Bienal iki yılda bir tekrarlanan sanatsal faaliyettir. Günlük yaşamın estetikleşmesi, tüketim kültürü bağlamında geleceğin biriktirilmesi bu yıl Sinop'ta 4. gerçekleştirilen Sinopale tüm kültür varlıklarımızın sanatsal etkinliklerle birleştirilmesi ve fonksiyonuna uygun sanatsal faaliyetlerin yapılması ilimize bir zenginlik katmaktadır. Sinop Antik Kent Kültür Merkezidir. Roma, Selçuklu ve Osmanlı eserleri bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. 



Doğal Liman oluşu, Antik Dönemden günümüze birçok kültürün harman olduğu bir merkez. Sinopale bu kültür birikimini geleceğe taşıma olgusu, bir modernleşme ve küreselleşme projesidir. AB Projemizin içinin doldurulmasında ve ilimizin Avrupa ile entegrasyonunda önemli bir adımdır. Bu küreselleşme projesi ilimizin uluslararası arenada pazarlanması ancak kent kültürünün korunmasında toplumsal etkinliklerin geleneksel kültür ile bütünleştirilmesi ve yaşatılması, kent kimliğini ve kültür mirasını koruma bilincinin aşılanması bakımından da önemli bir toplum hareketi olarak görüyorum. Sinop'ta toplum temelli bir kültürün oluşturulmasında önemli bir faktör teşkil etmektedir. Sinop Bienali bir okul, her sene öğrenci kaydediliyor ve bir ekol oluşturuyor. Ayrıca Sinop'ta bir bienal turizminin gelişmesine de katkı yapmaktadır. 


Çağımızda gelişen teknoloji, tanımadığı ve kendisine benzetemediği geçmiş kültürleri ve kültür mirasını yok ediyor. Aslında Bienal Kültür Mirasının yaşatılması için yapılan bir direnç hareketidir ve Sinop'ta yaşayan Kültür Mirasına da Bienal olumlu katkı sağlamaktadır. Daha çok üretim ve daha çok tüketim üzerine kurulan kapitalist yaşam biçimi doğal kaynakları hızla tüketiyor ve ekolojik dengeleri de bozuyor ve aynı şekilde kültür kaynaklarının tüketilmesi noktasında da erozyon sağlıyor. Sürdürülebilir bir kültür politikasının oluşturulmasında Sinopale ana eksen teşkil etmektedir. Bu yıl " Gölgenin Bilgeliği " temasında tekrarlanan Sinop 2012 Bienali aslında Diyojen'in, küresel kültür politikalarının kent kültürlerini yok etmeye karşı bir savunma bir refleks hareketidir. Sinopale Akademisi, Sinopale Formu ve Sinopale Rezidansını kuran ve uygulama atölyeleri ile yabancı sanatçılarla ulusal sanatçıları bir araya getiren, toplantı ve açık oturumlarla kültür ve sanatsal alanlarla yoğun bir eğitim programı ile  ilin kültür zenginliğine önemli ölçüde katkı yapmaktadır. Bakanlık ve Valilik olarak yerli ve yabancı birçok sanatçıya çalışma platformu oluşturarak belirlenen tüm ziyaret yerlerini ve kültür mekanlarını Sinopale için kullanım izni vererek desteklemekteyiz.


9.2 Milyon €'luk Bakanlığımızın Kültür Eksenli Dönüşüm Projesi ile kültür sektörüne model teşkil edecek " Ortak Kültürel Miras Türkiye ve AB Arasındaki Diyalog ve Koruma Sinop Modeli Projesi " ile oluşturmaya çalıştığımız Kent Bellek Müzesine de önemli ölçüde obje teşkil edecek olan Sinopale aynı zamanda Sinop'un kültürel eğilimi noktasında önemli ölçüde veri tabanı oluşturacaktır. Alan Yönetimi olarak Sinopale'nin sonuçlarını değerlendirmek üzere yakından takip ediyoruz. Sinop uygarlık hazinesi, Sinopale de bu uygarlığa zenginlik katıyor.




- - - -