Muğla'nın Marmaris İlçesi Taşlıca Köyü'nden 60 eşek satın alıp Yatağan'a getiren 59 yaşındaki Musa Karaçam, hayvanları yazın safaride kullanırken, kışın da sütünü satıyor. Bir çay bardağı 20 liradan satılan eşek sütüne yoğun talep olduğunu belirten Karaçam, eşek sayısını çoğaltacağını söyledi.
Marmaris'e 55 kilometre uzaklıktaki 140 hane, 550 nüfuslu Taşlıca Köyü, bölgede eşekleriyle tanınıyor. Eskiden nüfusu kadar eşek bulunduğu söylenen Taşlıca'da şu anda 200 eşek kaldı. Son zamanlarda köye gelip eşek satın alanların sayısının artması ise dikkat çekiyor.

Taşlıca Köyü Muhtarı Sadi Altınışık, özellikle son aylarda satışın hızlandığını, hemen her hafta sonunda eşek satın almak isteyenlerin köye geldiklerini belirtti. Altınışık, kendilerinin harman dövmede ve yük taşımada kullandığı eşeklerin çok rağbet gördüğünü kaydederek, Yatağan ve Ula ilçelerinden gelenlerin sütünden faydalanmak için eşekleri satın aldıklarını söyledi.

Muhtar Altınışık, "Henüz yeni yavrusu olan, yani süt veren eşekleri Yatağan'dan gelip 500- bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satın alarak götürdüler. 150- 200 gram süte 30- 40 lira arasında para veriliyor. İlaç amaçlı kullanıldığı için normal sütten tabii ki kat kat pahalı" dedi.

20 EŞEĞİ VARKEN 60 EŞEK DAHA ALDI

Yatağan İlçesi Bozarmut Beldesi'ndeki evinin bahçesinde önceleri 18'i dişi toplam 20 eşeği bulunan Musa Karaçam, eşeklerini yazın safaride kullanırken sütünün de akciğer, mide ve bağırsak kanseri astım, siroz, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini öğrendi. Karaçam, bunun üzerine Marmaris'ten ilk etapta 10 ve peşinden de 50 eşek satın alarak sütünü değerlendirmeye başladı ve bir eşekten günde 1- 3 çay bardağı süt elde etti. Bardağı 20 liradan satılan süte Muğla, Aydın, İzmir, İstanbul ve Kocaeli gibi illerden talep gelince Karaçam, eşek sayısını artırmaya karar verdi. Karaçam şunları söyledi:

"Kronik astım ve bronşit hastalarına çok iyi gelen eşek sütü aynı zamanda siroz hastalığını da tedavi edebiliyor. Bunun yanında antitoksin özelliği ile zehirlenmelerin üstesinden geliyor. Boğaz enfeksiyonu geçiren bir hasta, balgamı eşek sütü ve karışımı ile tamamen söktürebiliyor. Astım ve bronşit rahatsızlığı olan çocuklar, 10 gün süreyle bir çay bardağı eşek sütünü içtikten sonra rahatlıyor."

KADINLAR YÜZLERİNE SÜRÜYOR

Eşek sütünün kozmetik ürün olarak da kullanıldığını dile getiren Karaçam, "Eşeklerden sağılan süt tülbent ile süzülüyor. Tülbentin üzerinde kalan köpükleri kadınlar yüzlerine sürüyor. Cilde iyi geliyor ve gençleştiriyor" diye konuştu.

İtalya'dan Hindistan cevizi yağı ve Rusya'dan Kostik getirterek sıfır asitli zeytinyağı ile hazırlanan karışıma eşek sütü ilave edip sabun imal etmeyi de öğrendiğini belirten Musa Karaçam, "Özellikle genç bayanlar eşek sütü sabununu tercih ederek, yüzlerindeki ben ve sivilcelerden kurtuldukları gibi, cildin de pürüzsüz olması için kullanıyorlar. Sabunu şu anda belli bir oranda üretebiliyoruz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde seri üretim yapıp pazara çıkmayı hedefliyoruz" dedi.

HASTA ANNESİ İÇİN HER SABAH ALIYOR

Yatağan'da 76 yaşındaki annesi Fadime Narin'e konulan akciğer sertleşmesi tanısı için her sabah eşek sütü almaya gelen Deniz Güvençli de, eşek sütünün kansere iyi geldiğini duyunca, bir haftadır her sabah gelip eşek sütü aldığını söyledi. Savaş ve Ülkü Uygun çifti de, üç yaşındaki oğulları Mestan ve bir yaşındaki kızları Nazlıgül'ün bronşit tedavisi gördüğünü belirterek, "Mestan'a yaklaşık 10 gün boyunca her sabah eşek sütü içirdik ve faydasını gördük. Şimdi bronşit olan Nazlıgül için geliyoruz. Aynı zamanda da koruyucu özelliği olduğu için de oğlumuza da içirmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

'BİLİMSELLİĞİ YOK'

Marmaris Özel Ahu Hetman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman İrez ise eşek sütüne pek olumlu bakmadığını, çünkü henüz bu konuyla ilgili ortada somut bir şey olmadığını belirtti. Dr. İrez şu bilgileri verdi:

"Keçi sütünün anne sütüne yakınlığı biliniyor. Çünkü bu da çok eskilerde antik çağda kullanılmış. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair günümüze kadar gelen bilgiler var. Fakat eşek sütüyle ilgili üst düzey bir çalışma yok. Yapılmış ciddi bir araştırma yok. Bunu yapanların çoğu yurt dışından kulaktan dolma bilgilerle bu işi gerçekleştiriyor. Ben bir doktor olarak herhangi bir kaynaktan okumuş değilim. Genel iddialara baktığımız zaman hepsinde aynı, yani kansere iyi geliyormuş. Bakanlık da zaten satışına izin vermediği için bir şey söylemek mümkün değil."

TIBBEN EŞEK SÜTÜ

Eşek sütü ile ilgili olarak yaptığı araştırmalarla tanınan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Usta, eşek sütünün çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Usta şöyle dedi:

"Çiğ kullanılması gerekiyor. Çok önemli ekonomik değere haiz bu sütün hijyenik koşullarda makine ile sağılması gerekir. Ahır temizliği ve hayvan sağlığı prosedürleri var. Eşek paraziti var mı yok mu bilinmeli. Yeni doğan bebekler için fizyolojik ve besinsel gereksinimlerine uygun dengeli amino asit dağılımı ile ideal bir protein kaynağı. Yağ oranı düşük olduğu için gereksiz kilo alımını engeller. Çeşitli uzmanlarca diyetlerde kullanılması tavsiye edilmektedir. Vitamin açısından da eşek sütü A, B2, C, E vitamin içerir."

Editör: Vitrin Haber