Soru; Öncelikle bu yoğun temponuzda bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Kuşkusuz Sinop’ta oldukça tanınan, bilinen birisiniz, ancak yine de Sizi tanımayanlar için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Cevap; Bende görüşlerimi paylaşma, kamuoyuna aktarma fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim. 3 çocuklu bir ailenin büyük oğlu olarak 1958’de dünyaya geldim. Babamın devlet memuru olması nedeniyle doğum yerim Taşköprü. İlk, orta ve lise öğrenimimi Sinop’ta tamamladım.  1980 döneminde yarım kalan üniversite hayatıma, yıllar sonra dönüş yaptım ve şimdi açık öğretim sosyoloji son sınıf öğrencisiyim. Hayatımın en verimli ve güzel yıllarını emek mücadelesine vermiş biriyim. 80 döneminin ardından ticaret hayatıma başladım ve 35. yılımı tamamlamak üzereyim. İnşaat firması sahibi olup, ticari faaliyetlerime halen memleketim Sinop’ta ve Rusya’da devam etmekteyim. Ancak şunu belirtmeliyim ki; nasip olurda bu görev bize tevdi edilirse, tüm ticari faaliyetlerimden çekileceğim. Avukatlık mesleğini icra etmekte olan bir kız çocuğu babasıyım. İlk gençlik yıllarımdan itibaren siyaset ile iç içe olup, siyasetin belli zümrelerde değil örgüt tabanında herkesle birlikte yapılması gerektiğine inanarak mücadele ettim. Bu inançla; 2015 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Sinop İl Başkanlığı’na aday oldum ve çok az oy farkıyla yarıştığımız arkadaşımız seçimi kazandı. Hayat ile kendi aramdaki duruşu tarif ederken bu tür kalıp sorulara cevap vermek fazlasıyla zor. Hayatta olumlu ya da olumsuz herhangi bir durumu yaşarken, kendi ilkelerimin neresindeyim ve çocuğuma ne bırakıyorum sorularına içsel cevaplar vererek yaşıyorum. Şunu söyleyebilirim ki; hayatımı yaşarken, hedeflerimi ve ideallerimi ortaya koyarken, başkaları için yaşamak yerine iç huzuru daha ön planda tutuyorum. Bu nedenle de hayatımızın hangi döneminde olursak olalım yenilenmenin ve fikren tazelenmenin gücüne fazlasıyla inanıyorum.

Soru; Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisinden Sinop Belediye Başkanlığı için Aday Adaylığınızı açıkladınız. Tam olarak neden Aday Adayı oldunuz, bu birdenbire aldığınız bir karar mıydı yoksa daha öncesi var mı?

Cevap; Şehrin birçok noktasında gördüğünüz görsellerde de belirttiğimiz üzere; ‘Sevgi, Onur, Erdem ve Adalet ile Herkesin Belediye Başkanı’ olmak üzere yola çıktık. Aday adaylığı basın toplantısında da belirttiğim gibi biz, geçmişte Sinop için taş üstüne taş koyanı, başımızın üzerinde taşırız. Geçmişte Sayın Haydar YILMAZ ve Ali KARAGÜLLE’nin, bugün ise Belediye Başkanımız Sayın Baki ERGÜL’ün yaptığı çalışmalarla taşıdığı hizmet bayrağını daha da yukarılara taşımak için bu göreve talip olduk. Yoksa geçmişi ret eden, her şeyin bizimle başlayacağını iddia eden bir megaloman anlayış içerisinde asla olmadık.  
Kuşkusuz bu karar birdenbire alınmış bir karar değil. Sinop gibi özel bir kenti, içerisinde yaşayanlar ile birlikte yönetmeye talip olmaya karar vermek, aniden alınabilecek bir karar değil. Ciddi bir çalışma ve hazırlık dönemi gerektiren bir durum bu. Bu hazırlık için sadece benim ya da ekibimin yaşam tecrübesi de yeterli olmayacaktır. O nedenle biz, yaklaşık 2 yıldır Sinop ile ilgili; sorunlarımız nelerdir, bu sorunların çözümleri nasıl olmalıdır, yapılan olumlu hizmetleri daha ileri taşıyabilmek için neler yapılmalıdır gibi konularda alanlarında uzman kişilerden de destek alarak, tabiri caiz ise kafa yorduk ve hatta yormaya da devam ediyoruz. Kısacası bu adaylık açıklamasının aslında çok ciddi ve uzun süreli bir ekip çalışması sonucu olduğunu söyleyebilirim.
 
Soru; Peki neden Aday Adaylığınızı açıklamak için son günleri beklediniz?
Cevap; Aslında bunu daha önce kamuoyuyla paylaşmıştım ama tekrar edeyim. Siyaset aynı zamanda nezaket ile yapılması gereken bir iştir. Mevcut Belediye Başkanımız görevdeyken ve henüz kendisinin kararını öğrenmeden, bir açıklama yapmak siyaseten pek etik değildir. O nedenle ben daha öncede belirttiğim üzere, kendisinin kararını bekledim. Belediye Başkanımızın kararını öğrendikten sonra da nezaketen kendisine de bilgi vererek Adaylık açıklamamı yaptım. Biliyorsunuz benden bir gün sonra Baki Bey basın açıklamasını yaptı. Bende basın açıklamasına katılmak için o gün İl Başkanlığımızdaydım. Benden çok önce Aday Adaylığı açıklamasını yapan bir önceki İl Başkanımız Sayın Barış AYHAN’ın toplantısına programımdan dolayı katılamamıştım ama şahsına ait sosyal medya hesabından, kamuoyuna açık bir şekilde, kendisini tebrik edip başarılar diledim. Daha öncede belirttiğim üzere; siyaseti kimseye bir saygısızlık yapmadan, kimseyi ötekileştirmeden ve nezaket kuralları çerçevesinde yapmaya kararlıyız.

Soru; Partiniz Sinop’ta Belediye Başkan adayını hangi yöntemle belirleyecek?
Cevap; Bu konuda Partimizin tüzüğü çok açık. Bizim Tüzüğümüzde ‘ Parti Adaylarının Saptanması’ başlıklı 5. Bölümünün içerisinde bulunan 55. madde de yerel seçimlerde adayın nasıl saptanacağı belirtilmiştir. Buna göre; Yerel seçimlerde adaylar önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemleriyle saptanır. Hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına örgütün görüşünü de alarak Parti Meclisimiz karar verir. Bildiğim kadarıyla İl Örgütümüz kendi görüşünü Genel Merkezimize iletti. Bundan sonra hangi yöntemin uygulanacağını Parti Meclisimiz karar verecektir.
Soru: Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna Belediye Başkanımız Sayın Baki ERGÜL’ün ön seçim olur ise yokum diye bir açıklaması oldu. Sizin de bu tür kıstaslarınız var mı, yani aday adaylığınız belli kıstaslara bağlı mı?
Cevap; Benim bu konuda bir kıstasım olamaz. Çünkü az öncede ifade ettiğim üzere tüzüğün ilgili maddesi çok açık. Ayrıca ben Aday Adaylığı başvurumu yaparken, partimizin aday tespitinde hangi yöntemi uygulayacağı belli değildi, ki hala belli değil. Dolayısıyla böyle bir durumda Aday Adaylığı başvurusunu yaptığınız zaman, aslında her üç yönteminde olabileceği ihtimalini kabul etmiş oluyorsunuz.
 
Soru: Kent içerisindeki pankart, afiş vs. görsellerinizde ‘Sevgi, Onur, Erdem ve Adalet ile Herkesin Belediye Başkanı’ ifadelerini görüyoruz. Bununla tam olarak neyi kastediyorsunuz?
Cevap; Bu soru için ayrıca teşekkür ederim. Çünkü gerek benim gerekse ekibimin iyi anlaşılmasını dilediğimiz bir konu bu. Sloganlarımızı belirlerken diğer adaylarımızda ya da mevcut yönetimlerde olmayan özellikleri kendimize bahşetmiş değiliz. Bu nedenle kimsenin kırılmasını istemeyiz. Herkes her durumu kendinden tarif etmeli. Biz bu göreve talip olurken ‘Sevgi, Onur, Erdem’ i kılavuz bilerek, ülkece açlık duyduğumuz ‘Adalet’ i esas alarak yaşayacağımızı beyan ettik. Hangi değerler ile harekete geçtiğimizin, bu göreve talip olurken tek bir zümrenin değil, tüm hemşerilerimizin belediye başkanı olmayı hedeflediğimizin bilinmesini istedik. Ayrıca bu dört kelime, siyaset alanındaki her türlü sorunun özetlenmiş anlatımı ve çözümünün ne olduğunu anlatan kelimelerdir. Ben tek çocuğumu bu yaşam felsefesi ile büyüttüm. Aklının erdiği yaştan bu yana yaş günlerinde kendisine hediye aldığım kitaplara bu kelimeleri not düşerek hediye ederdim. Sloganımızda yer verdiğimiz bu kelimeler benim yaşam felsefemin özeti, zihni yapımın temel taşlarıdır. 
 
Soru: Peki projelerinizi sormadan önce, ‘Sizce Sinop’un en önemli sorunları nedir?’ diye bir soru yöneltsek.
Cevap; Bu sorunuza şöyle cevap vereyim: Önemli olan benim kişisel fikrimden ziyade, kentte yaşayanların en çok sorun olarak gördüğü şeyleri tespit etmek. Sonuçta bizler kenti, kişisel isteklerimiz ya da egolarımıza göre yönetmeye talip değiliz; kentin sakinlerinin isteklerine göre birlikte yönetmeye talibiz. Bu nedenle ben ve ekibim yaklaşık iki yıldır belirli zaman dilimlerinde, hemşerilerimizce, Sinop’un sorunlarının ne olduğunu ve bunların önem sırasını tespit etmek için, Türkiye’deki en saygın araştırma şirketlerinin öncülüğünde bir takım araştırmalar yaptırıyoruz. Bu çalışmaların sonuçlarına baktığımızda, vatandaşlarımızca Sinop’ta öncelikle iyileştirilmesi istenilen hizmetler arasında; ulaşım, trafik, otopark, yol, kaldırım ve temizlik hizmetleri gibi taleplerin öncelikli olduğu görülmektedir. Yine sokak hayvanları hususunda, sosyal ve kültürel alanlarda da daha fazla çalışmalar yapılması talep edilmekte. Tabi bunlar dışında da diğer tüm taleplere de yaptırdığımız bu çalışmalar sayesinde vakıfız.
 
 
Soru: Biraz da projelerinizden bahsedelim isterseniz. Bize Sinop’a dair projelerinizden bahseder misiniz?
Cevap; İlerleyen günlerde projelerimizi ayrıntılı bir şekilde sizlere açıklayacağımız toplantılarımız olacaktır. Zaten biz bu projelerimizi Genel Merkezimize teslim ettik. Ancak adaylık açıklamamda da bahsettiğim gibi, çok sürpriz ve gerçekten her şeyi en ince ayrıntısına kadar alanındaki uzman kişiler, akademik çevreler, kent sakinleri gibi ekiplerle hazırlanmış projelerimiz olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca bunların hepsi de Sinop’a katkı sunacak projelerdir, bundan da kimsenin kuşkusu olmasın.
 
Soru: En azından ana başlıklar halinde bahsetseniz.
Cevap; Dediğim gibi bunları ilerleyen günlerde zaten açıklayacağız. Ancak size bir tüyo vereyim; az öncede değindiğim üzere Sinop’ta vatandaşlarımızın eksiklik olarak ya da sorun olarak gördüğü konuları nasıl bilimsel yaklaşımlarla tespit ettiysek; projelerimizde, bilimsel bakış açısıyla hazırlanan projeler, bu sorunları ya da eksiklikleri gidermeye yönelik çalışmalarımızdır. Yani kısacası önce hemşerilerimizin taleplerini tespit ettik, sonra o talepleri karşılamaya yönelik projeler geliştirdik.
 
Soru: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Cevap; Yerel yönetim siyasetine bakış açımı anlamanız için sizinle birkaç fikrimi paylaşmak isterim. Hepimizin bizlere mutlu bir çocukluk yaşatan bu şehre, ahde vefa borcu olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle eğer görev bize nasip olursa; daha yeşil, daha mavi bir Sinop yaratmak boynumuzun borcudur. Adaylık toplantısında da belirttiğim gibi hırnap bahçelerimizi geri istiyoruz. Zeytin bahçelerimizi geri istiyoruz. Hayat mücadelesini bitirip tam hayatımızın düzeninin keyfini çıkarmamız gereken şu yaş dönemlerimizde bu göreve talip olmamızın asıl nedeni; kentin sahibi değil sakini olduğumuz gerçeğini idrak ederek, çocuklarımıza ve torunlarımıza, kendi çocukluğumuzun Sinop’unu bırakmak istediğindir. Bununla beraber hayatımın her döneminde eğitime çok inanan ve eğitimin gücüyle çok şeyin güzelleşebileceğini gören biri olarak, görev bize nasip olursa belediye olanakları ile eğitime destek vereceğiz. Ayrıca bu vesile ile; şayet göreve gelirsek, göreve başladığımda ve görev sürem içerisinde Başkanlık maaşında artış istemeyeceğimi ve mevcut başkanlık maaşının yarısını Sinop’umuzun ihtiyaç sahibi, yetim ve şehit çocuklarına eğitim bursu olarak vereceğimi sizin vasıtanız ile kamuoyuna bir taahhüt olarak deklare etmekten onur duyarım.

Tekrar teşekkür ederiz bize vakit ayırdığınız için ve Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
B. Bülent Gökmenoğlu; Ben Teşekkür ederim, ben de sizlere İyi çalışmalar diliyorum. 


 
Editör: Vitrin Haber