Mümtaz’ er Türköne, ” Askeri vesayetçilerin darbe yapmaması için ellerini ve  kollarını kıracak Sivil Anayasa yapılmalıdır” 

Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen Sinop Şubesi’ nce Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye’nin Dünü, Bugünü ve Sivil Anayasa” konulu konferans için memleketi Sinop’ a gelen Mümtaz’er Türköne’yi çok sayıda Sinoplu izledi. 

Program Eğitim-Bir-Sen Sinop Şubesi Başkanı Mustafa Arslan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Başbakan’ ın öğretmenlerin ‘ Az çalışıp, çok tatil yapıyorlar’ sözünden çok rahatsız olduklarını dile getiren Mustafa Aslan; “Günümüzde akşam eve iş götüren ikinci bir meslek grubu var mıdır acaba? Öğretmen yarınki dersini öğrencisine en iyi şekilde anlatabilmek için bazen gecenin geç saatlerine kadar çalışıyor” dedi. Daha sonra kürsüye gelen Mümtaz’ er Türköne, millet olarak 52 yıl  darbe yasaları ile yaşadığımızı belirterek, “ Darbecilik ve askerî vesayet, eşkiyalıkla ülkeyi yönetme alışkanlığı demek. Bir çete 27 Mayısta önce Orduyu sonra memleketi ele geçirdi. 235 General ve 6 bin subay ordudan ihraç edildi. Geçen hafta 2 generalin ses kayıtlarında iç savaşla, ekonomik krizle, aç bırakarak çoluk çocuğuna kadar hesap sorulacağından bahsediyorlar. Kim bunlar? Rusya ya da Yunanistan Generali mi? İnanın onların subayları bunlar kadar zarar veremez. PKK, kanlı eylemler yapacağına bu Generallerin önünü açsa amacına daha çabuk ulaşır. Askeri vesayetçilerin darbe yapmaması için ellerini ve  kollarını kıracak Sivil Anayasa yapılmalıdır. Darbe yasaları ile 52 yıl yaşadık. Bu yıl yapılacak olan yeni Sivil Anayasa ile en az 10 kuşak 250 yıl yaşar. İleriki yıllarda torunlarımız bizlere dua gönderir” dedi. 
                   
‘KILIÇDAROĞLU’ NDAN ÜMİTLİYİM’
Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz’ er Türköne ise konuşmasında Anayasa’ nın sosyal bir sözleşme olduğunu söyledi. 
Eskiden askeri vesayet varken mevcut hükümetlere muhalefeti askerin yaptığını belirten Mümtaz’ er Türköne, 12 Eylül 2010 yılında gerçekleştirilen Anayasa Referandumu ile askeri muhalefetin sona ermesi ile muhalefet görevinin CHP’ ye kaldığını kaydetti. Türköne; “CHP önceden askerin gölgesinde kolay muhalefet yapıyordu. Onlar sahneden çekilince nasıl muhalefet yapacaklarını şaşırdılar. Ama ben hala Kemal Kılıçdaroğlu’ ndan ümitliyim. Beceremiyor ama, en azından iyi niyetli. Geçen hafta Sayın Başbakan ortaya kürtaj diye bir konu attı. Herkes sazan gibi bu konunun üzerine hemen atlarken Kemal Kılıçdarlu, ‘ Bu gündemi değiştirmeye yönelik suni bir gündemdir’ diyerek topa girmedi. Bu bile mesafe aldığını gösterir” diye konuştu. 

Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz’ er Türköne ayrıca bugüne kadar Cumhuriyet’in yerine padişahlığı getirmek isteyeni duymadığını belirterek, bu türden insanların Bakırköy Akıl Hastanesi’nde bile bulunamayacağını sözlerine ekledi. 

Konferansı; Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Özel İdare Genel Sekreteri  Orhan Alpay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Eğitim– Bir–Sen  üyeleri ile çok sayıda vatandaş izledi. Program sonunda İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Akkurt, Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz’ er Türköne'ye günün anısına Sinop'a özgü maket gemi modeli hediye etti. 

Kemalettin Sazoğlu


Editör: Vitrin Haber