Sinop’ta Cumhuriyet Halk Partisinin 98. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla CHP Sinop İl Başkanlığı tarafından tören düzenlendi. İskele meydanı Atatürk anıtı önünde düzenlenen törende CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. 

Daha sonra saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam eden törende Cumhuriyetin ve Cumhuriyet Halk Partisinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hitaben bir konuşma yapan CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, kendilerine devredilen emanetin yılmaz koruyucuları olduklarını söyledi. 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100. YAŞINA ULAŞMAK ÜZERE
Yüksel; “Temellerini 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresinde attığınız, 9 Eylül 1923’te de kurduğunuz Cumhuriyet Halk Partisi’nin, bugünkü mirasçıları olarak karşınızdayız. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin emperyalizm karşısındaki kararlığını, Kuvayı Milliye’nin işgal orduları karşısındaki azmini, 98’inci kuruluş yıldönümümüzde de yüreğimizde taşıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yaşına ulaşmak üzereyiz. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak Milli Mücadeleyi başlatmasının 100. yılı geride kaldı. 2001 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 100. yılını kutlamıştık. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşundaki temel ilke milli irade ve milletin hakimiyetine sarsılmaz bir inançla bağlı olmasıdır. Dolayısıyla 23 Nisan 1920’de kutladığımız sadece Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 100. Yılı değildir. 23 Nisan 2020 hepimiz için hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir ilkesine bağlı demokrasimizi Mustafa Kemal’in liderliğinde Anadolu’ya kök salışının da 100. Yılıdır. İçinde bulunduğumuz yıl da Türkiye Büyük Millet Meclisi ordularının ilk büyük zaferi Sakarya Meydan Muharebesinin 100. Yılıdır. Sakarya Meydan Muharebesi sadece düşmanın değil milletin makus tarihinin de yenildiği büyük zaferin adıdır. Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmasında bütün cihanın bilmesi gerekir ki Türk halkı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun hükümeti uşak muamelesine tahammül edemez diye başlayan Mustafa Kemal Atatürk itilaf devletleri dahil varlığımızı ve milli bağımsızlığımızı tanıdıkları takdirde onlarla da aramızda hiçbir itilaf sebebi kalmayacaktır, barış sağlanabilir. Biz savaş değil barış istiyoruz, sulh yapmaya hazırız ve bence buna mani hiçbir sebep yoktur diyerek zafer kazanan bir kumandanın değil, barış isteyen bir devlet adamının duyguları ve özlemi ile konuşmasına devam etmiş kendisini ve milletini barışsever olarak nitelendirmiştir. Bu çerçevede 23 Ağustos – 13 Eylül 2021 tarihleri sadece Sakarya Meydan Muharebesinde kazanılmış büyük bir zaferin yıldönümü değildir. Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyada eşi benzeri görülmemiş askeri bir zaferden kalıcı bir barış çıkarma mücadelesinin ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesinin dünya siyaset tarihine altın harflerle kazınmasının da 100’üncü yılıdır. 
Sakarya Meydan Muharebesinin 100. Yılı barışı daha çok konuştuğumuz ve istediğimiz bir yıl olsun” dedi. 

DEMOKRASİ MÜCADELESİ ZOR BİR YOLCULUK OLSA DA HİÇ KİMSENİN UMUTSUZLUĞA KAPILMA LÜKSÜ YOKTUR
Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün bizlere düşende 98 yıl önce kurulan Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırarak, ülkemizi kalkındırmanın yanı sıra mazlum halklara da umut ışığı olmaktır. Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da yaşanan gelişmeler İslam coğrafyasında bitmek bilmeyen kardeş kavgası bu zorunluluğun en açık kanıtıdır. Bölgemizin huzura kavuşması Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesine sıkı sıkı bağlı olmasından geçmektedir. Demokrasi mücadelesi zor bir yolculuk olsa da hiç kimsenin umutsuzluğa kapılma lüksü yoktur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk mücadele cuntasını ‘zafer, zafer benimdir diyebilenlerindir’ barışı ise başaracağım diyerek başlayarak sonunda başardım diyebilenlerindir sözü ile çizmiştir. Kararlıyız başaracağız. Cumhuriyetimizi ne pahasına olursa olsun demokrasi ile taçlandıracağız. Yegane amacımız sizin ve silah arkadaşlarınızın kurduğu Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırarak, hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye’yi inşa etmektir. İlke ve Devrimleriniz ile Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ilan edilen II. Yüzyıla Çağrı Beyannamemizin ışığında kuracağımız halkın iktidarında, ülkemizi, işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin de ötesine taşıyacağımıza söz veriyoruz.

Mücadelemiz hakimiyet kayıtsız şartsız halkın olana, Cumhuriyetimiz demokrasi ile taçlanana, muhasır medeniyetler seviyesine çıkana dek sürecektir. Aziz Atam, mazlum milletlere umut ışığı olan Anadolu Devriminin mimarları olarak size ve silah arkadaşlarınıza, hayatını kaybetmiş tüm Cumhuriyet Halk Partililere, demokrasi mücadelesi için yaşamını yitirmiş yurttaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor, aziz şehitlerimizi, geçtiğimiz günlerde sel felaketinde yitirdiğimiz yurttaşlarımızı, yine geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz partimizin unutulmaz il başkanlarından Avukat Ali Galip Ergül’ü rahmetle anıyoruz”.       

Programa Belediye Başkanı Barış Ayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Minoğlu, CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Serpil Bayraktar, Sinop eski Milletvekili Özer Gürbüz, Sinop eski Milletvekili Avukat Yalçın Oğuz, CHP Sinop eski il Başkanı Mustafa Acun, partililer ve vatandaşlar katıldı. 

Editör: Vitrin Haber