Genel Başkan Yardımcıları Akif Hamzaçebi, Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek imzasıyla yayınlanan genelgeyle yerel seçimler için aday belirleme kriterleri aktarıldı.

Genelge ile Adana Yüreğir ve Seyhan, Ankara Çankaya, Mamak ve Yenimahalle, Antalya Konyaaltı ve Muratpaşa, Balıkesir Burhaniye, Burdur Merkez ve Yeşilova, Çanakkale Merkez ve Sinop Merkez’de belediye meclis aday listelerini onama yetkisinin MYK’da olacağı belirtildi.

Genelgede ayrıca Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu Sakarya, Uşak, Tunceli, Trabzon, Yalova ve Zonguldak’taki tüm seçim çevrelerinde belediye meclis üyelikleri ve il genel meclis üyelikleri aday listelerini onama yetkisinin de MYK’da olduğu belirtildi.
Genelgede yukarıda belirtilen seçim çevrelerinin taslak listelerinin hazırlanıp Genel Merkez'e sunulmasından il başkanlıklarının yetkili ve sorumlu olduğu belirtildi.
Yine taslak listeler hazırlanırken il başkanı, ilçe başkanı, büyükşehir başkan adayı, ilçe belediye başkan adayı ve milletvekillerinin azami mutabakatının  sağlanmasına özen gösterilmesi istendi. Listelerde cinsiyet ve gençlik kotasına da uyulması gerektiği ifade edildi.

Genelgede taslak listelerin ise il başkanları tarafından 15 Şubat saat 17:00'ye kadar Genel Merkez'e iletilmesi gerektiği ve listelerin MYK tarafından onaylandıktan sonra yetkilendirilen kişiler tarafından seçim kurullarına teslim edileceği belirtildi. 

Genelgeye göre eğilim yoklaması yapılan 12 seçim çevresi ile belirlenen 21 kent dışında kalan bütün seçim çevreleri için belde belediye meclis üyeliklerinin belirlenerek onama yetkisinin ilçe yönetim kurullarına; ilçe belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliklerinde ise il yönetim kurullarına devredildiği belirtildi.

MÜDAHALE YETKİSİ
Genelgede tüm seçim çevreleri için belediye başkan adaylığı listelerinin genel merkez tarafından hazırlanarak onanacağı, ilgili il ve ilçe temsilcilerine genel merkezde elden teslim edileceği belirtildi. Yazıda MYK’nin tüm listelerin teslimine ve kesinleşmesine kadar tüm seçim çevreleri için düzenleme, onama, teslim, değiştirme yetkisini nihai olarak elinde tuttuğu, gerek gördüğünde doğrudan müdahale edebileceği de bildirdi.

Editör: Vitrin Haber