İYİ Parti Sinop İl Başkanı Yılmaz Şanlan, Ayancık ilçesinde meydana gelen sel felaketi ardından Vitrinhaber'e konuştu. Şanlan felaketin ihmaller zinciriyle birlikte adeta 'geliyorum' dediğini söyledi.

Ayancık Çayı havzasında dört önemli büyük debilerden Babaçay, Dolaysekü, Kumluk ve Yenikonak (Makas) çaylarının bulunduğunu hatırlatan Şanlan: Bu çayların birleşimleri Ayancık Çayını oluşturmaktadır. Mali yıllar içinde makinalı düzenleme rüsubat ıslah çalışmaları temizliği yapılıp, çay yataklarının mevcut açıklığı hemşerilerimizin can ve mal güvenliği için sağlanmalıydı" dedi.

Daha önce yapılması gerekenleri sıralayan Şanlan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayancık çayının yukarı havzasında Ayancık HES’ine ait dört adet Babaçay, Dolaysekü, Kumluk, Yenikonak regülatörlerinde işletme ve bakıma yönelik, Ayancık Çayının doğal akış düzeninin sağlanması amaçlı, regülatörlerin memba ve mansap bölümlerinde çay yatağı rüsubat temizliği sağlanmalıydı. Sağlanmadığından mütevellit çayın akış debisi hızlanmış ve zamanında savaşlarda kullanılan koç başı misali Ayancık ilçe merkezi ve  köylerine süratli akarak aşırı miktarda zararda bulunmuştur.

Ayancık Türkeli ulaşımını sağlayan Karayolları Genel Müdürlüğünce son yıllarda inşaatı tamamlanan yeni Ayancık Türkeli karayolu  güzergahı Ayancık Çayının hemen kenarında  oluşturulduğundan acil ilk yardım ve temel ihtiyaç  (kumanya ve giyecek ) ulaşımı imkansız hale gelmiştir , Karayolu  güzergahı çay yatağının bazı bölümlerde teknik olarak  122 m olması gereklidir.  Ayancık Çayı açıklığının 80 m  bazı bölümlerinde 50 m’ lere kadar düştüğü görülmektedir.  

Yatak içinde yapılaşmaya müsaade edildiği , çay yatağının daraltıldığı, DSİ Genel Müdürlüğünce çay yatağının genişletilmediği alınması gerekli önlemlerin  alınmadığı yapılması gerekli işlemlerin yapılmadığı, gelen aşırı feyezan pik (aşırı) debisi , Ayancık ilçesinde DSİ Genel Müdürlüğünce oluşturulan sedde ve taş tahkimat duvarlarının yıkılmasına sebebiyet verdiği ,Ayancık  ilçe merkezinin birçok noktadan sel suları baskınına maruz kaldığı taşkın  tahribatı  tespitiyle , mevcut  Ayancık Çayı güzergahının dar olan bölümlerinin acilen teknik olarak genişletilmesi , çay yatağı güzergahındaki yapılaşmaların kaldırılması gerekmektedir. Bu bölgelerde imar ve yerleşime izin verilmemesi gerekmektedir. Ayancık Türkeli karayolunun bir daha sele maruz kalmaması için çay yatağının üst kotlarından itibaren  tespit edilecek yeni karayolu güzergahının acil olarak  yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Babaçayı, Dolaysekü Çayı kenarlarında gerekli kurumlardan izin alınarak  Orman Bölge Müdürlüğünce oluşturulan orman  emval ürünleri depolarındaki orman tomrukları çaylardan gelen pik ( aşırı ) debilerde bulundukları bölümlerden sel ile yol alarak çocuklarımızın gezip oynayabileceği yerlerde araba büyüklüğündeki tomrukların gezmesi ve dolayısıyla  Ayancık ilçe merkezi ile çevre köylere ulaşım köprülerine büyük hasarlar vermiş ve smaalesef Karadeniz’le buluşamamıştır. Orman Bölge Müdürlüğünce bu bölgelerde orman ürünleri  depolama  faaliyeti derhal kaldırılmalı, alınan izinleri hemen sonlandırılmalıdır. Depolama işlemine çay yataklarının üst kollarında izin verilmeli, çay yatağının kenar bölümlerinden çıkarılmalıdır.

Ayancık Çayında yaklaşık saniyede 2000 M3 gelen taşkın debisi  ve dere yataklarındaki orman emvaline ait kuturlu tomruklarında selin şiddeti ile hız alıp önüne gelen bütün setleri  tıkayarak selin güzergahının değişmesine, şehrin sel altında kalmasına sebep olmuştur.  Ayrıca tomrukların  çarpması sonucu köprülerin ev ve hayvan barınaklarının (dam) yıkılmasına sebep olduğu aşikardır.  Bu tarihi sorumsuzluğun ve ihmallerin Ayancık ilçe merkezine ve çevre köylere büyük tahribat verdiği gözlenmektedir.

Ayancık Çay yatağı kenarında son yıllarda DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan ıslah ve çay düzenlemesi tesisi projesinde yürüyüş yolu bırakılan bölümün çay yatağını daralttığı ve yatağı düzensiz hale getirdiği , yürüyüş yolunun alt bölümlerinde oluşturulan set  tahkimatının çay boyunca değil ara ara yapıldığı , gelen  feyazan debisinde yapılmayan bölümlerden Ayancık ilçe merkezine su taşkını oluşturduğu , yıkılan setin duvarlarında görülmüştür. Söz konusu projenin Ayancık Çayının dar olan bölümlerinin gerekli açık genişliğinin sağlaması için , yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Ayancık Çay yatağında yapılan düzenlemede çay yatağı içinde enine boydan boya oluşturulan biritlerin mansap bölümlerinde oyuntular meydana geldiği memba bölümlerinde de malzeme birikmesi oluşturduğu gerekli ıslah çalışmaları yapılmadığından biritlerin özelliklerini kaybettiği tespit edilmiştir. Söz konusu çay yatağı içerisindeki biritlerin teknik olarak standart hale getirilmemesi tekrardan bizleri bu afetlerle tekrar tekrar karşılaştıracağı gün yüzü gibi aşikardır.

DSİ Genel Müdürlüğünün programında yer alan Ayancık İlçesi ve merkez köylerinin Ayancık Çayı taşkınlarından  korumaya yönelik olarak hazırlanan Ayancık barajı içme suyu  ve HES inşaatı projesi  sebebini bilmediğimiz bir neden den ötürü , sebebi ne olursa olsun halkımızın can ve mal güvenliğini koruyacak olan önlemlere ne sebep olabilirse bilmediğimiz den ötürü yapılmadığından Ayancık ilçemiz ve çevre köyleri yıllarca sellere maruz bırakılmıştır .

Bu projenin neden ve niçin gündeme alınıp yapılmadığı mevcut iktidar partisinin görmediği veya görmek istemediği nedenler , hemşerilerimizin can ve mal kayıplarına neden olduğundan ,  mutlak surette tekrar gündeme alınıp yapılması ve yıllarca meydana gelen sellerde  Ayancık İlçemizi ve çevre köylerini selden korumamız kat i suretle  gerekmektedir.

Sel bölgesinde İYİ Parti olarak yapılan incelemelerde vatandaşlarımızın panikle bilinçsiz ve çaresiz  bir şekilde etrafta koşturdukları bazılarının ise  etrafında olan biteni halen daha idrak etmeye çalıştığı su ve aş kuyruklarının düzensiz olduğu, hiçbir sevk ve organizasyonun yeterli olmadığı, oluşturulan kriz masasınca gerekli tedbirlerin alınmadığı yerinde görülmüştür ve kriz masası tamamen şov amaçlı siyasi masaya dönüştürülmüştür.

Sinop Dikmen Güzelce Çayı (Kanlı çay) ,Sinop Türkeli  Çayı Sinop Türkeli Helaldı Çayı , Sinop Ayancık Çayı üzerlerinde yıllardır seller meydana gelmektedir. Maddi manevi mal ve can kayıplarına neden olmaktadır.

Söz konusu bu sellerden ilçelerimizde bulunan vatandaşlarımızı korumamız, görünen o ki ancak bu çayların üzerine sel ve taşkın sularını durdurucu büyük baraj inşaatları yapılması ile mümkün olabilecektir.

Aksi taktirde günü kurtarmaya yönelik yapılacak o anlık palyatif çözümler zaman ve milli servet  kaybına , maddi manevi can ve mal kaybına neden olacaktır. Bu can kayıplarının önüne geçilmesinde en güzel örnek Erfelek Çayı üzerine kurulan barajdır.

İYİ Parti Sinop İl Teşkilatı olarak gözlemlediğimiz söz konusu bu son afette kamu idarelerinin liyakatli personelleri bulunmadığı , yönetimsel olarak kamu kurumlarını hızlı , yerinde karar veremediği ve çözüm bulamadığı görülmüştür.

Afet olalı üç gün olduğu halde  ilçe merkezine karayolu ulaşımının gerektiği şekilde düzgün bir şekilde yapılmadığı ve bunun sadece biz değil bütün kamuoyu gördüğü halde düzgün bir yerinde yönetim sağlanması amacı ile Valilik İl Özel İdaresi nezdinde bütün bu afet işlerinden sorumlu liyakatli , teknik bilgi ve donanımı olan ayrı bir birim Sinop ve bütün illerimizde oluşturulması kesinlikle zaruri ihtiyaç haline dönüşmüştür.

Ayancık ilçe merkezinde çay yatağı kenarına yapılan (sebebini anlayamadığımız) Ayancık devlet hastanesi 1.ve 2. katlarını tamamen sular altında bırakmıştır . Halkımızın bize sormuş olduğu soruyu size yönlendirelim hastaneye de gidemezsek yaralarımızı nasıl saracağız.

Geçmiş geleceğimizin aynasıdır. Daha önceki yıllarda Ayancık ilçemizde defalarca sel meydana gelmesine rağmen gerekli dersler çıkarılarak önlemler alınmamıştır. Halkımız ve devletimiz bu felaketin bedelini ağır ödemiştir...

Editör: Vitrin Haber