Sinop ilinin 2014 yılı ilk yarısındaki dış ticaret performansı değerlendirildiğinde yılsonunda ilin dış ticaret dengesinin geçen yıla kıyasla çok farklı olmayabileceği öngörülmekteydi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ocak-Eylül dönemi verilerine göre ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre geride kaldığı görülmektedir.

2013 yılında gerçekleştirilen yaklaşık 33 milyon $ ihracat (Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre 35 milyon $) ile en yüksek rakamına ulaşan Sinop bu konuda geçen yılı arayabilir. Eylül ayı itibariyle 2013 ile 2014 yılları kıyaslandığında Sinop’un ihracat rakamlarında 5 milyon $ azalma görülmektedir. Yine ilk 9 ay sonunda ilin dış ticaret hacmi 23,7 milyon $ olup, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 7 milyon $ gerisindedir.

Sinop ilinde örme giyim sektörünün 2014 yılının ihracat yıldızı olması ilin dış ticaretinde ön plana çıkan ayrıntı olmaktadır, 9 ay sonunda bu sektördeki ihracat 5,5 milyon $’a ulaşmıştır. Bu gelişmenin en önemli sebebi, son yıllarda Sinop’ta gerçekleştirilen tekstil yatırımlarının etkisini dış ticarette göstermesidir.

İhracatta son iki senedir Sinop’un yeni partneri olan İngiltere ile ticaret bu yıl daha da gelişmiş, yine Almanya’ya olan ihracat da artmıştır. Sinop’un Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiği ihracatın yıllar itibariyle artması da “nitelikli ürün imalatının” Sinop’ta ilerleme kaydettiğini ifade etmektedir. Ancak özellikle su ürünleri alanında Güney Kore’ye ihracat azalmakta, Ukrayna ve Rusya’daki siyasi krizden dolayı da 2014 yılında bu ülkelere gerçekleştirilen ihracat olumsuz etkilenmektedir.

Eylül ayında gerçekleşen 82.184 $’lık ithalat ile Sinop bu alanda son üç yıldaki en düşük ithalat rakamını görmüştür. Ağustos’ta da ildeki ithalatın yine yalnızca 103.000 $ civarında olması Sinop’un ithalatında son dönemde önemli düşüşler olduğunu göstermektedir. Kazakistan ilk kez Sinop’un ithalatında ilk üçte yer almakta olup, bu ülkeden yapılan ithalatın tamamı çinko alımı üzerinedir. Ancak ithal edilen çinko Sinop’ta işlenmemekte, hammadde olarak iç piyasaya sunulmaktadır.
Belirtmekte yarar var, dış ticaret rakamlarını tek bir kaynaktan toplamak amacıyla her ne kadar veriler TÜİK’ten alınsa da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2014 yılı Sinop ihracat verileri ile TÜİK arasında büyük farklılıklar görülmektedir. Yılın son çeyreği de tamamlandıktan sonra dış ticaret rakamları tekrar kontrol edilip 2014 yılı genel analizi 2015 yılı içerisinde yapılacaktır.

Özet olarak ilk 9 ay değerlendirildiğinde, bu yıl özellikle bazı yeni sektörlerin Sinop’un ihracatında üst sıralarda yer alması ve İngiltere ve Almanya gibi Sinop için “yeni” olarak ifade edilebilecek ticaret partnerlerinin Sinop’un dış ticaretinde önemli rol oynaması dikkat çekmektedir.