İdrak edeceğimiz Berat Kandili, aslında bize her türlü kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikten uzak kalmayı öğretir
Her mübarek gece de olduğu gibi bu mübarek gece  bize; Fıtratımıza dönme, kendimizi hesaba çekme,fani olanla baki olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme fırsatının sunulduğu bu gecelerin Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı mükellefiyetlerimizin hatırlatıldığı bir gece olmasıdır. 
Berat Kandilinin müminlere öğrettiği hususlara şunlardır.
1-Berat Kandili, her türlü kötülükten beri olmayı bize öğretir.
Her yıl gelen Berat Kandili, bizlere her türlü şer, kötülük, zulüm, haksızlık yani günahtan beri olmayı, onlardan teberra ederek uzak kalmayı ; Hayra,iyiliğe,güzele,adalete yani sevaba yakın olmayı öğretir.
2-Berat Kandili, Hz. Allah (c.c)’ünün katındaki beratımızın yollarını bize öğretir.
Berat Kandili, Allah-u Teala’nın nezdinde beratımıza vesile olduğu, Rabbimizin afvına,rahmetine ve mağfiretine sığınmayı öğrettiği gibi; Kendimize, ailemize, din kardeşlerimize, yaratılıştan kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı afvedici, inşa edici ve merhametli olmayı bize öğretir. 
3-Berat Kandili, gerçek hürriyet beratını bize öğretir.
Berat Kandili, arzularımızın, tutkularımızın, heva ve heveslerimizin, bencilliklerimizin egemenliğinden, nefsimizin esaretinden kurtularak gerçek hürriyyet beratımıza nasıl kavuşacağımızı öğretir.
4-Beratımızı almanın tek yolu, Kur’an’ı Kerim’i ve Hz. Peygamber (s.a.v)’in sünnetini yaşamaktan geçtiğini bize öğretir. 
Bu kandil, beratımızı almamız için ancak, hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’i okumak, anlamak ve yaşamakla; Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in bizlere miras bırakmış olduğu sünnetini ve evrensel ahlâkî erdemleri hayatımıza taşımak ve yansıtmakla mümkün olacağını bize öğretir.
Beratımızın önündeki engeller nelerdir?
İnsanlığın beratının önünde duran engellerin başında gelen kin, nefret, hırs,öfke, kibir, dünyevileşme ve güç tutkusunun gün geçtikçe insanlığı daha fazla etkilemektedir.Bu engellerin en başında Hz. Allah’ın kesin olarak yasakladığı haramlar; İçki,kumar,zina,faiz gibi günahları terketmemek,sıla-i rahmi (akraba hukukunu)  terketmek beratımızın önünde ki en büyük engellerdir.
Birbirimizin beratına vesile olalım.
Yaşadığımız bu asırda yetimler vardır.Sizin anladığınız annesinden babasından yetim değil; iman’dan, islam’dan, hidayetten ve Kur’an’dan.Kim neden mahrum ise o, onun yetimidir.İman’dan ,İslam’dan, hidayetten,Kur’an’dan mahrum olanların yüreğine mahrum oldukları şeyleri taşırsak inşaallah onların beratlarına vesile olmuş oluruz.
Yine İslâm dünyasının da içinden geçmekte olduğu bu hengameli süreçte, İslâm coğrafyasının bir an önce acı ve elem coğrafyası olmaktan kurtularak, yeniden bir ilim ve medeniyet havzasına dönüşmesi, bölgemizde yaşanmakta olan fitne, kargaşa ve kaos ortamından teberra ya ihtiyaç vardır.Böyle zor zamanlar da  Müslümanların maddi yardımlarıyla,dualarıyla birbirlerinin beratına yardımcı olmaları gerekir.
İslâm dünyası olarak barış, huzur ve güven içerisinde, arınmış gönüllerle, günah yüklerimizden berat etmiş olarak Ramazan-ı şerif ayına girmeyi Hz. Allah nasip eylesin.
Berat kandiliniz mübarek olsun...