Sinop'ta 13 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Sinop Tarihi Cezaevinde Temmuz 2020’de Avrupa Birliği'nin desteğiyle başlatılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyaretçi kabulü başladı.

Bazı bölümlerinin ziyarete açıldığı Tarihi Cezaevi geride kalan 3 aylık sürede yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırladı. 

Tarihi yapının üç yıl süren restorasyon çalışmaları süresince ziyarete açılması yönünde yoğun bir taleple karşılaştıklarını ifade eden Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, tarihi cezaevinin bazı bölümlerinin ziyarete açılabildiğini söyledi. 

TARİHİ CEZAEVİ TÜRKİYE'NİN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN BEŞ DESTİNASYONUNDAN BİRİSİ
Tarihi yapının ziyarete açılan bölümlerine yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi olduğunu aktaran Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Tarihi Cezaevinin Türkiye'nin en çok ziyaret edilen beş destinasyonundan birisi konumuna geldiğini ifade etti. Süren; “Tarihi yapı,1997 yılına kadar Adalet Bakanlığınca cezaevi olarak kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek müze ve ören yeri olarak ziyarete açıldı. Daha sonra çok sayıda ziyaretçi akınına uğrayan Tarihi Cezaevi Türkiye'nin en çok ziyaret edilen beş destinasyonundan birisi konumuna geldi.

Bu arada Sinop Tarihi Cezaevi restorasyon dolayısıyla yaklaşık üç yıl süreyle ziyarete kapalı kaldıktan sonra 27 Haziran 2023 tarihinde bazı bölümleri kısmen ziyarete açılarak çok yoğun bir ziyaretçi akınına uğradı. Dolayısıyla biletli gişe uygulamasına henüz geçilemediğinden resmi ziyaretçi sayısı kesin olarak belirlenememiş olsa da yapılan gözlem ve istatistiklere göre bu güne kadar olan üç aylık süre içerisinde yaklaşık olarak 1 milyon ziyaretçinin geldiği tahmin edilmektedir. " dedi.

Süren, ayrıca tarihi yapının tamamıyla ziyarete açılması için bakanlıklarla gerekli tanzim ve teşhir kapsamında düzenlenecek olan planlamaların yapıldığını söyledi.

 

Editör: Serhat Özşahin