Su Altı Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Tarih Öğrenci Kulübü işbirliğiyle Sinop Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Vali Yardımcıları Ali Osman Bulat ve Abdullah Yüksel, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Hakan Başaklıgil, İl Emniyet Müdürü Sibel Kılıçoğlu, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, tarihteki birçok hadiseyi, zaferlerden yola çıkarak değerlendirirken, aynı zamanda uğranan mağlubiyetlerin de ayrıntılı şekilde analiz edilmesi ve gerekli derslerin çıkarılması gerektiğini söyledi. Rektör Taşdemir, Kırım Harbi sürecinde, 30 Kasım 1853 tarihinde Rus donanmasının yaklaşık 3 bin Osmanlı Türk askerini şehit etmesiyle sonuçlanan, 1853 Sinop Deniz Baskını’nın 171. Yıldönümü’nü derin bir üzüntüyle andıklarını belirterek şunları kaydetti:

“30 Kasım 1853 tarihinde savaş gücü ve teknik donanımı fazla 10 binin üzerinde mürettebatı bulunan Rus filosuna karşılık 4 bin 200 kişilik Osmanlı donanması destansı bir kahramanlık mücadelesi göstererek donanmanın son askerini şehit verene kadar savaşmıştır. Bu kahramanlık ve fedakarlık asla unutulmamalıdır.”

Son olarak Rektör Taşdemir, programın gerçekleşmesinden dolayı başta Vali Mustafa Özarslan olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

“Osmanlı Filosu, Sinop Limanı’na demirledi”

Sinop Baskını’nın Türk denizcilik tarihindeki yeri ve öneminin anlatıldığı konferansta konuşan Vali Mustafa Özarslan, Osmanlı Devleti Savaş Tedbirleri kapsamında Karadeniz’in güvenliğini sağlamak amacıyla 5 Kasım 1853 Günü deniz filosunu İstanbul Boğazı’ndan hareket ettirerek Karadeniz’e gönderdiğini, ancak bu görevin başlamasından kısa süre sonra Karadeniz’de yaşanan şiddetli fırtına sebebiyle Osmanlı Filosu’nun en uygun ve en korunaklı doğal liman olan Sinop Limanı’na demirlediğini hatırlattı. Konuşmalarını sürdüren Vali Özarslan, 30 Kasım 1853’te düşman donanmasının Sinop Limanı’na yaptığı ani baskınla Riyale Hüseyin Paşa 2800 Osmanlı askeriyle birlikte şehit olmuştur. Bugün burada, Sinop Deniz Baskını’nın 171’inci yıldönümünü derin bir üzüntüyle anıyoruz. Sinop Limanı’nda bu vatan için gözlerini kırpmadan mücadele eden deniz şehitlerimizin kahramanlıklarını bir kez daha şükranla yad ediyoruz.” dedi.

Konuşmalarına Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun sözleriyle devam eden Vali Özarslan şunları kaydetti:

“Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun sözlerini tekrar dile getirmek isterim: “Mağlubiyetin anılması mı olur? Biz bilim adamı olarak tarihimizdeki birçok hadiseyi değerlendirmek zorundayız. Bizim yaptığımız en büyük hatalardan birisi, bu tür değerlendirmeleri genelde zaafetlerimiz üzerine yapıyoruz. Tarihimizde uğradığımız yenilgileri de değerlendirmediğimiz için yeterli tarih dersi çıkaramıyoruz. Bizim tarihten yeterince ders çıkarmamız için tarihin bize övücü kaynak olacak kısımları vardır. Ama yaptığımız hatalardan da ders almamız lazım.” demektedir.  Sinop Baskını’nda çıkarılması gereken en önemli derslerden biri stratejik hazırlığın ve güçlü bir savunma altyapısının ne kadar önemli olduğudur. Tarihimize bağımsızlığımın ve toprak bütünlüğümüzü korumamızın sadece askeri güçle değil, aynı zamanda dayanışma, bilim ve teknolojiye yatırım yaparak sürdürebileceğini göstermektedir.”

Son olarak Özarslan, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Örenç,  Sinop Baskını’nın Türk tarihindeki yeri ve önemini slayt üzerinden katılımcılara anlattı.

Sinop Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen konferansta Türk Denizcilik Tarihindeki Sinop Baskını ve etkilerine dair önemli bilgiler verildi.

Program, belge ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

“Engelsiz Sinop” söyleşisi geniş katılımla gerçekleşti “Engelsiz Sinop” söyleşisi geniş katılımla gerçekleşti

Muhabir: Merve Yerli