Sinop Kent Belleği Müzesinin kurulması için ilk adımı 2-4 Eylül tarihleri arasında Moskova'da gerçekleşen, Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM’un Kent Müzeleri Komitesi CAMOC, 2015 yılı konferansında atıldı. 

Fotoğrafçı Volkan Atılgan’ın başını çektiği, Sait Faik Müze Evi sorumlusu Gürkan S. Şakrak ve Tercüman Çiğdem Gırgiç’ten oluşan gönüllü ekip, 3 Eylül günü Tarabalar Kent belleği sergisi aracılığıyla Sinop’un tarihini ve kültürünü yansıtan sunum ile Moskova'da Sinop rüzgarı estirdi. 

Gerçekleşen etkinlik hakkında bilgi veren Volkan Atılgan şunları söyledi, "Dünyanın 25’ten fazla ülkesinden konusunda önemli çalışmaları bulunan konuşmacı ve dinleyicilerin katıldığı konferansta varılan ortak kanının 'Kapitalizmin bir şey katmaktan ziyade, yıkıcı bir sistem ve düzen' olduğu, artık bu geri dönülemez gibi görünen düzenin içinde, özellikle kültür varlıkları ve somut olmayan kültürel mirasın korunabilmesinde ve var edilebilmesinde 'Gönüllülük Esasının' resmi makamların ağır işleyen bürokrasilerle var ettikleri destek ve imkânlardan/kaynaklardan çok ama çok daha önemli bir yer tuttuğu oldu. 

Organizasyona dünyanın birçok yerinden katılanlar arasında içinde yaşadığı topluma ait Kültürel mirasın korunabilmesi ve gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarılabilmesi için evlerini, arşivlerini katılan insanlar mevcuttu, bu ise bizlere varılan bu kanının ne kadar da doğru bir tespit olduğunu bir kez daha gösterdi.
Biz de gönüllü olarak Sinop gibi, Tarihi ve Kültürel zenginliği dokunduğunuz her şeyden, baktığınız her yerden, duyduğunuz her sesten size ulaşan ve nefesini hissettiren bir kenti dünya önünde Tarabalar bellek sergisi ile sunmuş olmanın gururunu yaşıyoruz. 

Sunumun ardından yaşadığı coğrafyaya dair böylesi bir detayın tarihin tozlu sayfaları arasına sıkışıp kalması ile daha önce Zingal Orman İşletmesi hakkında bilgi sahibi olmayan Lieve Willekens, Christine De Weerdt, Lars De Joengher ve beraberlerindeki Belçikalı ekip Zingal Fabrikasına dair bizlerden  detaylı bilgi aldılar. Bu görüşmelerin ardından da Sinop kent Müzesinin kuruluşunda atılacak ikinci adım olan karşılıklı ziyaretler ve çalıştayların yapılmasına, Özellikle Zingal Kereste fabrikasının ağırlıkta olduğu görseller ile birlikte Tarabalar Bellek sergisinin de önümüzdeki günlerde belirlenecek bir tarihte Belçika’da gerçekleştirilmesine karar verdik. Mutlu sıfatının ardına Kültürüne ve kültürel mirasına en çok sahip çıkan şehir sıfatını da eklemek adına çıktığımız bu yolda bizlere destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz" 

Editör: Vitrin Haber