Sinop İl Genel Meclisi Üyesi ve CHP Grup Başkanvekili Abdullah Batur, Sinop'ta aile içi şiddete uğramış kadınların Sinop Engesiz Yaşam Merkezi'nde misafir edildiklerini belirterek, sığınma evinin daha uygun bir yere alınmasını istedi. Batur konuyla ilgili valiliğe dilekçe verdi.

Batur dilekçesinde şu ifadelere yer verdi; "Bildiğiniz gibi Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Kanun 08.03.2012 tarihinde kabul edilmiştir.

İlgili Kanundan sonra Kadın Sığınmaevleri Açılması için; 28.03.2012 tarihinde, Kadın Konukevleri Yönetmeliği yayınlanmıştır. Kadın Sığınmaevlerinin amacı şiddete maruz kalmış ya da risk altında olan kadınlara ve çocuklarına, şiddetten arınmış ve insan onuruna yakışır koşullarda geçiçi olarak sığınma hizmeti sunmaktır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının da bu konu üzerinde durmakta olduğunu ve “her Şehirde Kadın Konukevi olması gerektiğini, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda her ilde en az bir Konukevi açmayı hedeflediklerini” basında görüp duyuyoruz.

Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 07.05.2012 tarihli Genelgesinin 20. Maddesine göre 'Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi' olarak adı değiştirilen İlk Adım İstasyonu da İlimizde bulunmamaktadır.

Bunun için Yönetmeliğe uygun ve Sığınmaevi şartlarını taşıyan, içinde Uzman kişilerin hizmet vereceği tesisin oluşturulması zorunluluk haline gelmiştir.

İlimizde İlk Adım İstasyonu olarak Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Merkezi kullanılmaktadır. Aile içi şiddete uğramış kadınlar ilgili kurumların yönlendirmesi ile bu özel insanların kaldığı Kamu Kurumunda misafir ediliyorlar.

Ancak bu Kurum Uzmanlık alanı dışında farklı bir konuda hizmet vermeye çalışıyor. Bu durum hem kurumun özel insanları hem de misafir edilen kadınlar için sorun ve risk teşkil edebilmektedir.

Sonuç olarak Kurum içinde Kurum olmayacağı da bilinen bir gerçektir. Sayın Valim; İl Özel İdaresinin mülkiyetinde bulunan Atatürk Devlet Hastanesi karşısındaki binada, ticari işletme yapılması Mahkeme Kararı ile mümkün değildir. Hububat kurutma deposu veya ev olarak kullanılmasında sakınca olmayan binanın İlk Adım İstasyonu ve Kadın Sığınmaevi olarak hizmet vermesi için değerlendirilmesi, ya da kira bedelini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ödeyeceği uygun bir bina bulunması için gereğini dilerim. Son söz; bu kuruma kimin ne zaman hangi şart altında sığınmak için ihtiyaç duyacağı belli olmaz" 

Editör: Vitrin Haber