Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Sinop Tarihi Cezaevi'nin yeniden fonksiyonlandırılarak restore edilmesi ve Sinop'a kazandırılması amacıyla yürütülen "Avrupa Birliği Türkiye Ortak Kültürel Miras Projesi" bilgilendirme toplantısı bu gün yapılıyor.  
 
Tarihi geçmişi 4 bin yıl öncesine kadar giden Sinop Kalesinde bulunan ve Türkiye’nin yakın dönem tarihi açısından da önemli yer tutan Sinop Tarihi Cezaevi’nin turizme kazandırılması konusunda yıllardan beri sürmekte olan faaliyetlerde yeni ve önemli bir aşamaya gelindi. Türkiye ile AB’nin ortak finansmanıyla yürütülen “Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog” başlıklı proje kapsamında, Sinop Tarihi Cezaevi için bir alan yönetim planı hazırlanarak, restorasyon çalışmaları yapılacak ve bölge için sanat ve kültür odaklı işlevler tanımlanarak kullanıma açılacak. 
 
“Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog” başlıklı proje kapsamında yapılacak çalışmalar sonucu, Sinop Tarihi Cezaevi’nin UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne eklenmesinin de önü açılmış olacak. Genel olarak, Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki sivil toplumun işbirliği ile Türkiye’deki kültürel mirasın sürdürülebilir bir biçimde korunmasını, sınır ötesi işbirlikleri ile bir ağ oluşturmasını teşvik etmeyi ve kültürel çeşitliliğe dair tecrübe paylaşımının arttırılmasını hedefleyen Projenin Teknik Destek, Hibe Programı ve Restorasyon başlığını taşıyan üç ana bileşeni bulunuyor.  
Teknik destek bileşeni kapsamında, Sinop Tarihi Cezaevi bölgesi için, yerel unsurları da kapsayacak biçimde bir alan yönetim planı oluşturulacak ve 504 bin m2 alandaki tarihi eserlerin ve alanın yönetimi bu planında tanımlanmış olacak. Tarihi Cezaevi’nin restorasyon projesi ve zorunlu dokümanlar yine bu aşamada hazırlanacak.  İlin master planı ve yerelin kalkınma için ihtiyaç duyduğu diğer önemli projeler de yine bu aşamada hazırlanarak proje sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edilecek. Ayrıca Kültürel Miras Eğitim Programı başlığı altında Avrupa ve Türkiye’de kültürel miras ve tasarım konularında eğitim gören toplam 120 yüksek lisans ve doktora öğrencisine yönelik uygulamalı eğitimler Ekim 2015 itibariyle başlayacak. Proje kapsamında kültürel miras, vatandaşlık, ortak değerler konularında toplam 3 büyük konferans gerçekleştirilecek. Hibe Programı Bileşeni kapsamında ise, ülkemizde kültürel miras alanında faaliyet gösteren STK’lar ve diğer kuruluşların kültürel mirasın korunması yönünde yaptıkları alan yönetimi ve restorasyon çalışmalarına destek sağlanacak.  

Projenin en büyük kısmını oluşturan Restorasyon Bileşeni kapsamında ise, Sinop Tarihi Cezaevi’nin restore edilmesinin yanı sıra tarihi dokuya zarar vermeyecek biçimde, sanat ve kültür amaçlı yeni alanlar oluşturulması sağlanacak. Böylece Sinop Tarihi Cezaevi  Sinop halkının, ziyaretçilerin ve çalışanların ihtiyaçlarını dengeli bir biçimde karşılayarak hizmet vermesi sağlanmış olacak.  

Sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi olan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı  tarafından yürütülen Proje’nin, paydaşlara tanıtılacağı  bilgilendirme toplantısı bu gün saat 14:00'da Sinop Tarihi Cezaevi’nde gerçekleştirilecek.  

Editör: Vitrin Haber