Yerel ekonomilerdeki en büyük sorunlardan birisi ulusal ve uluslararası işletmelerin küçük esnaf karşısında yüksek rekabet gücü ve yerel küçük esnafın buna karşı direnme gücünün bulunmamasıdır. Küçük esnafın bu konuda desteklenmesi ve ayakta kalması için yerel halkın daha fazla küçük esnaftan alışveriş yapmasının sağlanması gerekmektedir. Küçük esnaftan alışveriş yapmanın ekonomiye katkıları olacağı gibi alışveriş yapılana ve yapana da pek çok faydası olacaktır.
Kalabalıktan ve kaostan hoşlanmayan kişiler için daha rahat ve stressiz bir ortamda yapılacak alışveriş imkânı sunar.

Küçük yerel işletme sahibi ile bireysel olarak iletişim kurmak mümkün olduğundan daha kişisel bir alışveriş yapılabilir. İşletme sahibi müşterisiyle iletişim halinde olduğundan ve onların taleplerini birebir aldığından daha kişisel ve ihtiyaca yönelik ürünler ve hizmetler sunabilir.

Ulusal ya da uluslararası firmalardaki olumsuz çalışma koşulları ve ücretler ile işçi çalıştırmasına tepki olarak yerel esnaftan alışveriş yapılabilir, daha iyi şartlar ve ücretlerle istihdam yaratan yerel esnafın istihdam sağlaması desteklemiş olur.

Yerel esnaf daha doğal ürünlere yerel üreticilerden ulaşarak sunma imkânı olduğundan, yerel esnaf vasıtası ile daha doğala ulaşmak mümkün olur.
Yerel esnaftan alışveriş yapan kişi sayısı arttıkça küçük esnaf daha fazla kar eder, sermaye yapısı güçlenir ve sunduğu ürün ve hizmetleri daha ucuza mal etme ve sunma imkânı elde eder.

Büyük ulusal firmalar yerel ekonomideki rekabet ortamını olumsuz etkilemektedir. Yerel esnaftan alışverişe ağırlık verilmesi girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını ve daha sağlıklı bir rekabet ortamının oluşmasını sağlayacaktır.

Yerel esnafın güçlenmesi daha fazla istihdam gerçekleştirmelerini ve yerel işsizliğin azalmasını sağlar. Yerel esnaf daha az altyapıya ihtiyaç duyacağından kamu kaynaklarının da büyük şirketlere sağlanacak altyapıya gitmemesi sağlanmış olur. Bulunulan ilde daha merkezi bir yapı oluşmasını ve merkez dışarısında büyük alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmaktan daha az masrafla alışveriş yapılabilmesini ve çevreye daha az zarar verilmesini sağlar.

Yerel esnaftan alışveriş yapmak, paranın ve vergilerin yerel ekonomide kalmasını sağlar. Yerel küçük esnafa harcanan her 100 TL’nin en az 70’i yerel ekonomide kalırken sadece 30’u dışarıya çıkmaktadır. Yerel olmayan büyük işletmelere harcanan 100 TL’nin ise sadece 40’ı yerel ekonomide kalmaktadır. Ayrıca yerele değer vermek, ona yönelmek yerelde toplumsal kaynaşmayı ve iletişimi de kuvvetlendirecektir.

Küçük yerel esnaf, kar amacı gütmeyen, yardım ve sosyal sorumluluk projelerine destek olmak konusunda ulusal ya da uluslararası kuruluşlara göre daha istekli olacağından daha fazla kar etmesi bu tip projelere daha fazla destek vermesini sağlar.

Sonuç olarak yerel ekonominin güçlenmesi, toplumsal kaynaşma ve sosyal ortamın gelişmesi, tüketicinin daha iyiye daha ucuza ulaşabilmesi için yerel esnaftan alışveriş kültürünün tüketicilerde yerleşmesi gerekir. Sonuçtan yerelde herkes fayda görür.

Gürsel KIZILASLAN 
Müdür
KOSGEB Sinop Hizmet Merkezi Müdürlüğü