KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞIMIZ SİNOP'TA TÜRKİYE'YE MODEL OLACAK PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEYE HAZIRLANIYOR



"Ortak Kültürel Mirasın korunması ve Türkiye - AB sivil toplum diyalogu Sinop Modeli " başlığını taşıyan proje ile Tarihi Cezaevinin restorasyonunda ve bir kültür kompleksine dönüştürülmesinde son aşamaya gelindi. Proje, 20 Temmuz 2012 tarihinde Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nca ihale edilmek üzere ön ilana çıkarıldı.


9.2 milyon €'luk projenin %20'si Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Projenin 3 milyon €'luk kısmı Hazine Müsteşarlığı'na transfer yapılmış olup ihale yapılmak üzere ön ilana çıkarılmıştır. AB tarafından finanse edilen ve Bakanlığımızın da desteklediği bu projeyle özelde Tarihi Cezaevinin Kültür Mirası olan yapılarının restorasyonu, alanın fonksiyonlandırılması, ardından Sinop'un kültürel ve sanatsal ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden işlevlendirilerek hayata geçirilecektir. Bu işlevlendirme ve alanın sürdürülebilir şekilde kültür, sanat ve turizme kazandırılması kararı Alan Yönetimince verilecek. Alan Yönetimi; Yerel yönetim, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kültür Aktörlerinden oluşuyor. Alan yönetimi, Türkiye'de yeni bir kavram. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanununun ek 4. maddesine göre kurulan ve 4848 sayılı kanunla Türkiye'de tüm tarihi ve kültürel miras alanlarının sahibi olan Bakanlığımız, Sinop Tarihi Cezaevi ile ilgili yetkilerini Alan Yönetimine devrediyor. Tarihi Cezaevinin sürdürülebilir bir turizm ve masrafların karşılanması ile ilgili kaynak tespiti gibi konular Alan Yönetimi ile yerelin konusudur.


Alan Yönetiminin en ciddi sorunu alan içerisindeki Kalebendi( Sinop'un kale içinde kalan bölümü ). Alan Yönetimi planının tespiti yapılarak bu planla tarihi kent merkezinin kimliği ve estetik değerleri korunacaktır. Yeni ihtiyaçlara cevap verebilecek ilkeli kararlar alınarak, kente bir Kültür ve Turizm Kenti statüsü kazandıracak ( Marinası, Koruma Amaçlı Planlar, Turizm Gelişim Planları, Kale Koruma Alanlarının Temizlenmesi...vb ) ve diğer kentlere model olabilecek bir alan yönetimi örgütlenmesinin Tarihi Kentler Birliği gibi bir Alan Yönetimli Kentleri Birliği yapılanmasının kurumsallaştırılması ve öncülüğünü yapmasıdır. Ayrıca Alan Yönetim planlarının yerel idareleri ve merkezi idareleri bağlayıcı nitelikte olduğunun uygulamasının Sinop'ta gerçekleşmesi yeni bir anlayış ile kentsel kalkınma ve Kültür Miras Programları çerçevesinde katılımcı bir süreçle Tarihi Kent içerisinde, tüm yaşam alanlarını bir bütün olarak gören sağlıklı bir envantere dayanarak planlayan, yöneten ve gerekli yasal düzenlemeleri ve kaynakların korunması, eşgüdüm ile harekete geçiren çok sesli demokratik bir yönetim modeli oluşturulması Alan Yönetiminin temel hedefidir. Tarihi Cezaevinin Yönetimi, Avrupa'da ki örneklerden yararlanılarak benzer bir yapı aracılığı ile sürdürülecek bu yapı, yerel idarenin ve Bakanlığın ortak olduğu bir kültür şirketi tarafından kâr amacı gütmeden sadece Tarihi Cezaevinin sürdürülebilirliğini sağlayacak kamu yararına bir şirket olacaktır. 5225 sayılı yasa ile emlak vergilerinden kesilen Kültür Varlıkları katkı paylarının kullanımı ve Tarihi Cezaevinin ziyaretçi gelirleri ile ayrıca alan içerisinde yapımı sağlanacak marina gelirleri de bu şirkete ait olacak artı bu şirket 10 yıl vergiden muaf tutulacaktır.


Bu Kültür Eksenli projeyi ve yapılanmayı, Bakanlığımızın model olarak diğer illere sunma kararı son derece yerinde bir karardır. Çünkü baktığımızda kültür sektörüne model olacak proje fakiri bir ülkeyiz. Sinoplular olarak bu yapının, bu projenin kentimizde ve ulusal kültür programlarında ekonomik rolünü, önemini ve bu yapının Sinop'un geleceğinde ne kadar önemli bir rol üstlendiğinin farkındalardır. Artık Sinopluların elinde çok güçlü ve model bir proje var.


Diğer kentlere örnek olabilecek bir modelin oluşması için herkese görev düşüyor. Her zaman kendilerine şükranlarımı arz ettiğim başta Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay ve Sayın Müsteşarımız Özgür Özaslan'ın Sinop'a layık gördüğü bu projede Sinop'un geleceği için herkes görev başına!

- - - -