Artvin'de 'Turizmde İş Birliği ve Güç Birliği' toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Sinop’unda içinde bulunduğu birçok ilin Kültür Turizm Müdürü katıldı. 

Artvin Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Artvin Valiliği Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Artvin Valisi Kemal Cirit, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Şengül Gitmez, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Temsilci Etem Şahin, Trabzon, Rize, Sivas, Samsun, Ordu, Tokat, Bayburt, Sinop İl Turizm Müdür ve temsilcileriyle bölgede faaliyet gösteren turizm danışma büro temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Kemal Cirit,  herkesin rutinin dışında görevinin dışında bir turizm gönüllüsü olması gerektiğini önemine değinerek,  Artvin Valiliği olarak bu perspektif çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi.

Kültürün önüne turizmin geçtiğini dile getiren Vali Cirit,  bu noktada faaliyet gösteren özel sektörün bir itici güç olduğunu vurguladı. Cirit; “Biz kamuyla bir çok şey yapabiliriz belki ama kamu bir çok alanda özel sektörün gerisinde gidiyor. Ülkemiz dünyada 10 destinasyon noktasından birisi. Bu eğer turizmi konuşacaksak önemli bir konudur. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için hükümetimiz 2023 hedefi koydu. O zamana kadar yılda 50 milyon turisti ülkemizde ağırlamayı, ilk beş ülke içine girmeyi ve 50 milyar dolarda gelir elde edelim diye bir güzel bir hedefimiz var. Bu hedefi de gerçekleştirebilmemiz için el birliğiyle gerçekleştirelim istiyoruz. 2015 yılı içinde 42 milyon turist gelsin istiyorduk; ama biliyorsunuz yaklaşık son bir aydır yaşadığımız bir terör sorunu var. Kalkınma konularını konuşalım, turizmi konuşalım, gelişme hedeflerimizi konuşalım, ekonomiyi konuşalım derken bugün konuştuğumuz konu terör. Şehit verdiğimiz ailelerimize ve ülkemize başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum" dedi.

Turizm destinasyon noktaları içerisinde özellikle ülkelerin dışında birde ülkelerin içerisinde ki bazı şehirlerin ön plana çıktını savunan Vali Cirit; "Şehirler biraz daha önemli bir hale geldi. Avrupa günümüzde en çok ziyaretçinin ziyaret ettiği kıta. Yaklaşık 500 milyon kişi Avrupa'nın bir çok ilinde dolaşıp turizm organizasyonu  içine giriyor.  Geçtiğimiz yıl Londra'yı 18,7 milyon kişi ziyaret etmiş, Bankong'u 18,3 kişi, Paris'i 15,5 milyon kişi İstanbul'u 12 milyon kişi ziyaret etmiş. Ülkemizde ve dünyada yaşayan krizler bizleri olumsuz etkiliyor. Artvin'de de günlük ortalama 18 bin kişinin giriş çıkış yaptığı bir Sarp Sınır Kapımız var. Sezon olduğu için yaz mevsiminde sadece kara yolculuğunda sayının 30 binlere ulaştığı bir sınır kapımız. Bu da şu demektir ki Artvin olarak turizm geliş ve geçiş noktası içerisinde önemli bir kapıya sahibiz. Sarp Sınır Kapısı ülkemizde kara yolculuğu bakımından ilk sırada"  ifadelerine yer verdi.
Daha sonra söz alan Turizmde İş Birliği ve Güç Birliği Platformu Koordinatörü Yar. Doç. Dr Metin Çelik turizm konusunda tanıtımın yapıldığını ancak pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek,  platform olarak bu pazarlama merkezli sıkıntıları istişare edebilecekleri bir mekanizmanın kurulmasıyla ilgili illerin turizm müdürlükleriyle koordineli olarak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Çelik "Amacımız restorasyon değil. Onu zaten müdürlüklerimiz yapıyor. Daha ziyade bir şekilde bilgi ve deneyim paylaşımı. Her il kendi çapında çok güzel deneyimler ediniyor. Bu deneyimleri paylaşarak fikir birlikteliği edinmeyi amaçlıyoruz. Örneğin şuanda Rize, Trabzon ve Bayburt illerimizin Arap turistiyle ilgili güzel düşünceleri var. Biz fikirleri bunları paylaşacağız. Şimdi icraata dönük bir süreç başlatıyoruz. Bu toplantılarda çözemeyeceğimiz konulara girmiyoruz. Mantığımız büyük düşün, küçükbaşla ama hemen başla. Bu 4'üncü toplantımız bundan sonraki toplantımızıda Sivas'ta yapacağız. Toplantılarımızın sonunda valilerimizle, belediye başkanlarımızla, bakanlığımızdaki genel müdürlerimize de davet ederek kapsamlı bir toplantı yapmayı amaçlıyoruz" dedi.

Toplantı Turizmde İş Birliği ve Güç Birliği Platformu Koordinatörü Yar. Doç. Dr Metin Çelik ve Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak'ın sunumlarının  ardından karşılıklı fikir alış verişi ve bilgi paylaşımı şeklinde devam ederek sona erdi. 

 
Editör: Vitrin Haber