96.yıl anısına denize çelenk bıraktı. Daha sonra katılımcılar tarafından karanfiller topluca denize atıldı. 


 

Editör: Vitrin Haber