Sinop Kültür ve Turizm Derneği tarafından, dernek çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere Vira Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Dernek Başkanı Cemalettin Kaya ile yönetim kurulu üyeleri Ahmet Çobanoğlu ve Hayrettin Bozkurt tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında özellikle geçtiğimiz günlerde dernek tarafından Fener Rum Patriği Bartholomeos'a gerçekleştirilen ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran ziyaret gündemi oluşturdu. Kamuoyunda farklı algıların oluşturulmaya çalışıldığını belirten Cemalettin Kaya, Anadolu coğrafyasının her inanca ve kültüre beşiklik yaptığını hatırlattı. 

SEKTÖR ZATEN KRİZLERLE BOĞUŞUYOR
Sinop olarak, Karadeniz bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olma potansiyelini bu güne kadar bir türlü realize edemediğini savunan Cemalettin Kaya sözlerini şöyle sürdürdü; "2016 yılındaki darbe girişimi, Suriye’deki iç savaş, terör olayları gibi nedenlerle ülkemizin içine girdiği sıkıntılar herkesin malumudur. Zaten Rusya ile 2015 yılının sonunda ortaya çıkan uçak krizi nedeniyle kötü başlayan turizm sektörü, giderek artan kriz nedeniyle sezonu büyük problemlerle kapatmıştır. 

SEKTÖRÜMÜZ SİYASİ DESTEK ALAMIYOR
Sinop olarak, Karadeniz bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olma potansiyelimizi, sektörün küçüklüğü ve siyasi destek alamıyor olmamız nedeniyle bu güne kadar bir türlü realize edemedik. Turizm’de iç Pazar kadar dışarıdan gelen turistin önemi hepimizce malumdur. Daha dengeli bir turizm sezonu yaşamak açısından dış pazarımızı da arttırmamız önemlidir. Yabancı turistin artması, turizm gelirleri ve hizmet kalitesini artırarak, daha çok sayıda tesisin kurulmasına ve daha yüksek kar marjlı ticaretin oluşmasına da katkı sağlayacaktır.

ÖNEMLİ OLAN YELPAZEMİZİ GENİŞ TUTABİLMEK
'Sinop’a yabancı turist neden gelsin ki? Yerlisi gelse o da yeter. Zaten trafik problemi oluyor. Tesis yok ki, vb…' diyenleri duyar gibiyiz. Biz ise şöyle diyoruz: Ne kadar geniş bir yelpazeye hitap edebilirsek, o kadar seçme şansımız olur, kazancımız artar, kaliteli tesisler artar. O zaman yazın da kuru kalabalıktan kurtulabiliriz. Ya da sonuçta hiç olmazsa çektiğimiz sıkıntıya değer. Üstelik talep artışının tesis sayısı ve kalitesi açısından olumlu katkı sağlayacağı da aşikardır.

IRK VE DİN AYRIMCILIĞI YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Peki yabancı turist neden gelsin? Bugün her ne kadar bazı çatlak sesler çıkıp ırk ve din ayrımcılığı yapmaya çalışsa da, biz Anadolu’da yüzyıllardır hoşgörülü devletlerimizle övünürüz. Çeşitli din ve etnik kökenden halklar, bir arada barış içinde uzun yıllar yaşadığımızı anlatırız. Bugün Sümela’ya, Meryem Ana Kilisesi’ni, Noel baba kilisesini, Ayasofya’yı, vb pek çok kiliseyi ziyaret eden bir sürü turist var. Türkiye Cumhuriyetinin büyüklüğüne güvenemeyenler böyle şeylerden korkuyor olabilir. Fakat bize göre bunlar bizi zayıflatmaz, güçlendirir. Yeter ki biz kendimize inanalım. Zaten devlet yöneticilerimiz da böyle düşünüyor olmalı ki, yabancı turistler özellikle de Rus ve İran gelsin diye çeşitli teşvikler hazırlıyorlar. Fener Patriği’ne yapılan ziyaret basına yansıdı. Balatlar Kilisesi’nin hak ettiği ilgiyi çekmesi Sinop’u çekim merkezi haline getirmeye yetecektir"

SİNOP BUNUN NERESİNDE?
Bu ayın başında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın; geçen yıl 7 havaalanına turist getiren charter uçaklara, uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği, ayrıca 200’ü geçen, 200’den fazla turist getiren charter uçaklara da yüzde 30 fazlasıyla 7 bin 800 dolar yakıt desteği verildiğine dair açıklama yaptığını söyleyen Başkan Kaya, yine Bakan Avcı'nın; desteğin kapsamının biraz daha genişletildiği ve sadece charter uçaklarına değil, aynı zamanda birçok havaalanı için tarifeli uçaklara da yakıt desteği vermeye başladıklarına dair açıklamasını hatırlattı. Gazipaşa Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Milas Bodrum, İzmir Adnan Menderes, Kütahya Zafer, Trabzon, Denizli Çardak, Isparta, Eskişehir, Ordu Giresun, Samsun ve son ilavelerle de Erzurum ve İstanbul Sabiha Gökçen'in şu anda yakıt desteği alacak havaalanları arasında yer aldığını belirten Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya; "Peki biz bunun neresindeyiz?" diye sordu. Cemalettin Kaya; "Tabii ki hiçbir yerinde değiliz her zamanki gibi. Biz de işte bu noktada araya girip Kütahya, Denizli, Erzurum hatta Samsun’un bile pay almaya çalıştığı bu pastadan payımızı neden almayalım diyoruz" diye konuştu. 
Editör: Vitrin Haber