Tam adı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi´nin yeniden uygulanması için hukuki ve siyasi mücadele verdiklerini ifade eden CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, “İstanbul Sözleşmesi´nin fesih kararını durdurma talebiyle açtığımız bu dava ile Türkiye Cumhuriyeti´nin bir hukuk devleti olduğunun ispatlanmasını istedik. Partimizin yanı sıra 200´ü aşkın sivil toplum kuruluşu iptal davası açtı” dedi.

Tüm duruşmalarda, Danıştay Savcılarının fesih işleminin iptaline karar verilmesini istediği, Danıştay 10. Dairesinin 19 Temmuz 2022´de İstanbul Sözleşmesi´nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini 2´ye karşı 3 oyla reddettiğini hatırlatan Başkan Topal, şu ifadelere yer verdi; “Danıştay, bu kararıyla ‘Padişahım çok yaşa!´ demiş oldu ve hukukun üstünlüğünden değil, üstünlerin hukukundan yana tavır aldı. Danıştay savcılarının gerekçeli kararda belirttikleri hukuki argümanlar yok sayıldı. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin 1. Hukuk Müşaviri iken Danıştay´a atanan Lütfiye Akbulut ise bu atamanın hakkını verdi ve fesihten yana oy kullandı. Saray´ın talimatıyla alınan kararda yer alan ifadelerin aksine, ‘Türk yasaları kadınları korumak için yeterli´ değildir. Karşı oy kullanan üyelerin de altını çizdiği gibi, ‘Anayasa´nın 7´inci maddesinde yasama yetkisinin Meclis´e ait olduğu ve devredilmesinin mümkün olmadığı´ hükümleri çok nettir. Sözün kısası bu karar Anayasa´ya aykırıdır.”

İktidara gelinmesinin ilk 24 saatinde İstanbul Sözleşmesi´nin yürürlüğe sokulacağını dile getiren CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, “Tüm hükümlerini uygulayarak kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile kadın cinayetlerinin nasıl durdurulacağını göstereceğiz. Eşitlikçi bakış açımızı hayata geçirerek, kız kardeşlerimizin canice katledilmesine, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine geçit vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi´nden de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu´ndan da kazanılmış haklarımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Bu haklar bizim can simidimizdir” 

Editör: Vitrin Haber