TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Ayancık ilçesi Kuğu Yalısı mevkiinde 2011 yılında yapımına karar verilen ve yapımından bir yıl sonra çökmeler meydana gelen, bugün ise can kayıplarına sebep olan dalgakıranları meclis gündemine taşıdı. 

CHP’li Karadeniz, Ayancık ilçesi Kuğu Yalısı mevkiinde can kayıplarına ve kıyı tahribatına neden olan dalgakıranlar ile ilgili T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan tarafından cevaplanması için Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi.
Karadeniz, vatandaşların ve bölgeyi bilen balıkçıların şikayetlerine rağmen herhangi bir önlem almayan aksine yapılan tahkimatın kıyıyı koruduğu ve ilave tedbir alınmasına gerek olmadığı yönünde karar alan Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH)’ne bağlı bölge müdürlüğü kararlarının da araştırılmasını istedi. 

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in  T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan tarafından cevaplanması için Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu soru önergesinden satır başları şunlar; “Yapıların üzerinden neredeyse 8 yıl geçmiş olmasına rağmen alınmayan önlemler neticesinde dalgakıranların iç kısımlarında oluşan girdaplar kıyı alanlarında can kayıplarına sebep olmuştur. Geçtiğimiz günlerde yine 2 vatandaşımız dalgakıran içinde oluşan akıntıya kapılmış ve hayatını kaybetmiştir. Üzerinden bir yıl geçmeden dağılan yapıların, kıyı bölgesinde meydana gelen hasarların, yaşanan can kayıplarının bilançosunun çıkartılması ve sorumlularının araştırılması bir tercih değil, zorunluluktur. 

İhmalin faturasını canı ile ödeyen vatandaşlarımıza ve korumamız gereken kıyı alanlarımıza karşı duyduğum sorumluluk bilinci ile cevaplanmasını istediğim sorularım şöyledir;

Projenin uygunsuzluğu ve hataları ile ilgili tüm uyarılarımıza rağmen yapılan, yapımı üzerinden neredeyse 1 yıl geçmeden dağılan dalgakıranların henüz proje aşamasında incelenmesi gereken teknik esasları ve bölgesel uygunluğu değerlendirilmiş midir?

Yapılarda yaşanacak ya da yaşanmış olan tahribata karşı yüklenici firma NATO İnş. Nakliye Petrol Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin taahhütleri değerlendirilmiş midir? Değerlendirildiyse tahribata karşı bir yaptırım uygulanmış ya da uygulanacak mıdır?

Yaşanan can kayıplarına ve kıyı tahribatına karşı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Samsun IX. Bölge Müdürlüğünüz tarafından gönderilen ilave tedbir alınmasına gerek olmadığına karar ile yüklenici firma olan NATO İnş. Nakliye Petrol Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin korunmasından kimler sorumludur?  

Tedbir alınmasına gerek olmadığına dair kararın çıkartılmasından sonra meydana gelen can kayıpları ve kamu zararının sorumluları tespit edilerek sorumlulara herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?

Amacı kıyılardaki kum erozyonunu önlemek, dalgaların sahip oldukları enerjilerini azaltmak, kıyı şeridini genişletmek ve vatandaşlar için güvenli sahil alanları oluşturmak olması gereken bu yapıların Ayancık ilçemiz Kuğu Yalısı mevkiinde tam ters etki yaparak can ve mal kaybına neden olmasına ilişkin kasıt ya da ihmalin varlığına yönelik kapsamlı bir araştırma yapılacak mıdır?

Ayancık ilçemizin Kuğu Yalısı mevkiinde inşa edilen maddi ve manevi kamu zararına sebep olan 6 adet dalgakıranın mevcut durumunun bertaraf edilmesi için Bakanlığınız tarafından bir çalışma başlatılacak mıdır? Başlatılacaksa çalışmalarda bölgeyi bilen kıyı balıkçılarımızdan ve Ayancık Liman Başkanlığı’ndan görüş ve destek alınacak mıdır? 

Editör: Vitrin Haber - Gülay Yıldırım Kavak