Sinoplu hayvanseverler '4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde belediyeye ait Hayvan Barınağı'nda buluştu. Hayvanseverler tarafından başlatılan Empati Projesi kapsamında hayvanların mama ihtiyacı için barınağa temin edilen makinaların ilk kullanımı da Hayvanları Koruma Gününde gerçekleşti. Hazırlanıp pişirilen mamalar can dostlarına servis edildi. Hayvanları Koruma Gününe boş gelmeyen birçok hayvansever ise satın aldıkları çuvallar dolusu mamaları barınağa getirdi. 

HAYVANLAR BİZLERİN AYRILMAZ BİRER PARÇASI
Sinop'ta özel bir gün yaşandığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Sönmez, projenin heyecan verici olduğunu söyledi. 
Sönmez: "Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü. Yaklaşık 2 hafta önce bu proje için Taner beyin daveti ile yola çıktık. Taner bey projeye inanılmaz şekilde destek oldu. Barınağımızda çeşitli iyileştirmeler yapıldı. Hayvanlar bizlerin ayrılmaz bir parçası. Sinop'taki sokak hayvanlarımız ile bir bütünüz. Yine Taner beyin desteğiyle burada 7 tane baks yapıldı. Burada hayvanlarımızı sahiplendiriyoruz. Bu bakslarda kalan hayvanlarımızın bakımlarını bir yıl boyunca vatandaşlarımız üstlenebilecek. Proje kapsamında artık yemek artıkları çöpe gitmiyor. Yemekler barınağa geliyor. Fırıncı arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Kalan ekmeklerin atılması engelleyerek barınağa gelmesini sağlıyoruz. Onlarda mama, ekmek ve eti mikserimizde karıştırarak hayvanlarımıza protein değeri yüksek bir besin kaynağı oluşturuyoruz" dedi.

ÖZEL BİR GÜNÜ PAYLAŞIYORUZ
Projeyi oda olarak sonuna kadar desteklediklerini belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salim Akbaş'ta projenin bileşeni olmaktan onur duyduklarını dile getirdi. 
Salim Akbaş: "Bugün can dostlarının barınağındayız. Onlarla beraber bir gün geçiriyoruz. Sevgiye muhtaç çok sayıda can dostumuz var burada. Böyle bir günde onlarla birlikte olmak ve vakit geçirmek bizim içinde özel anlar. Ayrıca bundan sonraki projelerde neler yapılabileceğini görmek adına bir araya geldik. Bildiğiniz gibi kentimizdeki oyuncak fabrikası tarafından başlatılan Empati projesinin destek vermeye ve projenin büyüyerek başka yerlere de örnek olması adına iyi bir proje olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

3-5 KİŞİYLE BAŞLADIK VE ŞİMDİ BİRÇOK GÖNÜLLÜ VAR
Projenin öncüsü ve mimarı Polise TR Oyuncak Fabrikası Yatırım Danışması Taner Dinçkurt can dostları ile birlikte olmaktan ve onlara fayda sağlayabilmekten dolayı oldukça mutlu olduklarını kaydetti. Dinçkurt: "Baya bir yol aldık. Yemekler pişmeye başladı. Bakslarda yüzde 90 oranında tamamlandı. 3-5 kişiyle başladık. Bakın şu anda birçok kişi burada. Herkes gönüllü. Çocuklarıyla, köpekleriyle buraya geldi. Gerçekten iyi bir sinerji oluştu. Gerçekten mutlu bir gün yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

SADECE BİRAZ VİCDAN İSTİYORUZ
Hayvanlar için herkesin Empati yapmasını isteyen Sinop Sahipsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Aynur Er, "Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü. Onlar Allah'ın bizlere emaneti. Onları korumamız gerekiyor. Biz dernek olarak yaşatabilmek için çok mücadele veriyoruz. İnsanlar hiç değilse kapılarının önüne bir kap mama, bir kap su koysunlar. Hiç değilse onları vurmasınlar dövmesinler, illa sevmek zorunda değiller ama en azından bunu yapsınlar. Biraz vicdan istiyoruz. Empati projesinin Sinop'a çok faydalı olacağını düşünüyorum. Taner beyin öncülüğünde başlatılan bu proje ile öncelikle barınaktaki canlıların daha iyi beslenmesi için faydalı olacak. 
Sonra peşinden gelecek evrelerde diğer sokakta olan hayvanlara büyük katkı sağlayacak diye düşünüyorum. Empati projesi birçok bileşenle oluştu. Proje bileşenleri arasında Belediye, Sanayi Ticaret Odası, Emniyet, bizim derneğimiz, basın, iş insanları, ev kadınları var. Destekleyen oldukça fazla ve biz bunu daha da büyütmeyi düşünüyoruz. Tüm Türkiye'ye yayılmasını arzu ediyoruz. Eğer bu yayılırsa işimiz daha kolaylaşacak ve insanlar Empati ile hareket edecek" şeklinde konuştu.

EMPATİ SİNOP'UN ÖNEMLİ BİR DAYANIŞMA PROJESİ
Empati projesinin Sinop'un önemli bir dayanışma projesi olduğunu belirten Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve eğitimci-öğretmen Derya Ertekin ise sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayvanları koruma gününde barınaktayız. Can dostlarımızla birlikteyiz ve çok mutluyuz. Hayvanlar sadece bir gün değil her gün korunsun, doysun ve mutlu olsun istiyoruz. Bu proje kapsamında yaş mama makinalarımız ile hayvanlarımıza mama yapılacak. İlk etap barınak, ama daha sonraki safhalarda diğer besleme alanlarına yayılabilir. O anlamda bir gün değil her gün hayvanları hatırlamanın gerekliğini göstermek açısından Empati projesinin başlama günü olarak bugün seçildi. Proje bir dayanışma projesi. Birçok bileşenin yer aldığı bir proje. Fabrikalardan yemek artıklarını alıp karıştırma makinelerimizde karıştırarak hayvanlarımıza yaş mama sağlayacağız. Daha kaliteli mamalar olacak. İçerisine et ve kemik de girecek. Kemikleri öğüterek mamaya katacağız. İkinci etabı daha farklı devam edecek. Mesela okullara da yaymayı düşünüyoruz. Çok ortaklı gerçekten Sinop projesi olacak"

BÜYÜK BİR FARKINDALIK OLUŞTU
Sinop Belediyesi Hayvan Barınağı Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Hekim Volkan Tuncay'da Empati'nin can dostları için büyük bir adım olduğunu dile getirdi. 

Tuncay: "Gıdaya çok ihtiyacımız vardı. Empati Projesi sayesinde gıda yardımı olarak bizlere büyük faydası oldu. Ayrıca farkındalık oluşturdu. 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde insanların buraya gelmeleri ve hayvanlar ile ilgilenmeleri gerçekten sevindirici. Artan yemekler artık çöpe gitmiyor ve barınağa geliyor. Kampanyanın daha da büyüyüp gıdanın gelmesiyle can dostlarımıza daha da katkı sağlayacak. Burada ekibimiz her zaman hazır. Can dostlarımızın daha iyi beslenebilmesi için buradayız" diye konuştu. 
Bu arada Belediye Meclis Üyesi Önder Serdar Öztürk ve kızı Sude Öztürk'te can dostlarına mama getirenlerin arasında yerini aldı. Bu tür projelere destek vermenin her ferdin insani görevi olduğunu vurgulayan Sude Öztürk, "Bizde mamamızı aldık ve babamla can dostlarını bu özel günde ziyaret ettik. Onlara iyi davranmak ve yanlarında olmak hepimizin görevi" dedi. 

Hayvanseverlerin barınaktaki hayvanlarla ilgilendiği 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde, barınağa kazandırılan yeni makinalarla hazırlanan mamalar, görevliler tarafından hayvanlara verildi.

Editör: Vitrin Haber