Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Durağan İlçe Başkanı Mustafa Eker, koronavirüs salgına bağlı olarak alınması gereken önlemler konusunda yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü kaydetti. 

Eker: "Devlet olarak yürütülen mücadelede başarılı sonuçların alınması ya da hastalığın hızla yayılmasında önemli bir görevde yerel yönetimlere düşmektedir. Özellikte toplu yaşam alanlarının denetlenmesi, yasaklanması ya da kontrol altına alınması sürecinde etkin görev almak zorundadırlar. Sadece dezenfektan yaparak sorumluluğu devletin üstüne güvenlik güçlerine, sağlık çalışanlarına atarak bu sorumluluktan kaçılamaz. Köyden vatandaşların ve şehir dışından gelen Pazar esnafının bulunduğu  Pazar geçici bir süre kapatılmalı ya da giriş çıkışlar kontrol edilebilmelidir. Aksi takdirde hızla yayılan ve belirli bir süreci takip eden bu salgında beklenmedik sonuçlarla karşılaşabiliriz. Yerel yönetimler olarak  halk sağlığı açısından şehre giriş çıkışlarda ilçe dışından gelenler de kontrol edilebilir bir nokta da olmalıdır. Özellikle ilçemize bu süreçte ilçe dışından gelen çok sayıda insanımız vardır. Otogarda alınacak önlemlerle ateş ölçümleri ile ilçede yaşayan halk korunabilir. Bunlar yapılmadığı takdirde tesadüfen  yaşadığımız gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Cuma namazının yasaklandığı toplu ibadetin yasaklandığı bir ortamda yerel yönetimler radikal kararlar almaktan da çekinmemelidir. Çünkü ilçemiz yaşlı nüfusun yaşadığı emekli kentidir. Bu durum dikkate alınarak gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

ÇINARLARI YAŞATMAK İÇİN FİDANLAR GÖREVE
Eker 65 yaş uygulamasının toplumun bir kesimi tarafından yanlış değerlendirildiğini kaydetti. Mustafa Eker: "Özellikle 65 yaş üstünü korumak için alınan tedbirler bir kesim tarafından bu grubun hastalıklı olduğu düşüncesi ile değerlendirilmekte gerek sosyal medya da gerekse yaşamımızın içerisinde  art niyetli bir grup tarafından örf ve adetlerimize yakışmayan  tavır ve davranışlar sergilenmektedir.  

Bu grubun hastalığa yakalandığı zaman tedaviye cevap vermekte zorlanması bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeni ile salgın önlenene kadar koruma altına almak için bu yasak uygulanmıştır. Bu salgın  genç yaşlı ayırt etmeksizin her kesimi etkilerken toplumsal dayanışmayı da ön plana çıkartacağımız devlet millet işbirliği ile üstesinden gelebileceğimiz bir süreci toplumumuza yaşatmaktadır. Durağan’da köyler dahil 65 yaş üstü 2170 vatandaşımız yaşamaktadır. Bunlardan 755 insanımız tek başına yaşarken, 1372 insanımızda eşleri ile birlikte yaşamlarını sürdürmektedirler. Geri kalan az sayıdaki insanımızda büyük aile olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. İlçe merkezinde tek başına ikamet eden 65 yaş grubumuzda yaklaşık 203 vatandaşımız bulunurken toplamda 352 kişi ikamet etmektedir.  

Bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda devlet seferber olmuştur. Kendi sağlıkları açısından sevdiklerini üzmemek adına getirilen kurallara uyarak polisi, jandarmayı ile ilçe merkezinde belediyeleri,  aramak sureti ile ihtiyaçlarının alınmasını sağlayabilirler. Yetkililerin uyarılarına kulak verelim virüs salgınının takdirle değil tedbirle önleneceğini unutmayalım. Çınarlarımızı yaşatmak için tüm fidanlar görevden kaçmamalıdır" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber