Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 96. Kuruluş yıldönümü Sinop’ta CHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

CHP’nin 96. Kuruluş yıl dönümü etkinliği Bülent Ecevit Caddesi Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel’in çelenk sunumu ile devam etti.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir üyesi ve neferi olmaktan gurur duyduğunu belirten CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, tüm zorluklara ve yokluklara rağmen dönemin egemen güçlerine karşı ulusal kurtuluş savaşını zaferle sonuçlandıran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından Cumhuriyet’ in ilanından evvel 9 Eylül 1923 tarihinde halk fırkası adıyla kurulduğunu belirtti.

CHP, TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE ÖNCÜ MİSYON ÜSTLENDİ 
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nden başlayıp, ulusal kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin öncülüğünü yapan CHP’nin, kurucusu ve ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşını kazanarak, Cumhuriyeti kurduğunu, ülkenin bağımsızlığını ve milletimizin özgürlüğünü gerçekleştirdiğini vurgulayan Yüksel; “Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve ulusal birliği sağlayan Cumhuriyet Halk Partisi, hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyetini biçimlendirmiş, ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonunu sürdürmüştür” dedi.

TÜRKİYE, ÖZGÜRLÜĞÜ VE DEMOKRASİYİ KARARLILIKLA SAHİPLENME NOKTASINA GELDİ
Türkiye 'de demokrasinin ve hukuk devletinin karşısındaki en büyük tehdidin, milli irade adına hareket etme iddiasıyla siyaseti ve devleti tekeline almaya çalışan AK Parti iktidarı olduğunu söyleyen Yüksel; “İktidarın tekelleşmesi, denge ve denetleme yetkilerinin gasp edilmesine yol açmıştır. AKP iktidarı, yasallık görüntüsü altında hukuksuzluğu, devleti yönetme görüntüsü altında keyfiliği, kalkınma görüntüsü altında rant paylaşımını topluma dayatan bir düzen kurmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi, tüm bu hukuksuzluklara, ihlallere ve baskılara karşı, biryandan anayasal ilkeleri ve kurumları, diğer yandan insan haklarını ve özgürlükleri büyük bir inanç ve cesaretle savunmuştur ve savunmaya devam edecektir. Türkiye; bireyleri, toplumu ve anayasal kurumları baskı altına alan bir tek adam ve tek parti iktidarına karşı, özgürlüğü ve demokrasiyi kararlılıkla sahiplenme noktasına gelmiştir”. 

AKP SANDIKTA BULAMADIĞI KARŞILIĞI HUKUK DIŞI YOLLARDA ARIYOR
Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçtiğimiz günlerde İstanbul il başkanımız sayın Canan Kaftancıoğlu yargılanmakta olduğu davada hüküm giymiştir. Kaftancıoğlu davası, soruşturmanın başlatılmasından iddianamenin hazırlanmasına, duruşmalardan karar aşamasına kadar baştan sona siyasi bir davadır. Cumhuriyet Halk Partisi üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı verilmek için açılan bu dava, ifade özgürlüğüne ve demokrasiye karşı açıkça bir darbedir. 31 Mart yerel seçimlerinde genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde Türkiye genelinde farklı siyasal kesimleri demokrasi çatısı altında buluşturan toplumsal ittifak, İstanbul başta olmak üzere tüm büyükşehirlerimizde karşılık bulmuştur. Kaftancıoğlu hakkında böyle bir davanın açılmasının en büyük sebebi de İstanbul’da elde edilen siyasi başarıdır. AKP sandıkta bulamadığı karşılığı hukuk dışı yollarda aramakta ve demokratik siyasete müdahale etmeye çalışmaktadır. Bu tip yollara başvuranlar eninde sonunda kaybetmeye mahkumdur. Halkımız tıpkı yenilenen İstanbul seçimlerinde yaptığı gibi genel seçimlerde de bu hukuk tanımaz AKP zihniyetine tokadını atacaktır”.  

96 YILDIR TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZ, LAİK, ÇAĞDAŞ BİR HUKUK DEVLETİ OLARAK VAR OLMASI VE GÜÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Türkiye Cumhuriyetini ve demokrasiyi kuran Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Türkiye’nin aydınlık geleceği için “ezilenlerin ve halkın partisi” olarak halkı kucakladığını ve kucaklamaya devam edeceğinin altını çizen Yüksel; “Cumhuriyet Halk Partisi, geçmişten aldığı gücü ve birikimi değişim ve güçlü bir Türkiye umuduyla yarınlara taşıyacak, tıpkı bundan önce olduğu gibi bundan sonrada haklının ve halkın yanında olmaya devam edecektir.
Cumhuriyet Halk Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisine gönül verenler 96 yıldır, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız, laik, çağdaş bir hukuk devleti olarak var olması ve güçlenmesi için çalıştı, çalışıyor ve bundan sonra da çalışacaklardır”.

CHP, KURTULUŞ SAVAŞI SİPERLERİNDE KURULAN BİR PARTİ
Geçmişi inşa eden Cumhuriyet Halk Partililerin, geleceği de inşa edecek kararlılıkta olduğunu belirten Yüksel; “Cumhuriyet Halk Partisi bakanlığa verilen dilekçeyle değil, kurtuluş savaşı siperlerinde kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin geçmişi, geleceğimizin garantisidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, her ne koşul altında olursa olsun, bedeli ne olursa olsun adaleti, insan haklarını, demokrasiyi, laikliği, sosyal hukuk devletini savunacağız ve bunun için mücadele etmeye kararlıyız. 
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 96. kuruluş yıldönümünde başta önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm partililerimizi şükranla anıyor, partimize gönül veren vatandaşlarımıza, omuz omuza mücadele verdiğimiz yol arkadaşlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi. 

CHP’nin 96. Kuruluş yıldönümü etkinliğine CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Belediye Başkan Yardımcısı A. Hakan Sönmez, CHP Sinop eski Milletvekili Özer Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, CHP Sinop eski İl Başkanları Mustafa Acun ve Kadir Yavuz, Atatürkçü Düşünce Derneği Sinop Şubesi Başkanı Av. Yalçın Oğuz ve partililer katıldı.
 
 

Editör: Vitrin Haber