İSKENDERUN TERMİK SANTRALİNİN YAKININDA 30 TON HAMSİ TUTULDU! 

İskenderun Termik Santralinin bulunduğu Yumurtalık’ta inceleme ve görüşmeler yapan GERÇEK Başkanı Ülken Ayparlak, gezi dönüşünde yaptığı açıklamada “İskenderun Termik Santrali mümkün olan tüm ihtiyaçlarını yöre esnafından sağlıyor, hatta kapasitesini arttırmak için esnafa destek oluyor. Balıkçılara da her yıl ağ yardımı yapıyor. Bu kış Yumurtalık’ta 30 ton hamsi tutulmuş” dedi. Yumurtalık’ta, Termik Santral, Dernekler ve İlçe halkı arasındaki ilişkileri yerinde inceleyen Ayparlak’ın gözlemleri ve açıklamasını olduğu gibi yayınlıyoruz. 
GERÇEK Başkanı Ülken Ayparlak’ın Termik Santral ve Yumurtalık’la ilgili Açıklaması
“Çatalağzı ve Muslu’dan sonra, Yumurtalık’a da giderek GES’e benzeyen yeni nesil termik santrallerin yapıldığı yörelerde ne gibi değişimler olduğunu, özellikle esnafın, halkın nasıl etkilendiğini anlamaya çalıştık.  İskenderun Termik Santrali’nin bulunduğu Sugözü köyü Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı. Gerze’de yapılması planlanan GES’in arıtma teknolojisi azotu da tutması bakımımdan daha ileri ve yeni olacak ama temel yakma teknolojisi ve kapasite bakımından Sugözü ve GES birbirlerine benziyor. Sugözü’nde gelişmiş ve temiz teknoloji olan süper kritik kazanlı yakma teknolojisi ve yüksek kaloriki taş kömürü kullanıyor. Santralden çıkan küller için kamyonlar kuyrukta bekliyor. Bu ziyarette bir amacımız da termik santralin hayata geçtiği yörelerde bizim gibi Derneklerin faaliyetlerini ve işlevlerini yakından incelemek ve dersler çıkarmaktı. Özellikle, Yumurtalık Sosyal Kalkınma Kültür Turizm Doğa Varlıklarını Koruma Derneği YUMDER’in Başkanı Sayın Mesut Evran’la görüşmeye gittik. İlçe’nin Belediye Başkanı Sayın Turgut Erişmen de bizi kabul etti. 
“Santral Çevrenin, Esnafın ve Balıkçının Yüzünü Güldürdü”
Gerek Sugözü köyü gerekse Yumurtalık tarım açısından çok zengin, Santralin çok yakınında narenciye, meyve bahçeleri ve ayçiçeği tarlaları alabildiğine uzanıyor. Kışın 4 bin yazın yazlıkçılarla beraber 20 bine yakın nüfusu olan Yumurtalık, Santrale çok yakın, karayolu ile de 15 km mesafede. Yumurtalık limanından bakınca santralin bacası çok net görünüyor. Yumurtalık ve çevresinde deniz pırıl pırıl.  Santral Dernekler ve Belediye ortak bir çalışmayla denizin dibini bile birikmiş lastik ve batıklardan temizlemişler. Santral yönetimi denizi sürekli olarak temizlemek için bir gemi kiralamış.  Balıkçıların termik santralle ilgili hiçbir şikâyeti yok aksine santral her yıl kendilerine ağ yardımı yapıyor. Geçen kış 30 ton hamsi yakalanmış. Santralin yöreye büyük katkı yaptığı son derece gözle görülür ve aşikâr. Üstelik belli ki bu sadece kendiliğinden bir katkı değil, bilinçli, bütçeli, planlı ve programlı bir şekilde yürütülüyor.
   
Özellikle esnaflar arasında örgütlü olan ve iki sene önce kurulmuş olan YUMDER Başkanı Mesut Bey Yumurtalık’ın yerlisi, tüp ve su bayiliği yapıyor. Başkan, yöre esnafını ve yöre halkını kalkındırmanın santralin vizyonunun bir parçası olduğunu, santralin istihdam kadar ilçedeki ticareti de bilinçli bir şekilde canlandırdığını belirtiyor. Santral yönetimi yerli esnafın kapasitesinin yettiği her şeyi: su, ekmek, tüp, et, sebze, meyve, temizlik malzemesi, kurbanlık koyun  vb.lerini  yöre esnafından karşılıyor. Hatta zaman zaman bu kapasitenin arttırılmasına destek oluyor. Örneğin kendi kullandığı damacana su markası ve kimyevi temizlik malzemesi bayiliklerinin yerel esnafa verilmesi için aracı ve destek olmuş. İlçenin içinde bulunan personel lojmanlarının marketini bile yerli esnaf işletiyor.

Ayrıca santral yöre esnafının vizyon ve eğitimini geliştirmek konusunda da Derneğe destek oluyor. YUM-DER’in, turizm ilçesi olmak ve turizm gelirlerini arttırmak amacıyla Yumurtalık esnafına yönelik olarak düzenlediği tüm eğitim ve geziler santralin sponsorluğunda yapılıyor. Esnaflar bu program dâhilinde Antakya’ya gidip turizmin geliştiği yöreleri ve oradaki esnafı yakından inceliyor, eğitim çalışmaları yapıyor. Santral yönetimi Derneğin bunun gibi çok sayıda projesine mali destek sağlıyor. YUM-DER de santrale, ilçede düzgün ve dürüst esnafları seçmesi için danışmanlık veriyor. 

“Yöre Köylüsüne ve Taşımacılara da destek veriyor”  
Santralin yöre kalkınmasına desteği esnafla da sınırlı değil. Köylülere besi hayvanı temin ediyor, zeytin ve meyve fidesi dağıtıyor. Santralin bahçe bakımı ve ağaçlandırması da yöre insanı için  bir gelir ve istihdam kaynağı olmuş durumda.  Yüksek öğrenim bursunun yanı sıra yöre okullarına her yıl kırtasiye yardımı yapıyor. Dini Bayramlarda da yoksullara gıda yardımı veriliyor. Santralin yapımı için gelen ekipmanın, yüzlerce ton tutan ağaç ambalajları da yöre halkına verilmiş ve bunlar da çatı çardak yapımında kullanılmış. 
Mesut Başkan’ın söylediğine göre santral YUM-DER dışında yöredeki pek çok başka dernek ve kooperatifi de destekliyor. Yeter ki amaçları uygun niyetleri düzgün olsun. 
Santral yönetiminin desteğiyle hayata geçen önemli projelerden biri de santralin personel taşımasını sağlamak için  Sugözü Taşıyıcılar Kooperatifi’nin kurulması:  santralle yaptıkları sözleşmeler sayesinde kooperatif üyeleri leasingle minibüs satın almış. Santral yönetimi araç sahiplerinden, yanlarında bir de şoför çalıştırarak istihdamı arttırmalarını istemiş.  
Yumurtalık Belediye Başkanı’ndan Uyarı: “Fırsatı Kaçırmayın Altyapı’ya Yatırım Yaptırın!” 
Yumurtalık belediye Başkanı Sayın Turgut Erişmen de sağ olsun bizi kabul etti. Başkan görüşmemiz sırasında eski yönetimlerin yöreyi santralden faydalandırmak konusunda yeterince etkin ve vizyoner davranmayarak ilçe için önemli fırsatları kaçırdığını söyledi. Belediyelerin her şeyden önce Santralle iyi diyalog kurarak, özellikle inşaat-yapım döneminde, ilçenin altyapısının iyileştirilmesine katkı istemesi gerektiğini belirtti. Bunun dışında akıllıca davranıldığında Santrallerin Belediye’ler için çok önemli gelir kaynakları yaratacağının da altını çizdi.  
“Gerze Çok Şanslı Çünkü GERÇEK İşin Başında Kuruldu”
Değerli Gerzeliler, Yumurtalık gezisini termik santrallerin yöreye yapabileceği katkıları anlamak ve Gerze için hiçbir fırsatı kaçırmamak için yaptık. Yumurtalık’ta görüştüğümüz herkes “Gerze çok şanslı çünkü siz Derneği daha santral yapılmadan en baştan kurmuşsunuz” görüşünü dile getirdi. Onlara göre “YUM-DER ve GERÇEK gibi Dernekler santral yönetimine, yöreyi iyi tanımak, etkili katkılar yapmak ve halkla iyi ilişkiler kurmak konusunda yardımcı oluyor. Ayrıca yerel istihdam ve ticaret alanında doğru insanları ve esnafları seçmek konusunda da santral yönetimine rehberlik yapıyorlar.  Buna karşılık halkın ihtiyaç ve taleplerinin de Santrale doğru bir şekilde aktarılmasını sağlıyorlar” 
Bu gezi ufkumuzu açmakla kalmadı, çalışma azmimizi de çok arttırdı. Gerze’ye karşı çok önemli sorumluluklarımız ve çok ödevimiz olduğunu daha da iyi anladık. Çok yakın zamanda 500 üyemize yönelik bir seminer yaparak GES’in Gerze’de yaratabileceği iş ve ticaret imkânlarını tanıtacağız. 
Tüm Gerzelileri üye olmak üzere Derneğimize bekliyoruz.

Editör: Vitrin Haber