Kampanyanın başlatıldığı tarihten bu güne 166 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurgulayan Karadeniz, “İşçi hatası diye üstü kapatılan iş cinayetlerinin hesabı sorulmalı, bu cinayetlerin önüne geçecek gerçekçi önlemler alınmalı.

Bakanlık, iş güvenliği denetimini sıkı bir biçimde yapmadığından bu cinayetlerden sorumludur. Kampanyalarla bu sorumluluktan kaçamaz. Hele hele başarısız kampanyaları ile halkın gözünü boyayamazlar” dedi.
CHP’li Barış Karadeniz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde “Hedef Sıfır Kaza” kampanyasını sordu. Bakan’a “İş cinayetlerinin önüne geçecek denetimleri yapacak siyasi iradeniz yok mu?” diye soran Karadeniz, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin son bir ayda meydana gelen iş kazalarında 166 işçinin hayatını kaybettiğini kazaları açıkladığını hatırlattı.

Karadeniz, Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Bakanlığınızın sınıfta kalan "hedef sıfır kaza" kampanyası 13 Mayıs 2017 tarihinde "İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklerasyonu" 3. Havalimanı şantiyesinde imzalandı. 3. Havalimanı’nda gerçekleştirilen etkinliğine kaç lira harcanmıştır? 81 ilde yapılacak kampanya için ne kadar harcanacaktır? Bu kampanyaya harcanan paralar yerine aynı parayla kaç iş yerinde denetim yapılabilirdi? Yapılan denetimlerde işverenin masraflardan kaçınarak iş cinayetlerine neden olan kaç kaza önlenebilirdi?
Ekseninde inşaat sektörü olan “Hedef sıfır kaza kampanyası”nın ilk ayında (13 Mayıs – 12 Haziran arası) inşaatlardaki iş cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında yüksekten düşmeler ve ezilme/göçükler yüzde 79’u oluşturmaktadır. Tekniğine uygun iskele, korkuluk, boşlukların kapatılması, yapı makinalarının planlı ve denetimli bir şekilde operasyonları gerçekleştirmesi, uygun malzeme taşınması, iletilmesi gibi basit ve işçi hatası olmayan kazaların meydana gelmemesi için denetimler neden yeteri kadar yapılmamaktadır?
İş cinayetlerinin önüne geçecek denetimleri yapacak siyasi iradeniz yok mu?
4 ay sürecek “hedef sıfır kaza” kampanyanızda daha şimdiden başarısız olmuşken Bakanlık olarak yeni ve acil önlemler almayı düşünüyor musunuz? Kampanyanız neden daha ilk ayından itibaren başarısız oldu?”
 
Editör: Vitrin Haber