Türkiye Otelciler Dernekleri Federasyonu (TUROFED) Sinop İl Temsilcisi Ali Yılmaz, Sinop'taki kaçak pansiyonculuğun önlenmesine yönelik başlattığı mücadelede gelinen süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili belediye yönetimine görevini yapmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan Yılmaz, belediyenin bu süreçte topu taca attığını iddia etti ve bu duruma sert tepki gösterdi.

Yılmaz açıklamasında şunları söyledi: "Ben Sinop Antik Otel sahibi ve işletmecisi ve Türkiye Otelciler Dernekleri Federasyonu TUROFED Sinop İl Temsilciyim. Bu görevimin gereği olarak Belediyeden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı olmayan kaçak pansiyonları bir dilekçe ile Belediye Başkanına isim ve adresle bildirerek şikayet ve ihbar etmiştik.  Dilekçemin ekine de okusunlar ve gereğini ona göre yapsınlar diye işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik, içişleri bakanlığı genelgesi ve pansiyonlarla ilgili Danıştay kararını da vermiştim. Ancak bunları ya okumamışlar ya anlamamışlar yada bizi cahil zannediyorlar.  Bugün elime ulaşan Belediye Başkanlığının dilekçeme yazdığı cevabı ağzım açık ve hayretle okudum. Tamamen topu taca atma amaçlı bir cevap verildi" 
 Ali Yılmaz açıklamasının devamında: "Günü birlik pansiyonlar ile ilgili işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik içeriğinde herhangi bir madde yok deniliyor. 10/08/2005 tarih 25902 sayılı resmi gazetede yayınlanan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik 4. Madde a şıkkında yetkili idarenin belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyenin olduğunu, yine 4. Madde g şıkkında umuma açık istirahat ve eğlence yeri tanımlamasında otel, motel, pansiyon, kamping alanlarını kapsadığını; madde 32’de ise aynen şöyle yazıyor: 'İzin almadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri (pansiyonlar da) yetkili idarelerin (belediyenin) ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle RE’SEN KAPATILIR. Kollukça izin alınmadan açıldığı tespit edilen umuma açık istirahat ve eğlence yerleri (pansiyonlar) düzenlenecek bir tutanakla kapatılmak üzere yetkili idareye bildirir. Yetkili idare yapılan bildirim üzerine izin almadan açılan yeri kapatarak en geç 3 gün içinde kolluğa bilgi verir'.  İş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan pansiyonların kapatılması gerektiği bundan daha açık, daha net nasıl söylenir.

Ben Sayın Valimiz ve Sayın Emniyet Müdürümüz ile görüştüm. Her ikisi de kendilerine bildirimde bulunan pansiyonları Belediye Başkanlığına yazı ile bildirdiklerini söyleyip bize yazıyı da gösterdiler. Buradan açıkça anlaşılıyor ki görevini yapmayan belediyedir" dedi.

TUROFED Sinop İl Temsilcisi Ali Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Şikayet konusu yerlerin, yani benim isim ve adres vererek bildirdiğim yerlerin yurt ve pansiyon olarak kullanılmadığı bu sebeple genelge kapsamına girmediği anlaşılmaktadır diyor. Gelip bakmadılar ki, ben içinde pansiyoncu varken ihbar ediyorum. Üstelik kapısının üstünde günlük kiralık ev diye ilan ve telefon no’su da var. Danıştay 3. Dairesi 24/02/2005 tarihli 2005/482 karar nolu ve 2004/760 esas nolu kararında turistik bir bölgede günlük, aylık, ve sezonluk kiraya verilen yerlerden kısa süreli olması nedeniyle elde edilen gelirin pansiyon işletmeciliğinden ve ticari organizasyon sonucu elde edilmiş ticari kazanç olduğunu kabul etmiştir. Ticarethane olduğu için de işyeri açma belgesi alması zorunluluktur yoksa kaçaktır.
Bu konuyla ilgili komisyon kurulacağı belirtilmiş. Türkiye’de atasözü oldu: 'Bir işin olmamasını istiyorsan komisyona havale et' derler. İlanlar söktürülmüş. Hala her taraf kaçak pansiyon ilanları ile dolu"

ADALET İSTİYORUM
Kaçak pansiyonculuğun üzerine seçmeni küstürmemek için gidilmediğini ileri süren TUROFED Sinop İl Temsilcisi Ali Yılmaz, "Ancak partilerinin ilkeleri ile ters düştüklerinin farkında değiller. Partisinin genel başkanı adalet yürüyüşü yapıyor, CHP yöneticileri adalet adalet diye bağırıyor. CHP’li belediye başkanının bu kanun ve hukuk tanımaz tavrı CHP’lilikle bağdaşıyor mu? Bu durumu Sinop kamuoyuna, Belediye Meclis üyelerine, CHP İl Başkanı ve İl Yönetimine, CHP Merkez İlçe Başkanı ve Yönetimine ve tüm CHP’li kardeşlerime üzülerek duyuruyorum. Benim kimseden bir isteğim yok. Ne torpil ne ayrıcalık istemiyorum. Sadece herkesin görevini yapmasını, kanunları uygulamasını istiyorum. Açıkçası adalet istiyorum" dedi.
 

Editör: Vitrin Haber