Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Danıştay’ın son dönem kararlarında, baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin kanunun anılan maddelerinden kaynaklanan dava açma yetkisinin sınırlanmaya başlandığını belirterek, "Bu, avukatlık mesleğinin ve baroların tarihsel gelişimini, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin sağlanmasındaki vazgeçilmez rolünü görmezden gelmek, yurttaşı ve özellikle yurttaşların çevre hakkını savunmasız bırakmaktır" dedi.

30 Mart yerel seçimlerini hatırlatan Feyzioğlu, "Açıkça ifade etmek gerekirse, siyasetin dilinin keskinleştiği, buna bağlı olarak toplumda kutuplaşmaların arttığı bir süreç yaşadık. Artık yaraları sarma zamanıdır. Toplumun yeni gerginliklere tahammülü yoktur. Derslerimizi almalı ve yola devam etmeliyiz" diye konuştu.

Devlet içindeki olası gayrimeşru yapılanmalarla mücadele edilmesi ve yolsuzluk iddialarının derinliğine araştırılması gerektiğine işaret eden Feyzioğlu, bunun için tarafsız, bağımsız ve adil yargılama yapabilen, güvenilir bir yargıya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Feyzioğlu, gayrimeşru yapılanmalarla mücadele refleksinin, Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı düzenlemelerin yapılmasına sebebiyet vermemesi gerektiğini dile getirdi.



Feyzioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Devlet içinde ve özellikle yargı ile emniyet teşkilatında bulunduğu iddia edilen gayrimeşru yapılanmalara ilişkin inceleme yapmak, durum tespitlerinde bulunmak ve çözümler geliştirmek üzere yasama organının meclis araştırması başlatmasını öneriyoruz. Böyle bir meclis araştırmasında herkes tabiri caizse eteğindeki taşları dökebilecek ve pek çok konu açıklığa kavuşabilecektir. Türkiye Barolar Birliği olarak, kesin hükümle neticelenmiş balyoz davasını özellikle sahte deliller açısından inceleyen raporumuzu hazırladığımızı ve yakında hem kamuoyuyla paylaşacağımızı hem de önerdiğimiz gibi meclis araştırması komisyonu kurulacak olur ise, bu komisyona da takdim edeceğimizi bilgilerinize sunuyorum."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN FEYZİOĞLU'NA TEPKİ

Başbakan Erdoğan, Türkiye Barolar Metin Feyzioğlu'na konuşmasını uzun sürmesi ve siyasi bir konuşma yaptığı gerekçesiyle, "Böyle bir edepsizlik olmaz. Van'da yapılan haberin var mı, edepsizlik yapıyorsun. Tamamen siyasi konuşma yapıyor. Böyle bir şey olabilir mi. Van'la ilgili baştan aşağı konuşmaların yalan Haksızlık. 25 dakika başkan konuşuyor, 1 saat sen konuşuyorsun" diyerek tepki gösterdi.

Feyzioğlu ise Erdoğan'a, "Kimseye edepsizlik yapıyor' demeyin. Kendime yakıştırmam Sayın Başbakanım" karşılığını verdi.

Törene ilk gelen isim Başbakan Erdoğan oldu. Kılıçdaroğlu, salona girişinde Başbakan Erdoğan ile tokalaşarak kendisi için ayrılan yere oturdu. Ardından Genelkurmay Başkanı Özel geldi. Törene en son gelen isim Cumhurbaşkanı Gül oldu. Tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün açış konuşmasıyla başladı.

TÖREN PROGRAMI TAMAMLAMADAN BİTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün, 10 Mayıs 2013 ile 10 Mayıs 2014 tarihleri arasında Danıştay'dan emekli olan yargı mensuplarına plaket takdim edeceği bildirilmişti, ancak Başbakan Erdoğan ile Feyzioğlu arasında yaşanan gerginlik nedeniyle tören yarıda kesilmek durumunda kaldı.
Editör: Vitrin Haber