E-ticarette başarılı olmak isteyen kişi ve işletmeler için hazırladığımız 10 Adımda Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi adlı bu yazımızda sizlere başarılı e-ticaret sitesi kurma adımları hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticarete başlayabilirsiniz.

İş Planı Hazırlayın

E-ticarette başarılı olmak isteyen herkesin bir iş planı hazırlaması gerekir. İş planları, e-ticaret ile internetten ürün satacak olan kişi ve işletmelerin iş modeli, satılacak ürün seçimi, tedarikçi seçimi, site kurma yöntemi, site tasarımı gibi e-ticaret için oldukça önemli konularda nasıl hareket edeceklerini detaylandırdıkları planlardır ve bir rehber nitelediği taşıdığı için iş planları e-ticarette başarılı olmak isteyenler için oldukça önemlidir.

Şirketinizi Kurun

E-ticaret sitesi kurulumu yapmadan önce bir şirket kurmanız da gerekir. Çünkü Ticaret Kanununa göre herhangi bir işten gelir elde eden kişilerin vergilerini ödemesi ve faturalı satış yapması gerekir. Şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket türleri bu noktada tercih edebileceğiniz şirket türleridir.

Satacağınız Ürünleri Belirleyin

İnternetten ürün satışı yaparken başarılı olmak istiyorsanız satacağınız ürünleri de doğru seçmelisiniz. Bu nedenle e-ticarete başlamadan önce belirli konularda araştırmalar yapmaya özen göstermelisiniz. Satacağınız ürünleri seçerken ve e-ticaret yapacağınız sektörü belirlerken e-ticaret istatistikleri, sektörlerin Pazar payı, e-ticarette en çok satılan ürünler gibi konularda araştırmalar yapabilir ve böylece hem doğru sektör hem de doğru ürün seçimi yaparak e-ticarete adım atabilirsiniz.

Tedarikçinizi Seçin

E-ticaret sektörünüze ve satacağınız ürünlere karar verdikten sonra önem vermeniz gereken bir diğer konu da çalışacağınız tedarikçinin seçimi olmalıdır. Çünkü tedarikçinizin sizlere ürün sağlayamaması e-ticaretteki satışlarınızı olumsuz etkileyecek ve bu da e-ticaretteki başarınızın azalmasına neden olacaktır.

Tedarikçi seçimi yapacak olan kişi ve markaların belirli şeyleri göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir.

  • Ürün çeşitliliği
  • Ürün fiyatları
  • Ürün stokları
  • Tedarikçinin sektörel hakimiyeti
  • Tedarikçinin hızı ve e-ticaret sektöründeki trendleri takip etmesi

Gibi kriterleri baza alarak görüştüğünüz tedarikçileri sınıflandırabilir ve böylece doğru tedarikçi seçimi yapabilirsiniz.

Site Kurma Yöntemine Karar Verin

E-ticaret sitesi kurma sürecinde sanal mağazalarını açacak olan kişilerin tercih edebileceği 3 farklı site yöntemi bulunur. Bunlar site yazdırma, açık kaynaklı yazılımlar ve hazır e-ticaret alt yapılarıdır.

Site yazdırma ve açık kaynaklı yazılımlar markaların bir yazılımcı ile çalışarak hareket etmesi gereken site kurma yöntemleridir. Bu yöntemler markaların sitelerini geliştirmek için fazla harcama yapmasına neden olmaktadır ve bu da e-ticaretteki sermayeyi azaltmaktadır.

Hazır e-ticaret alt yapıları ise markaların e-ticaretteki tüm süreçleri yönetebilecek özelliklerde bir site kurmasını sağlar. Bununla beraber hazır e-ticaret alt yapıları profesyonel bir şekilde de hareket etmenize olanak tanır. Bu nedenle e-ticarette başarılı olmak isteyen kişilerin hazır e-ticaret alt yapıları ile sitelerini kurması gerekir.

Ürünlerinizi Yükleyin

E-ticaret alt yapınızı seçtikten ve satın aldıktan sonra internetten satacağınız ürün ve hizmetleri de sitenize yüklemeniz gerekir. Ürünlerini yükleyecek olan markaların ise dikkat etmesi gereken belirli şeyler bulunur.

  • Profesyonel ürün fotoğrafları
  • SEO uyumlu ürün açıklamaları
  • Kategori ve alt kategori yapısı

Gibi önemli unsurları göz önünde bulundurarak sizler de e-ticaret sitesine ürünlerinizi yükleyebilirsiniz.

Sitenizi Tasarlayın

E-ticaret sitesi kurma sürecinde kategoriler belirlendikten ve ürünler yüklendikten sonra markaların site tasarımına da önem vermesi gerekir. Site tasarımında profesyonel temaların kullanılması ve kurumsal kimliğin yansıtılması e-ticaret markalarının müşterilerine güven vermelerini sağlar. Bunun yanı sıra markaların responsive site tasarımı yapmaya da önem vermesi gerekir.

Sanal Posunuzu Alın

Site tasarımının ardından ürün fiyatları belirlendikten sonra e-ticaret firmalarının sanal pos anlaşması yapması gerekir. Bu noktada e-ticaret sitesi kurma sürecinde markaların tercih edebileceği birçok sanal pos firması bulunmaktadır. Sanal pos firmaları arasından seçim yaparken de komisyon oranları, ödeme günleri, taksit seçenekleri gibi önemli unsurlar göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.

Kargo Anlaşması Yapın

E-ticaret sitenizden sattığınız ürün ve hizmetleri uygun fiyatlar ile müşterilerinize göndermek için kargo anlaşması da yapmanız gerekir. Çalışacağınız kargo firmalarını seçerken dikkat etmeniz gereken belirli unsurlar bulunur.

  • Desi başı gönderim ücretleri
  • Kargo firmasının ek hizmetleri
  • Şube sayısı
  • Teslimat süresi

Gibi önemli noktalar kargo anlaşması yaparken markaların göz önünde bulundurması gereken unsurlardır.

Ürünlerinizi Pazarlayın

E-ticaret sitenizi satışa hazır hale getirdikten sonra ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaştırmanız gerekir. Bu noktada e-ticaret firmaları dijital pazarlama stratejileri geliştirir. Dijital pazarlama stratejilerini kurgularken de markalar sosyal medya, SEO, arama motoru reklamcılığı, SMS pazarlaması gibi dijital pazarlama yöntemlerine yönelir. Sizler de e-ticaret sitesi kurma sürecinin ardından bu tür yöntemler ile ürünlerinizi pazarlayabilir ve hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaşarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Kurun

E-ticaret sitesi kurarken profesyonel hareket etmek için sizler de e-ticaret sektöründeki markalara 15 yılı aşkın süredir hizmet veren Ticimax’ın e-ticaret alt yapısını tercih edebilir ve online mağazanızı kolayca kurabilirsiniz.

Bu bir 'Advertorial'dir.

Editör: Vitrin Haber