Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Sekreteri Yavuz Cabbar, Türkiye'deki nükleer enerji santrallerinin inşasında yerli sanayicinin daha fazla yer alması ve yerlileşme sürecinin hızlanması amacıyla kurulacak "İleri Teknoloji ve Nükleer Eğitim Merkezi" için Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir bina satın alındığını belirterek, "Binada yapılacak tadilat, gerekli ekipman, cihaz için tahmini bir bütçe belirlendi. Proje yaklaşık 14 milyon liraya mal oluyor. Biz, Ankara Kalkınma Ajansından 9 milyon lira istedik. Bu yıl bitmeden çıkacağına inanıyoruz. Karar çıkar çıkmaz gerekli teknik altyapıyı kurup eğitimlere başlayacağız." dedi.

Cabbar, ASO'nun nükleer enerji alanında yürüttüğü projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin (Ur-Ge) Desteklenmesi projesi kapsamında farklı ülkelerin nükleer enerji sitemini incelediklerini anlatan Cabbar, projede ASO üyesi 30 firmanın yer aldığını söyledi.
Cabbar, UR-GE kapsamında düzenlenen teknik gezilerde önemli tecrübeler edindiklerini dile getirerek, "Yerli sanayicimizin nükleer sektördeki ihtiyaç analizini yaptık. Analizin ardından nükleer standartlarına ve sertifikasyona yönelik firmalara temel eğitimler verdik. Ardından nükleerle tanıştırmak için bu sektörde deneyim kazanmış ülkelere ziyaret gerçekleştirdik. Proje kapsamında gerçekleşen temaslar neticesinde geçen yıl Fransız Nükleer Enerji Enstitüsü ile bir iyi niyet anlaşması imzaladık. Bu yıl da Çekya Enerji Sanayi Birliği ve Rusya Rosatom Sürekli Eğitim Merkezi ve Nükleer Sektörde İnşaat İşçilerinin Eğitimi Merkezi ile iyi niyet anlaşmaları imzalandık." ifadelerini kullandı.
Geçen ay Japonya'ya da teknik bir gezi düzenlediklerini aktaran Cabbar, URGE projesinin süresinin bitiminin yaklaştığını ve bu konuda yeni bir karar alınması için toplanacaklarını söyledi.

EĞİTİM MERKEZİ
Cabbar, nükleer enerji endüstrisinde yerli katkının oldukça önemli olduğuna işaret ederek, Sinop ve Mersin'de kurulacak nükleer güç santrallerin inşaat aşamasında yaklaşık 20 bin işçinin çalışacağını belirtti.

Nükleer santrallerde çalışacak işçi ve teknisyenlerin de eğitim alacağı İleri Teknoloji ve Nükleer Eğitim Merkezi projesinde Türk Standardları Enstitüsü ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası ile ortak çalışacaklarını ifade eden Cabbar, şunları kaydetti:"ASO 1 Organize Sanayi Bölgesi'nde İleri Teknoloji ve Nükleer Eğitim Merkezi için bir bina satın aldık. Rusya'dan uzmanlar geldi ve binayı gezdi. Binada yapılacak tadilat, gerekli ekipman, cihaz için tahmini bütçe belirlendi. Proje yaklaşık 14 milyon liraya mal oluyor. Biz, Ankara Kalkınma Ajansından 9 milyon lira istedik. Bu yıl bitmeden çıkacağına inanıyoruz. Karar çıkar çıkmaz gerekli teknik altyapıyı kurup eğitimlere başlayacağız. Bu arada Akkuyu NGS için yerli tedarik sunacak firmalarda belli olur ve biz de teknikerler ve işçilerin eğitimine başlarız."

Cabbar, yılbaşında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de bir sözleşme imzaladıklarını, ASO Nükleer Sanayi Kümelenmesi İktisadi İşletmesi adlı bir işletme kurduklarını söyledi.
İşletme kapsamında iki somut çalışma olduğunu bildiren Cabbar, "Bunlardan birincisi, nükleer vasıfta çelik üretmek, bir diğeri de nükleer santralin olduğu ülkelerde olmazsa olmaz bir birim olan teknik destek komisyonu. Bunun için Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna teknik destek verecek bir yapı oluşturulacak." dedi.
 
Editör: Vitrin Haber