CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker  küçük esnafın bilinçli ve  kasıtlı olarak bitirildiğini söyledi.  Her köşe başına açılan zincir marketlerin ekonomik gücü yetmezmiş gibi  bir de iktidarın küçük esnafı bitirmeye yönelik bir süreç işlettiğini öne süren Eker; “Zincir marketler karşısında esnafımız zaten oldukça zor günler yaşıyordu.

Fakat son aylarda  artan ekonomik bunalım ve  yükselen enflasyon nedeni ile belirli ürünlere gelen maliyet ve talep iktidar partisini oldukça yanlış bir sürece sürüklemiştir. Yağ şeker ve belirli ürünlere olan talep ve buna karşılık yükselen maliyetlere, iktidar partisinin müdahalesi sonrası vatandaşımız zincir marketlere yönlendirilmeye başlanmıştır. Gittiğimiz her esnaf adeta ateş püskürmektedir. Yıllarca hizmet ettikleri müşterilerinin devlet eli ile zincir marketlere yönlendirildiğini bu gidişle kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını belirtmektedirler.  

Özellikle şeker ve yağda toptancıdan bile daha ucuza veren zincir marketlere verilen desteğin esnafa da verilmesini istiyorlar. Şeker ve ay çiçek yağını ise özel market ve bakkalların çok altında veren zincir marketlerin aldığı fiyata esnaf olarak kendilerinin ulaşamadığını belirtiyorlar. Bu nedenle de müşterilerine de sunamadıklarını ve hatta şeker bulmakta zorlandıklarını belirtiyorlar. ‘Ulaştığımız her toptancının fiyatı karşısında ürün almaktan korkar olduk. Sadece belirli ürünlerde ortaya çıkan bu durum müşterilerimizi de zincir marketlere yönlendirmektedir. Onlar şekere, yağa vb. ürünlere  devlet desteği ile ulaşırken biz bırakın  ulaşmayı bulamıyoruz bile’ diyerek adeta isyanları oynuyorlar. 
İktidar temsilcileri artık küçük esnafı zincir marketlerle yarıştırmaktan uzaklaşmalıdır. Sermaye grubunun  yani zincir marketlere sağlanan ürün bazlı destekler yerel esnafa da, toptancısına da sunulmalıdır. Bu durum böyle devam ederse gelecek aylarda ne esnaf ne de esnaf yanında çalışan işçi, eleman kalacaktır. Her mahalleye açılan hatta bir kaç noktada faaliyet yürütmeye başlayan zincir marketler artık sınırlandırılmalı il, ilçe ve beldelerde nüfus kriterine göre belirli sayıda açılmaları sağlanmalıdır. Bu durum sadece   bakkalı, marketi değil elektronikçiyi, ekmekçiyi, kahveciyi ve hatta ayakkabı satıcısını, reklamcıyı, sokakta gezen çocuğu bile etkileyecek boyuta gelmiştir.  
Çünkü esnaf kapatıyor, istihdam azalıyor, kapanan esnaf göç ediyor, işçisi de gidiyorken o bölgede insan sirkülasyonu azalırken  hangi sektör bundan etkilenmez. Bu zincir marketler uygun aldıkları ya da ürettirdikleri her şeyi satarak her sektörün ekmeğini elinden almaya başlamıştır. Özellikle kırsalda, Anadolu’da göçen köyler azalan nüfus karşısında  esnafın birde rekabet ettikleri zincir marketler ve internet satışları vardır. Ekonomik olarak küçülen borçlanan istihdamdan vazgeçen esnafta; bulunduğu hizmet ettiği yerleri bırakarak göçe zorlanmaktadır.  İktidar partisi sürekli yeni vergiler yükleyerek, enerji maliyetlerini arttırarak esnafı hayatı zorlaştırdığı kadar  esnafını da sermaye grupları ve zincir marketler karşısında koruyacak önlemleri bir an önce almalıdır” dedi.

KÜÇÜK ESNAFI DA KORUYUN
Eker; yıllarca  yöre halkına hizmet eden, veresiye yazıp idare eden küçük esnaf grupları için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirterek; “Gerekli müdahale yapılmaz ise çok kısa sürede ufak ilçelerde esnaf kalmayacak bölgesindeki insanların derdine derman olan,  düğününe, cenazesine koşan, kapısına geleni boş çevirmeyen esnafta kaybolup gidecektir. Bakkal, market ve toptancı zincir marketlerin sattığı fiyata ürün bulamıyor. Piyasaya ürün sunmak için bazı ürünlerde zincir marketlere verilen fiyattan küçük esnafa da verilsin ki, hem onlar yaşasın hem de sizin adaletiniz olsun” dedi. 
 

Editör: Vitrin Haber