Öğrenciliği sırasında, arkadaşlarının telefon şarj sorununu çözmek için uzun süre kafa yoran ve okuldan ayrılarak sektöre atılan genç iş adamı Yasin Karagül, bir ilke imza atarak şarj depolayan güneş enerjili güç bankası üretti. 

'Bir yerde sorun varsa, orada para vardır' sözünü kendine hayat felsefesi yaptığını anlatan Yasin Karagül, bundan yola çıkarak ürettiği güç bankalarını talep doğrultusunda üreterek sektöre girdiğini söyledi. 

Sektörle tanışma hikayesinden bahseden Yasin Karagül şunları söyledi; "Sinop Erfelek doğumluyum. Erfelek Lisesi Bilişim Teknolojileri bölümünü bitirdikten sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Astsubay MYO Elektronik Haberleşme bölümünde eğitim gördüm.

2015 yılında sağlık sorunları nedeniyle askeri okuldan ayrılmak durumunda kaldım. Sektöre okuldaki biz askeri öğrenciler arasındaki en büyük sorun olan telefon şarj sorununu çözmekle başladım. Bu görmüş olduğunuz şu materyalle gün ışığından elektrik üreterek şarj depolayan güneş enerjili güç bankalarını talep doğrultusunda pazarlayarak sektöre girmiş oldum. Şöyle bir felsefem var, 'Bir yerde sorun varsa, orda para vardır' bu felsefem doğrultusunda okuldan ayrıldıktan kısa bir süre sonra çevreye ve teknolojiye olan ilgim sayesinde geleceğin teknolojisi yenilenebilir enerji teknolojilerine yöneldim.

SİNOP VE ÇEVRESİNDE HİZMETE BAŞLADIK
2  yıllık süre zarfında gerek girişimcilik, kişisel gelişim gerek üniversitelerde yenilenebilir enerji teknolojileriyle ilgili eğitimler alarak tam donanımlı Sinop ili ve çevresine yenilenebilir enerji teknolojilerini tanıtmak ve kullanıma sunmak için hizmetimize başladık.

Harika bir fikrim var diyenler aksiyon almazlarsa, başkaları bu fikirleri gerçekleştirdiğinde arkalarından bakarlar. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki 'En çok çalkalanan şişeler yarı dolu şişelerdir'. Bu sebeple girişimcilik yapmak cesaret istediği kadar bilgi ve donanım isteyen bir iştir. 3’e alıp 5'e satmak tüccarların işidir. İş adamlığını bir meslek olarak değil tavır ve şahsiyet olarak görmek gerekir. 

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ
Sektörel olarak yenilenebilir enerji teknolojileri geleceğin teknolojisi olduğunu söyledi. Yasin Karagül; "Sektörel olarak yenilenebilir enerji teknolojileri geleceğin teknolojisi olarak görülmekte ve teknolojik sistemler bu yönde şekillenmektedir. Örneğin Almanya araç üretimlerinde elektrikli araçlara yönelik reformlara girmiştir. Türkiye gibi Avrupa’ya göre bol güneş alan bir ülkenin fotovoltaik (Gün Işığıyla Elektrik Üreten) panellerin kullanımında çok ama çok geride kalması üzüntü verici bir durum. Yine Almanya örneğini vereceğim. Teknoloji ve sanayide önde gelen bir ülke ve bu ülkenin gün ışığı alma gücü Türkiye ortalamasının kat ve kat altındadır. Devletimiz son zamanlarda kırsal kalkınma, enerji verimliliği gibi projeleri göz önünde bulundurarak büyük destek vermeye başladı.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTABİLİRİZ
Bu gelişmeler sonucunda verimsiz arazilere, ev veya fabrika çatılarına fotovoltaik panellerimizi yerleştirerek enerjide dışa olan bağlılığımızı azaltmış olmakla beraber doğaya zarar vermeden temiz bir enerji üreterek evlerimizde, fabrikalarımızda, tarlalarımızda kendi ihtiyacımız olan enerjiyi kullanıp hem de ticari olarak enerji satışı yaparak aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz" diye konuştu. 
bizden biri
 
Editör: Vitrin Haber