Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) geleneksel olarak kutlanan İnek Bayramı, öğrenci topluluklarının organize ettiği, konser ve etkinliklerle başladı. Bayramda geçmiş yıllarda olduğu gibi bir öğrenci imam rolüne girerek ‘İnek Duası’ okudu. Salona giren bir grup öğrenciyse bu duruma tepki gösterdi. Olayın görüntüleri hızla sosyal medyada yayıldı. 'Dini değerlerin aşağılandığı” iddiasının gündeme gelmesiyle Ankara Üniversitesi Rektörlüğü açıklama yaptı. İnek Duası kastedilerek disiplin ve adli inceleme başlatıldığı duyuruldu.

Üniversiteden yapılan açıklamada, "Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen etkinlik esnasında fakültemiz ve üniversitemiz ilkeleri ile bağdaşmayan ve asla tasvip edilemeyecek olay ile ilgili olarak hem disiplin, hem de adli inceleme başlatılmış olup, sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. Peki tartışmalara ve soruşturmalara konu edilen İnek Bayramı geleneği nereden geliyor? Bu konuda Pınar Karataş'ın yazdığı "Mülkiyede İnek Bayramı: Ritüel Nitelikleri Ve Mülkiyeli Kimliğinin Oluşumundaki Rol" adlı makaleden derlenen bilgilerse şöyle:

İnek Bayramı nedir?

Siyasal Bilgiler Fakültesinde okuyan öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve fakülteden kırk yıl önce mezun olanların katılımıyla gerçekleştirilen bir öğrenci bayramı ve Mülkiyelilerin kabulüne göre ise bir eleştiri öz eleştiri bayramıdır.

İnek Bayramı ne zaman kutlanır?

Her yıl Mayıs ayı içerisinde kutlanmakta olan bayram iki gün sürmektedir.

İnek Bayramı hangi bölümlerden oluşur?

Açılış konuşmaları, dua, inek yürüyüşü ve ferman ve çamurluk gibi bölümlerden oluşmaktadır.

İnek Bayramı nasıl ortaya çıktı?

İnek Bayramının ortaya çıktığı yıllarda okulun yatılı olması ve kendine ait bir yurdunun bulunması, öğrencilerin ders içi ve ders dışı faaliyetlerde birlikte olmasını sağlamış, aralarında oluşan etkileşim bayramın temellerini hazırlamıştır. İstanbul’dan Ankara’ya taşınan okulun öğrencileri, dönemin eğlence olanakları sınırlı Ankara’sında kendi eğlencelerini kendileri yaratma yoluna gitmişlerdir. Başlangıçta küçük gruplar hâlinde gerçekleştirilen eğlenceler, 1937-1938 yılında büyük bir bayram havasıyla kutlanmış ve kutlamaların bayrama dönüşme süreci başlamıştır.

İnek duası nedir? Nasıl okunur? Kim okur?

İnek Bayramının dua bölümünde ilk olarak, fakülteden kırk yıl önce mezun olanların temsilci olan “mezunların imamı” kırk yıl önceki dualarını güncelleyerek okumaktadır. Ardından mevcut öğrencileri temsil eden “öğrenci imam” duayı yapmaktadır. Mülkiyelilerin dua bölümünde İslam dini terminolojisinden ödünçlemeler yaptıkları görülmektedir. Başlı başına dua bölümü, ödünçlemenin kendisini oluşturmakla beraber, içerikte de dini ifadelerin ödünçlendiği görülmektedir. Duanın başında “İlahi Yarabbi “, “Ey dualarımızı işiten, bağışlayan rabbim.”, “Âlemlere rahmet dağıtan Cenabü’l Hak” gibi kalıp ifadeler kullanılmaktadır. Dini içerikli bir dua ediliyormuşçasına yapılan girişlerden sonra, yaratıcıdan istenen garip ve Mülkiyeye özgü istekler, dini bir duada beklenmeyen söylemlerle devam etmektedir. Duaların yapısının bozulmadan kullanımının yanında, yapısı bozulan dini söylemler de bulunmaktadır.

Editör: Vitrin Haber