Yıllardır Almanya'da gurbetçilere fahri danışmanlık yapan Sinoplu gurbetçi Şaban Turhal'ın, Vitrinhaber aracılığı ile gündeme taşıdığı 'gurbetçiler için yurtdışı seçim bölgesi uygulamasına geçilmesi önerisi' sonrası Saadet Partisi Avrupa Temsilciliği Sosyal İşler Başkanlığı tarafından online panel düzenlendi. 

'Temsilde Adalet İçin Yurt Dışı Seçim Çevresi' adıyla Saadet Avrupa Tanıtım ve Medya Başkanı Murat Gürbüz’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı ve Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, Dr. Öğr. Üyesi Bekir Gündoğmuş Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, Gazeteci Said Özcan ve Gazeteci Oktan Erdikmen konuşmacı olarak katıldı. 

Saadet Avrupa Sosyali İşler Başkanı Bahri Tükenmez’in açılışını yaptığı online panelde ilk sözü Saadet Avrupa Genel Başkanı Samet Sami Temel aldı. 

Çok sayıda katılımcının takip ettiği panelde, yurt dışı seçim çevresi özelinde siyasal katılım olgusunun öneminden bahsedildi. Oy kullanmanın niteliğinin de ele alındığı programda Türkiye’de siyasal katılım noktasındaki tarihsel süreç de değerlendirildi.

SEÇİM ÇEVRESİNİN KURULMASI TEMSİLDE ADALET SAĞLAR
Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı ve Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, üç milyon kişinin üzerindeki yurt dışı seçmenlerini temsil etmek üzere 50 ila 60 milletvekilinin seçildiği bir yurt dışı seçim çevresi kurulması gerektiğini dile getirdi. Karaduman, söz konusu seçim çevresinin kurulması halinde hem temsilde adaletin sağlanmış olacağını hem de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın aidiyetinin geliştirilmesinin sağlanacağını söyledi. Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ ise konuşmasında Avrupa ülkelerindeki siyasal katılımın önündeki engellerin kaldırılmamasının demokratik yaklaşım açısından uygun olmadığını ifade etti.

SİYASAL KATILIMIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI
Saadet Partisi Avrupa Temsilciliği’nin düzenlediği programda konuşmacılar arasında yer alan Dr. Öğretim Üyesi Bekir Gündoğmuş siyasal katılımın temel insan hakları arasında yer aldığını hatırlatarak siyasal katılımın önündeki engellerin kaldırılmasının bir gereklilik olduğunu söyledi. Gündoğmuş, örgütlü olma anlamında diaspora etkisinin hissedilmesi açısından da siyasal katılımın önemli olduğunu vurguladı. Gazeteci Sait Özcan ise yurtdışında yaşayan vatandaşların sorunlarına gerçekçi çözümler üretilmesi gerektiğini bunun için ise gerçekçi yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Gazeteci Oktan Erdikmen de yurt dışı seçim çevresinin kurulması teklifinin fırsatları ve zorlukları bağlamında fikirlerini paylaştı. Erdikmen yurt dışı seçim çevresinin siyasi, iktisadi, sosyal, kültürel açılardan taşıdığı fırsatlar nedeniyle önemli avantajlar sunduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN ETKİLİ BİR LOBİSİ OLUŞACAK
Panel ardından Vitrinhaber'e değerlendirmelerde bulunan ve programın büyük ilgi gördüğünü belirten Sinoplu gurbetçi Şaban Turhal, gurbetçilerin yaşadığı ülkelerden Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) milletvekili göndermek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyanın bir çok noktasında etkili bir lobisinin oluşacağını dile getirdi. Turhal; "Yaklaşık 55 yıl önce Avrupa'ya göç eden Türkler olarak Türkiye'deki seçimler için ancak geçen seçimlerden itibaren oy verme hakkına kavuştuk, lakin seçilme hakkı da verilecekti ve verilmedi. Yeni başkanlık sistemine geçerken milletvekili sayısı 600'e çıkarılınca haklı olarak tepki çekmişti.

Neden bu sayı arttı diye bir soruyla karşılaşınca, cevap olarak yurtdışında yaşayan Türklere 50 milletvekili kontenjan dendi, öylece kaldı. Şimdi biz yurtdışında yaşayan Türkler bu hakkımızı istiyoruz. Son olarak şu konuya değinmek istiyorum. Mavi kartlılar da yurtdışı seçim bölgesin de oy kullanma ve seçilme hakkı verilsin. Altı buçuk milyon Türk yurtdışında yaşıyor, bu vatandaşlarımız için yurtdışı Türkler ve Akraba Bakanlığı düşünülmeli. Hatta mavi kartlılar da yurtdışı seçim bölgesin de oy kullanma ve seçilme hakkı verilsin" dedi.

Editör: Vitrin Haber