CHP Parti Meclis Üyesi Gürsel Erol; "Terörün başlangıcından bu yana geçen 32 yılda 1,5 milyon dolar harcandı. Bu harcanan para; bin tane boğaz köprüsü, 833 tane Marmararay, 375 tane Atatürk Barajının yapılması demektir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Gürsel Erol, partisi ile ilgili bir dizi programa katılmak üzere geldiği Sinop'ta partililerle buluştu. 
Aşıklar Düğün Salonunda gerçekleştirilen program; CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, il ve ilçe örgütleri ile kadın ve gençlik kollarının mensupları ile çok sayıda partili katıldı.

Programda konuşan CHP Tunceli Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Gürsel Erol, Karadeniz gezisi kapsamında Türkiye’de yaşanan son dönemlerdeki terör örgütleri yüzünden vatandaşların yaşadığı kaygıyı, ülkenin şu anda bulunduğu koşulları ve vatandaşların önümüzdeki dönemlerde hangi risklerle karşı karşıya kalabileceği konusunda bir doğulu milletvekili olarak batı illerini gezerek bilgilendirdiğini söyledi.


Ülkenin öncelikli ve birinci sorununun terör sorunu olduğunu ve 'Sorun Doğuda, Çözüm Batıda' sloganıyla Karadeniz gezisine çıktığını kaydeden Erol, “Bunun adına terör meselesi, Kürt meselesi, Kürt sorunu diyebilirsiniz. Yani ülkede yaşanan bir sorun var. Bu sorunun çözümü ile ilgili CHP’liler olarak batı illerini gezip partinin yetkili organlarına gerekli raporları vererek kurumsal bir politika oluşturmak istiyoruz” dedi.

32 YILDA 40 BİN İNSAN ÖLDÜ
Terörün başlangıcından bu yana 32 yıl geçtiğini ve hala başlanılan noktada olduklarını da vurgulayan Erol sözlerini şöyle sürdürdü; "PKK’nın Türkiye’deki ilk eyleminin 1984 yılında Eruh katliamıyla başladı. 32 yıllık süreç içerisinde yaklaşık 10 bin kamu görevlimizi şehit verdik. Bölge insanıyla birlikte 40 bine yakın can kaybı var. Bölgede binlerce faili meçhul cinayetler işlenmiş, binlerce yargısız infazlar gerçekleştirilmiş, binlerce köy boşaltılmış ve 4 milyona yakın insan kendi kaderine terk edilerek doğudan batıya göç etmek zorunda kalmış. Zaman içerisinde doğudan batıya giden insanlar gittikleri kentin kültürüne entegre olamamışlar, aynı zamanda kendi kültürlerini de yaşatamamışlar. Bundan kaynaklı da yaşadıkları o bölgelerde sosyal çatışmalar başlamış. 

BU ZAMANA KADAR TERÖRE 1,5 TRİLYON DOLAR HARCANDI
Bununla birlikte oluşan terörün devlete maliyeti 32 yılda 1,5 trilyon dolar. Bu parayla neler yapılabileceğini hayal edemeyebilirsiniz. 1,5 trilyon dolar demek bin tane boğaz köprüsünün maliyeti demek. 833 tane Marmararay’ın yapılması demek. 375 tane Atatürk Barajının yapılması demektir. Şu anda bizim iç ve dış borcumuz ve hem kamu hem özel sektöre olan borç toplamımız  yaklaşık 600- 700 milyar dolar arasında. Biz bu güne kadar 32 yılda 1,5 trilyon dolar harcamışız, hala başladığımız noktadayız. Yani iç ve dış borcumuzun 2,5 katı kadar terörle mücadeleye harcadığımız para var”

BUNU SİYASET VE HÜKÜMETLER ÇÖZEMEZ
Terörü artık siyasi parti ve Hükümetin çözemeyeceğini de dile getiren Erol, “Bugün halen terör çözülmüş değilse ve halen ülkemizin birinci sorunu terör ise bu artık bir siyasi partinin veya bir hükümetin çözebileceği sorun bir değildir. Yani gelişmiş ve modern ülkelerin kendi yurttaşlık haklarının korunması ve ulusal değerlerin menfaatlerinin korunma ile ilgili ulusal politikaları vardır. Artık bunlar devlet politikalarıdır. Hükümete, siyasi partilere bağlı olan politikalar değildir. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde başkan kim olursa olsun dış politikaları asla değişmez. İngiltere’de Başbakan kim olursa olsun asla oranın hukuk ve yurttaşlık kavramı değişmez.” diye konuştu.

OLAY SİYASİ BİR SORUN DEĞİL
Türkiye’de yaşanılan terör sorunlarının artık siyasi bir sorun olmadığına değinen Erol, sözlerini şöyle tamamladı; "Bu sorun ulusal bir sorundur ve biz bunu bir devlet politikası haline getire bilmeliyiz ve bunun çözüm yeri de Türkiye Büyük Millet Meclisidir. TBMM’de her şey konuşulmalı, her şey tartışılabilmeli ancak iki şey konuşmaya ve tartışmaya açılmamalı. Bunlardan birincisi üniter devlet yapımız, ikincisi kuruluş değerlerimiz. Önümüzdeki süreçle ilgili eğer bir şekilde çözüm üretilmezse biz bu meseleyi ulusal bir politika haline dönüştüremezsek, çözüme getiremezsek ülkemizin büyük risklerle ve büyük tehditler altında olduğunu da görmeye devam ederiz”  

Program CHP Tunceli Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Gürsel Erol'un partililerle görüş alış verişi yapılmasıyla sona erdi. 
 
Editör: Vitrin Haber