Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Su Ürünleri İşleme Şoklama ve Depolama Tesisi Temel Atma, Keten Müzesi Projesi İmza ve Satem Biyokütle Enerji Santrali açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, biri enerji, diğeri su ürünleri alanında olan iki yatırımın toplam bütçesinin 260 milyon liranın üzerinde olduğunu söyledi. 

180 MİLYONLİRA MALİYETLİ ÇEVRE DOSTU ENERJİ SANTRALİ 500’E YAKIN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Hayata geçirilen projelerin Sinop ekonomisinin gücüne güç katacağını söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu projelerden bir tanesi olan 180 milyon lira maliyetli çevre dostu biyokütle enerji santralinde 500’e yakın kişiye istihdam sağlanacağını belirtti. Varank; “Bugün istişareler, yatırımlar, açılışlar vesilesiyle yani Karadeniz’in incisi bu güzel şehre yakışan gündemlerle Sinop’a geldik. Biri enerji, diğeri su ürünleri alanında olan bu iki yatırımın toplam bütçesi 260 Milyon Liranın üzerinde. Bu projeler Sinop’un potansiyelini çok daha üst seviyelere taşıyacak, ilimiz ekonomisinin gücüne güç katacak. İlk proje, Bakanlığımız destekleriyle kurulan SATEM firmasının Sinop Biyokütle Enerji Santrali.

40 yılı aşkın süredir enerji sektöründe faaliyet gösteren SATEM, biyokütle konusunda Sinop’un potansiyelini gördü ve yatırımını buraya yapma kararı aldı.
180 Milyon Lirayı bulan bu yatırım, doğrudan ve dolaylı olarak 500’e yakın istihdam oluşturacak” dedi.

ENERJİ SANTRALİNDE FOSİL YAKIT YERİNE DOĞAL BİYOKÜTLE KULLANIYOR
Sinop Biyokütle Enerji Santralinin her anlamda çevre dostu bir yenilenebilir enerji santrali olduğunun altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tesiste Fosil yakıt yerine rüzgâr ve güneş enerjisinden sonra en az karbon salınımına sahip üçüncü enerji kaynağı olan doğal biyokütlenin kullanıldığını söyledi. Varank; “Bu tesis her anlamda çevre dostu bir yenilenebilir enerji santrali. Fosil yakıt yerine rüzgar ve güneş enerjisinden sonra en az karbon salınımına sahip üçüncü enerji kaynağı, doğal biyokütle kullanıyor. Böylelikle ormanlarda çürümeye terk edilmiş ya da kereste fabrikalarından çıkmış atıkları ekonomimize kazandırıyor.
Bunun yanında, buradaki yanma işlemi en modern teknolojilerle yapılıyor, baca gazı emisyonu anlık olarak kontrol ediliyor. Dolayısıyla ben, Sinop’un havasına zararsız, insanına yararlı bu tesisin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Firma yetkililerini, Sinop’a kazandırdıkları bu tesisten ötürü tebrik ediyorum” diye konuştu.

SİNOP; SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ALANINDA DAHA VERİMLİ İŞLEYEN BİR EKOSİSTEME SAHİP OLACAK
Sinop’ta temeli atılan Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi hakkında da bilgiler veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tesis tamamlandığında Sinop’un su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği alanında daha verimli işleyen bir ekosisteme sahip olacağını kaydetti. Varank; “Bugün ayrıca Sinop’a kazandıracağımız ikinci projemizin; “Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi’nin temelini atıyoruz. İnşallah bu tesis tamamlandığında Sinop; su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği alanında daha verimli işleyen bir ekosisteme sahip olacak. 105 Milyon Lira bütçesi olan bu projeyi “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında destekliyoruz. Koordinasyonu Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız sağlıyor. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop İl Özel İdaresi, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi ve Abalı Su Ürünleri Kooperatifi iş birliği yaptığımız diğer paydaşlar. Bakınız bu işte Bakanlığımız var, il özel idaresi var, yerel yönetim var, üniversite var, kooperatif var. Yerelde iş birliği nasıl yapılır? sorusunun cevabı işte bu projede yatıyor. Bu birliktelik ruhunun herkes için örnek teşkil edeceğine inanıyorum.  Tabi sürdürülebilirlik de önemli. Bunun için yerlerdeki paydaşlara çok iş düşüyor” dedi.

PROJE 3 KISIMDAN OLUŞUYOR
Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi projesinin 3 kısımdan oluştuğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, proje tamamlandığında, bölge insanının hak ettiği refah düzeyine erişmesinin de hızlandırılmış olacağını ifade etti. Varank; “Projenin detaylarına baktığımızda, 3 kısımdan bahsedebiliriz. İlk olarak; Sinop Organize Sanayi Bölgemizde, bir Su Ürünleri İşleme Şoklama ve Depolama Tesisi inşa ediyoruz. Maliyeti 85 Milyon Liranın üzerinde olan bu tesis; 20 dönümlük bir alanda, yılda 3 bin ton kapasiteyle hizmet verecek.
Sinop başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nin tamamı da bu tesisten faydalanabilecek. Bu sayede üreticimiz hem daha fazla ürününü ticarileştirebilecek hem de ürünü satacağı pazara daha kolay erişebilecek.
Projenin ikinci ayağında; su ürünleri ve turizm işletmelerinin iş geliştirme ve gi-rişimcilik faaliyetlerini desteklemek üzere bir KOBİ Destek Merkezi kuracağız. Amacımız Sinop’taki girişimcilerimizin bu alandaki üretim ve hizmet kapasitelerini artırmak. Bu merkezde firmalara, gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vererek onları birer “profesyonel işletme” haline getireceğiz.

Projenin son ayağında ise; bölgemizin turizm potansiyelini harekete geçirmek üzere vizyon projeler geliştireceğiz. Bu kısımdaki öncelikli işimiz kapsamlı destinasyon planlamaları yapmak, yani bölge-ler tanımlamak olacak. Biliyorsunuz, benzer bir çalışmayı Güneydoğu Anadolu bölgemizde Mezopotamya markasını oluşturarak yaptık. İşte burada da bölge illerimizin kültürel ve doğal varlıklarını markalaştırarak, ekonomimize kazandırmak ve Sinop’un turizm gelirlerini artırmak istiyoruz.
Gördüğünüz üzere bu çalışma tam anlamıyla bir entegre bölgesel kalkınma projesi.

İnşallah proje tamamlandığında; bölge insanımızın hak ettiği refah düzeyine erişmesini hızlandırmış olacağız. Ben bu vesileyle projenin ilimize ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimiz sunuyorum” dedi. 

KETEN MÜZESİ PROJESİ’NİN İMZALARINI BUGÜN ATIYORUZ
Konuşmasında Sinop’un için önemli bir kültürel değere sahip olan keten müzesi projesinin imza töreninin de gerçekleştirileceğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 6,2 Milyon Lira bütçesi olan projenin şimdiden Sinop’a hayırlı uğurlu olmasını diledi. Varank; “Bugün bu projeler özelinde sizlerle buluştuk ama Sinop’a yaptığımız yatırımlar ve kazandırdığımız hizmetler elbette bunlardan ibaret değil. Bakınız, AK Parti hükümetleri yönetimi devraldığında, Sinop’ta sadece ismen kurulu 2 OSB bulunuyordu. Düşünün, adı Organize Sanayi Bölgesi ama içinde çalışan tek bir fabrika yok. Peki biz ne yaptık? 50 milyon liraya yakın yatırımla buraların altyapılarını tamamladık ve sanayicilerimizin hizmetine sunduk.  Bugün bu OSB’lerde 2 bin 700’ün üzerinde vatandaşımız istihdam ediliyor. Yeri gelmişken Sinop’un sanayi alanları ile ilgili bir müjdeyi sizinle paylaşmak isterim. Boyabat Marangozlar ve İnşaatçılar Sanayi Sitesi’nin 50 işyerlik yapım işi ihalesini bu aybaşında tamamladık. İnşallah, tez zamanda bu projeyi de nihayete erdireceğiz. 

Hizmete açıldığında burada da 250 vatandaşımız istihdam edilecek. Eğer müteahhit buradaysa duysun. Hemen gaza basıp bu işi bitirsin biz ödemelerini hızlıca yapacağız. Diğer taraftan tıpkı SATEM Biyokütle Enerji Santrali örneğinde olduğu gibi ilimizdeki özel sektör yatırımlarını artırmak üzere önemli destekler sağlıyoruz. 2012 yılından bu yana Sinop için 120 teşvik belgesi düzenledik. Bu belgelerde 1,5 Milyar Liralık yatırım öngörüsü bulunuyor. Teşvik belgeli bu yatırımlar tamamlanıp faaliyete geçtiğinde 4 binin üzerinde istihdama kapı aralayacak. Yine aynı şekilde Kalkınma Ajanslarımız, KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla Sinop’taki kamu, üniversite ve özel sektör kuruluşlarından gelen projeleri de destekliyoruz. Bu kurumlarımız bu güne kadar Sinop’taki 2 bin 500’ün üzerinde projeye 110 Milyon Liraya yakın destek sağladı. Biliyorsunuz Kalkınma ajansımız bölgede sanayiden turizme, mesleki eğitimden girişimciliğe, KOBİ’lerden sosyal kalkınmaya kadar birçok alanda çalışma yürütüyor.

İşte bunlardan birinin, Sayın Valimizin de değindiği üzere, Keten Müzesi Projesi’nin imzalarını da bugün atıyoruz. Malumunuz, Ayancık başta olmak üzere Türkeli ve Erfelek’te üretimi yapılan “keten” Sinop kültürünün bir parçası. Bu kültürü yaşatmak ve turizme kazandırmak üzere İl Özel İdaremiz tarafından başvurusu yapılan Keten Müzesi projesini destekleme kararı aldık. 6,2 Milyon Lira bütçesi olan bu proje de şimdiden Sinop’umuza hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Varank ve beraberindekiler, butonlara basarak Su Ürünleri İşleme Şoklama ve Depolama Tesisi'nin temelini attı. Varank ile Vali Karaömeroğlu, Keten Müzesi Projesi'ne ilişkin protokolü imzaladı.
Daha sonra Varank, Satem Biyokütle Enerji Santrali'nin açılışını gerçekleştirdi ve tesiste incelemelerde bulundu.