SAĞLIK

Uyku apnesi ani ölümlere neden olabilir



Gece yaşanan bu sevimsiz ve kalitesiz uyku sonrasında, gün içinde bireyin tamamen fiziksel ve psikolojik reaksiyonlarının negatif yönde olmasına sebep olacağını kaydeden Dt. Arslan, "Baş ağrısı, dikkat dağınıklığı, stres, uyuklama hali, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, performans düşüklüğü, boğaz ağrısı, iş verimi kaybı, iş kazası, trafik kazası, cinsel isteksizlik, özellikle de biz diş hekimlerini ilgilendiren ana kısım ise, gece boyunca dişlerin gıcırdatılması ve sıkılmasıyla alakalı olarak görülen çene ağrısı ve kitlenmesi uyku apnesi şikayetlerinin başlıca sebepleridir" diye konuştu.

Rahatsız edici ve endişe verici uyku apnesinden kurtulmanın tedavi yöntemlerinden birinin de, horlama aparatı olduğunu belirten Dt. Arslan, "Kullanımı son derece rahat, hiçbir yan etkisi bulunmayan yumuşak bir malzemeden yapılan materyaldir. Gece kullanım amaçlı tasarlanan bu protez , dişlerin üzerine oturarak, alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuyu tekrar eski gerginliğine ulaştırmaktadır. Bu şekilde solunumu açarak, horlamayı ve uyku apnesini ortadan kaldırabilmektedir. Hastalığın her safhasında etkili sonuç alınan, cerrahiye alternatif olan tek uygulama horlama protezidir" ifadelerini kullandı.

Dt. Arslan, "Yapılan araştırma ve sonuçlar doğrultusunda, ilk kullanımda bile bu protezin sıkıntıyı ortadan kaldırdığı görülmektedir. Maliyeti tamamen uygun, taşıması ve temizliği son derece rahat olan bu protez, kişiye özel olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla size yapılan bu aparatı, bir başkası kullanamaz. Önemli olan. biz diş hekimlerin bu noktada, sadece kişinin kaliteli bir uyku uyumasını sağlamak değil, oluşabilecek olan birçok rahatsızlığı da ortadan kaldırmaktır" şeklinde konuştu.