Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve çok sayıda Anadolu kanalının ortak canlı yayınıyla izleyicilerle buluşan “Anadolu Soruyor” programının konuğu AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin oldu. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, “EYT ile ilgili çalışmalarımız var. Bu yılında sonunda bir dokunuş gerçekleştireceğiz” dedi.

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin nabzını tutan “Anadolu Soruyor” programının konuğu AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin oldu.

Genel Sekreter Şahin; Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır, KON TV Başkan Vekili Mustafa Tatlısu ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.

“RUSYA – UKRAYNA SAVAŞINDA TÜRKİYE’YE YE DE BİR ROL DÜŞERSE ÜZERİMİZE NE DÜŞERSE BUNU YAPACAĞIMIZI İFADE ETTİK”

Rusya – Ukrayna arasındaki savaşa değinen AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, “Rusya ve Ukrayna arasında çok uzun zamandan beri sürekli gerilim artan bir uyuşmazlık söz konusuydu. Geçtiğimiz hafta itibariyle Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle birlikte bu savaşa dönüştü. Bu uluslarası bir olay oldu. Maalesef çok büyük bir treajedi yaşandı. Bu Türkiye’yi de içinde olduğu ve yakinen ilgilendirmesi nedeniyle takip ediyoruz. Türkiye ikili ilişkiler arasında sürekli arabuluculuk görevi üstlendi. İnanıyoruz ki bundan sonra Birleşmiş Milletler’in, Avrupa ülkelerinin gerekli adımları atmasıyla birlikte bu olay daha fazla yaşanmaz. Çünkü biz; bütün ülkelerin sorunu olarak gördük. Ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade ettik. Türkiye’ye ye de bir rol düşerse üzerimize ne düşerse bunu yapacağımızı ifade ettik. Bu olay vesilesiyle Batı’nın insana, insan coğrafyasına nasıl bir bakış açısı olduğunu görmüş olduk. Batı’daki İslam karşıtlığının, insan karşıtlığının ne olduğunu göstermesi hasebiyle bunu ifade etmek istedim. İhtiyacımız olan bütün insanları din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeksizin bir kabul etmektir, bir birey kabul etmektir” ifadelerini kullandı.

“ALTILI İTTİFAKI 28 ŞUBAT İTTİFAKI OLARAK ADLANDIRMAYI HAK ETTİKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Muhalefetin ittifakı ile ilgili konuşan Genel Sekreter Şahin, “Bu ittifakı doğru isimlendirmek gerektiğini düşünüyorum. 28 Şubat ittifakı olarak adlandırmayı hak ettiklerini düşünüyorum. Burada tenakuz bir çelişki, bir çıkmaz onlar açısından. Bizim siyasi geçmişimiz darbeler, muhtaralar tarihi. 12 aya baktığımızda her ay bir darbe teşebbüsü olduğunu düşünüyoruz. Bunlar bir süre önce bir araya geldiler. Açıklama yapmak için 28 Şubat gibi kara bir günü seçtiler. Dün 6 parti bir araya geldiler, ağızlarından 28 Şubat ile ilgili bir şey çıkmadı. Bu zihniyet 28 Şubat’ı yok saymaya çalışıyor. Bu zihniyet 28 Şubat’ın acılarını yok saymaya çalışıyor. 28 Şubat Cumhuriyet Halk Partisi’nde halen devam ediyor. Bu 28 Şubat 25. Yıl oldu. Çeyrek asır oldu. 20-28 Şubat’lar yaşanmaması için ne tür tedbirler alınması gerekli onu konuşmak gerekliydi. Ancak bu altılı 28 Şubat ittifakı adeta 28 Şubat’ı yok saymak için, temize çekmek için toplumun karşısına çıktılar ve 28 Şubat ile ilgili hiçbir şey söylemediler. Onlara burdan bir tavsiyede bulunayım bir sonraki toplantıyı 12 Mart’ta yapabilirler. 7 Nisan var, 15 Temmuz var onu da vazgeçmesinler. Madem darbe tarihlerinde bir şey yapmak konusunda bir şey yapmak istiyorlar. 15 Temmuz’u da değerlendirsinler. 12 Eylül var. Madem bu yola girdiler kendilerine kararlı yürümelerini tavsiye ediyorum. Elbette ki toplumumuz bunu ölçüyor, biçiyor. Ben bu araya gelişi tarihi Bilkent buluşması diyorlar halbu ki tarihi Bilkent hezimetidir bu. Dünkü açıklama adet zamandan, mekandan, coğrafyadan kopuk bir açıklama. Dört bir yanımız yangın yeri. Ayrı ayrı problemler var. Ama Türkiye nerede Türkiye ile ilgili hiçbir şey söylemediler. Bunlarla ilgili bir şey yok. Uzay boşluğunda bir açıklama yaptılar. Buna 6+1 bir ittifakta diyebiliriz. HDP’nin başını çektiği sol partilerin oluşturduğu bir ittifak var. Bunlarda bir şekilde destek oluyorlar gibi görünüyor. Sessiz müttefiki HDP var. HDP’ye bakış açıları nedir? Bugün PKK’nın halkla ilişkiler çalışması gibi çalışan bir HDP var. Masanın altında mı HDP? Genel olarak ne düşünüyorlar? Bu sorulara çıkıp cevap vermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

“MUHALEFETİ UYARIYORUM; YANLIŞ SINAVA ÇALIŞIYORSUNUZ ÇAKARSINIZ”

Muhalefetin seçim çalışmalarına değinen Fatih Şahin, “Biz 2023 yılında bir seçime gidiyoruz. Bunlar ne diyorlar? Anayasa teklifi diyorlar. Önümüzdeki hükümet sisteminin, anayasa düzeninin değişeceği bir seçim yok ki. Tüm partiler seçime hazırlanıyor. Bir yarışa hazırlanıyoruz ama yanlış yarışa hazırlanıyorlar bunlar. Düşünün ki yarın kimya sınavı var ama bunlar coğrafya sınavına çalışıyorlar. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimleri var, parlamento seçimleri var. Bunlar referandum seçimine hazırlanıyorlar. Ben buradan uyarıyorum. Yanlış sınava çalışıyorsunuz çakarsınız. Ben milletimiz adına siyasi yarışa gireceğimiz partilere seslenmek istiyorum. Bir an önce adayınızı, eylem programınızı açıklayın ve bunu konuşalım, bunu tartışalım. Biraz siyaset konuşalım. Maalesef bunlarla siyaset konuşamıyoruz. Çözülmeyecek teklifleri kamuoyuna dayatıyorsunuz. Bizim buna müsaade etmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Siyasetsizlik bunların siyaseti olmuş. Daha iyi hazırlanmalarını ve karşımıza öyle çıkmalarını istiyorum” dedi.

“FETÖ’CÜLERİ AF MI EDECEKLER? CHP’NİN BUNUNLA İLGİLİ PROGRAMLARI OLDUĞUNU TAKİP EDİYORUZ”

Türkiye’nin demokrasi çalışmalarıyla ilgili bilgi veren AK Parti Genel Sekreteri Şahin, “Bu 28 Şubat zihniyetini, anlayışını jakoben, destekleyici anlayışı destekleyen bir çıkış. Maalesef bu zihniyet bu topraklarda oldu, olmaya da devam edecek. Jeopolitik konum gereğince toplumumuzu susturmak isteyenler olmuştur. Ama biz bunlara müsaade etmiyoruz. 28 Şubat’ta 28 Şubat ile ilgili bir şey söylememek ayrı zamanda temize çekerek güçlendirmektir. FETÖ ile mücadale konusunda ne yapacaklar? 15 Temmuz; 251 şehit verdik. Çok sayıda insanımız toprağa düştü. FETÖ’cüleri af mı edecekler? CHP’nin bununla ilgili programları olduğunu takip ediyoruz. Bunlar darbecilerin pazılarını şişirmelerine neden oluyorlar. Bizler darbeci, vesayetçi anlayışa karşı dimdik duruyoruz. Bizim mücadelemiz devam edecek. Ülkemizin içinde de dışında da devam edecek. Maalesef çok partili sisteme geçtiğimizden beri bir darbenin, muhataranın karşısında kalıyoruz. Uyuyan hücreler varsa bunlara karşı dik durmamız gerekiyor. Bunları güçlendirecek yapılar olabilir bunlara yol açtıklarını, kol kanat germeye çalıştıklarını hep beraber görmemiz gerekiyor. Darbe olmayacağını hiç kimse söyleyemez. Ama bizim uyanık olmamız gerekiyor. Her 10 yılda bir olan bir şeyin yeniden olmaması imkanı yok diyemeyiz. Ama biz olmaması için çok büyük bedeller ödedik, mücadelemize devam ediyoruz. Bu ülkede darbe olmaz diyemeyeceğimiz için uyanık olmamız ve mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor. Hali hazırda böyle sıcak bir tehdit var mı? Yok tabi ki. Halen daha bunların söylemi devam ediyor. Çıktılar generaller bir bildiri yayınladılar. Zihinlerde halen bu devam ediyor. O yüzden uyanık olmamız gerekiyor” diye konuştu.

“BÜTÇEMİZDEN CİDDİ DESTEKLER VE YARDIMLAR YAPTIK”

Ekonomideki çalışmalarla ilgili konuşan Genel Sekreter Fatih Şahin, “Son dönemdeki yaşadığımız salgın her şeyi çok ciddi etkiledi. Tedarik zincirlerinde çok ciddi kırılmalar söz konusu oldu. Arz azalıp talep artınca fiyatlarda ciddi artış söz konusu oldu. Bu artış ülkemize ait bir husus değil. Tüm dünyayı kasıp kavuran bir husus. Biz bu artışların vatandaşlarımıza en az zarar vermesi şeklinde çok ciddi kararlar aldık. Bütçemizden ciddi destekler ve yardımlar yaptık. Alınması gereken vergilerden feragat ederek bir sübvansiyon sağlandı. Hane başına 5 bin liralık bir destek söz konusu. Bütün bunları biz enerjide çok yüksek oranda dışarıya bağlı olmamıza rağmen yaptık. Doğalgazın yüzde 99’unu, petrolün yüzde 90’larını dışarıdan alıyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu ‘faturayı ödemeyeceğim’ dedi ya. Onun faturasının yarısını devlet ödedi. Ama o buna rağmen böyle bir çiğlik yaptı. Her ay baktığımız zaman ödenen faturaların dörtte birini biz ödüyoruz. Hazineden ödüyoruz biz bunu. Vatandaşımızın bunu bilmesi gerekiyor. Mesken ve tarımsal sulamada kullanılan kullanım oranını yüzde 18’den 8’e çektik. Önümüzdeki zamanda bu faturalara yansıyacak. Esnafımızı, sanatkarımızı düşürerek yüzde 25 daha düşük faturalandırılacaklar. Bu salgın ilelebet var olmayacak. Bir gün Allah’ın izniyle bitecek. Etkisinin azaldığını görüyoruz. Her şey normale döndüğünde ekonomimizde, sosyal hayatımızda normale dönecek. Bugünleri az kayıpla atlatarak geçireceğiz” diye ifade etti.

“EKONOMİMİZ BU GELİŞMELERDEN OLUMLU OLARAK ETKİLENECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimiyle ilgili muhalefetin çevre katliamı söylemleri ile ilgili konuşan AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, “2021 yılında dünyanın kömür tüketimi arttır. Fiyatı artarken talep de arttı. Bizim bu gerçekliği de görmemiz gerekiyor. Bizim enerji noktasında bu dar boğazdan çıktığımızda nükleer enerji santralimiz görüldüğünde Türkiye enerji konusunda avantajlı bir konuma gelecek. Dışa bağımlılığımızı azaltacağız. Ekonomimiz bu gelişmelerden olumlu olarak etkilenecek diye düşünüyorum. Attığımız adımların gerçek anlamda iyi olduğunu, sorunlarımızı çözmemiz ile ilgili hayati önem arz ettiğini söylemek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“ANKARA, BELEDİYE YÖNETİMİ OLARAK ÇOK KÖTÜ BİR 3 YIL YAŞIYOR”

Genel Sekreter Şahin, “Ankara, belediye yönetimi olarak çok kötü bir 3 yıl yaşıyor. Ankara makus talihini yenecek ve yeniden AK Parti belediyeciliğiyle, Cumhur İttifakı belediyeciliğiyle buluşacağını düşünüyoruz. Yerinde saymayı bırakın maalesef geri gitti. Ankara trafiği olmayan bir şehirdi ama maalesef Ankara’da trafik sorunu başladı. Ankara sürekli geri gidiyor. Ankara’da ciddi bir yol, su, ulaşım sorunu oluştu. Maalesef 2021 yılında Ankara’da bazı mahalleler su ihtiyaçlarını kar eriterek karşıladılar. Çamlıdere’de oldu. Karşınızda suyun yüzde 70’ini karşılayan baraj var ama siz kar eriterek su sorununuzu çözüyorsunuz. Diğer tarafta aylarca, haftalarca günde 1 saat su verilen mahalleler oldu. Benim seçim bölgem. Gidiyorum, ziyaret ediyorum. Gerçekten Başkent’e, Ankara’ya yakışmayan görüntülerle karşı karşıyayız” ifadelerine yer verdi.

“NEREDE BU PARALAR?”

Anketlerde Mansur Yavaş’ın yüksek olduğunu iddia edenler le ilgili konuşan Fatih Şahin, “Seçimler sosyal medyada yapılmıyor. Seçimler instagramda, twitterda yapılmıyor. Bunlar Ankara için kullanmadıkları paraları Mansur Yavaş’ın tanıtımı için yapıyorlar. Algılarla olaın farkını çıkalım caddeye çok rahat görebiliriz. Vatandaşımızın yolunu, kaldırımını yapmayan bir zihniyet vatandaşımızdan teveccüh görebilir mi? Yapılan yardımlar, paralar nerede? Ulaşıma dair getirdikleri bir çözüm yok, onu da yapamıyorlar. Nerede bu paralar? Ne yapıyorsunuz bu paraları? Vatandaşa harcamıyorsunuz, halka harcıyorsunuz, PR’a harcıyorsunuz. Mansur Yavaş’ın halka hizmet gibi bir derdi yok. Onun derdi başka bir şey. Dikkatini Ankara’ya vermediği için bir iş yapamıyor. Şeffafız diyor. İhalelerin yüzde 67’sini kapalı kapılar arkasında yandaşlarına, paydaşlarına verildi. Normalde açık ihale yapılır. Yüzde 33 onun şeffaf tercihi. Yüzde 67’sini kapalı usul yapmış. Bu mu şeffaflık. Bunlar yüzde 67 oranında keyfi hareket etmişler. Şeffaflık diyerek gelip belediye başkanı olmak istiyorsun. Ama yaptığın bu. Meclise bakın. Gerçi gelmiyor ama geldiği zaman kaba bir davranış sergiliyor. Meclis üyelerini dışarı attırıyor, zabıtalarla dışarı attırıyor. Sanırım bir öfke kontrolü problemi var Mansur Bey’in” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN, BUGÜN YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE HALK TARAFINDAN DESTEKLENEN BİR CUMHURBAŞKANI”

Z kuşağı söylemleri ile ilgili konuşan Genel Sekreter Fatih Şahin, “Genel Sekreter Fatih Şahin, “Bütün gençlerin, binlerin, on binlerin, milyonların tek bir parti altına alınmasını doğru bulmuyorum. Onlara bir şeyler empoze etmek amacıyla oluşturulmuş bir söylem. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bugün yüzde 50’nin üzerinde halk tarafından desteklenen bir Cumhurbaşkanı. Böyle bir ismin herhangi bir yaş kategorisinde diğer partilerden geride olması mümkün değil. Gençlere en büyük desteği veren parti AK Parti olmuştur. Bizim çalışmalarımız en çok gençlerde karşılık buluyor, gençleri heyecanlandırıyor. Dış politika; bölgesel ve küresel gelişmeler. Cumhurbaşkanımızın haykırdığı gerçekler, ‘dünya beşten büyüktür’ tezi en fazla gençlerde karşılık görüyor. Ben bunun sandığa yansıyacağını da görüyorum. Gençleri en iyi anlayan liderin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu, gençlerin de kendini en iyi anlattığı liderin Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan olduğunu düşüüyorum. Elbette ki gençlerde bir muhalif damar vardır. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bugün darbeci anlayışa, statükocu anlayışa muhalefet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Onların muhalif duygularını en iyi gördükleri, empati kurdukları kişinin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“2023 SEÇİMLERİNİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU İNANIYORUM”

Türkiye’nin millileşme çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, “Maalesef içerisinde bulunduğumuz coğrafya zor bir coğrafya. Biz bütün gücümüzü daha daha hızlı koşmaya harcasaydık bulunduğumuz noktadan çok daha ileride olacaktı. Biz ayağımıza vurulan prangalara rağmen bu şekilde hızlı ilerliyoruz. Bize çelme takmalarına rağmen bu noktada bulunuyoruz. Son 10 yıldır ülke olarak bir türbülansın içerisindeyiz. Sürekli biri bizi hedeflerimizden döndürmeye çalışıyor. Bizim enerjimiz bölünmemiş olsaydı, bunlarla mücadele etmeseydik daha ileride olabilirdik. Savunma sanayide, milli teknoloji konusunda daha ileride olabilirdik. Geldiğimiz nokta çok iyi, güzel ama daha ileride olabilirdik. Yerli otomobilimizle birlikte, doğal gazımızla birlikte 2023 seçimlerinin çok önemli olduğunu inanıyorum. Geleceğimizin daha iyi olacağını görüyor ve inanıyorum. Bu topraklara olan sevda, inanç, hizmet aşkı. Bizi bu topraklara bağlayan medeniyetimizden aldığımız güç bize bunları yaptıran. Bazı sıkışan gelip bizim kapımızı çalıyor. Hepsinin bizim başımızda yeri var. Bu Anadolu kıtası diğer ülkeler için son yurt. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ayak uydurmaya çalışıyoruz. Gerçi çok mümkün değil yetişemiyoruz ama Cumhurbaşkanımız gece gündüz uyumadan çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“SEÇİM İSTİYORLAR AMA ADAYLARI BELLİ DEĞİL”

Muhalefetin erken seçim söylemlerine değinen Genel Sekreter Fatih Şahin, “Seçim istiyorlar ama adayları belli değil. Cumhurbaşkanı adayları belli değil, programları belli değil, planları belli değil. Samımı olmadıklarını ifade etmek istiyorum. Seçime hazır değilsiniz siz. Bizim Cumhurbaşkanı adayımız; Recep Tayyip Erdoğan, biz 16 ay sonra yapılacak seçimlere bugünden çalışıyoruz. Onların kimi açıklayacağını bilmiyoruz. Çok da önemi yok. Biz çıkar maçımıza bakarız. Karşımızdaki adayın kim olduğu çok da önemli değil. Onlar ittifaklar oluşturdu. 6+8 ittifakı diyebiliriz. Onların 16’sı, 18’i bir araya gelsin. Biz bu seçime hazırız” şeklinde ifade etti.

“EYT İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, “Seçime yakın yapılan anketlerim çok iyi sonuçlar vermediğini biliyoruz. Ama biz ilk günden beri anketleri yapıyoruz. Oy oranına baktığımızda da çok farklı olmadığını görüyoruz. Biz oy oranlarımızı bazen yüzde 40’ın üzerinde bazen az altında olabildiğini görebiliyoruz. Hepimizin canını yakan bu elektik, doğalgaz artışlarının ertesi gününde bir artış yapsaydık farklı bir tabloyla karşılaşabilirdik. Seçimde sandığa gitmeyeceğim diyen bir kitle var. Onlar o anlara göre karar veren bir seçmen. Hayata geçireceğimiz bir takım işlerimiz var. Asgari ücrette yüzde 50 gibi tarihi bir artış yaptık. EYT ile ilgili çalışmalarımız var. Bu yılında sonunda bir dokunuş gerçekleştireceğiz. Bütün bu pozitif gelişmeler sonucunda sandığa gitmeyecek olan, oy vermem diyen seçmenlerin kararının AK Parti olacağnı görüyoruz” dedi.

Editör: Vitrin Haber