Geçersiz oyların sayımlarında ilçeler bazında göreceli sonuçların sebeplerine değinen CHP’li Karadeniz; ‘Başta şunu belirtmek isterim ki örgütümüz ve bizler tüm hukuki süreçleri titizlikle takip etmekteyiz halkımız bu konuda müsterih olsun. Gerek yazılı ve görsel medyada gerekse sosyal medyada seçim sonuçları ile çarpıtmalı ifadelere yer verilmesi süreci yıpratmaktan başka bir kazancı olmayan söylemlerdir. İlçelerde geçersiz oyların sayımında gördüğümüz hatalardan kısaca bahsetmek istiyorum.

Sonrası gerçekten milletimizin takdiridir. Sayımını gerçekleştirdiğimiz geçersiz oyların birçoğunda ambleme yani logoya basılan mührün gözden kaçması olduğunu tespit ettik. Ancak bu her iki parti için de geçerli olan bir durum. Bazı sandıklarda bunlar geçerli olarak sayılmışken bazılarında hem logonun hem de mührün siyah olmasından kaynaklı fark edilememiş. Bunun bir hata olduğu her iki partiye verilen oylarda olması zaten durumu açıklıyor. Şu an geçersiz oyların geçerli olarak sayılmasında yaşanan bu rakamsal artışın logo üzerine basılan oyların geçerli sayılmasından dolayıdır. Diğer bir husus tutanak birleştirme sırasında partilerin oylarının birbirine veya eksik yazılmasıdır. Bu durum da her seçimde rastlanan itiraza bile gerek kalmaksızın düzeltme tutanakları ile düzenlenerek sisteme işlenen böylelikle düzeltilen ‘maddi hatalardır’. Geçerli ve geçersiz oyların sayısı belli iken, geçersiz oyları da bu kadar incelemiş ve tekrar tekrar sayımı yapılmışken hala farkın kapanmamış olmasından duyulan endişe ile yeniden sayım istemi seçim hukukuna ve içtihatlara aykırıdır’ dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’ un sözlerini eleştiren CHP’li Barış Karadeniz;. ‘AK Parti Genel Başkan Yardımcısı hukuk devleti ile uyuşmayan, halkımızı bilerek isteyerek yanlış yönlendiren, ‘Bu rakamlarla bir gariplik olduğunu hissediyor insan’ gibi mesnetsiz söylemlerle sürece zarar veren açıklamalarından derhal vazgeçmelidir. Günlerdir tüm hukuki yolların uygulanmasında parti olarak gösterdiğimiz hassasiyetle, takip ve sayımların en güvenli şekilde yapılması için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Belediye işi gönül işi sloganlarının anlamını şaşırıp, tüm hukuki yolları gönül işine çevirmeye çalışanlara şunu söylemek istiyorum bu süreçte hukuka, demokrasiye ve adalete zarar veremeyeceklerini iyi bilsinler. Sayın Yavuz’un dünyanın ‘en güvenilir ve dürüst seçim sistemi bizde’ ile ‘bu seçimde şaibe vardır’ şeklindeki beyanlarının arasında yalnızca 5 gün var. Üç beş günde kendi söylediklerini yalanlayabilenlerin bu sürece hiçbir katkısı olamaz. Kendi başarısızlıklarının vebalini bu millete ödetmeye de hakları yok. Ben öyle hissediyorum diyerek seçimin sonucunu tanımamak anayasal düzeni ihlal etmektir ve bu millet bunu affetmez. Başarının cezasız kalmadığı bir seçimlerimiz kalmıştı onu da keyfi olarak hırslarına ve başarısızlıklarına kurban etme derdindeler. Bu tutum ve söylemler, seçme ve seçilme hakkını kullanan vatandaşımızın iradesini yok saymanın yanı sıra Cumhurbaşkanı tarafından atanan kaymakamların seçtiği sandık görevlilerini de töhmet altında bırakmaktadır. Süreci yönetemeyenler, hukuk bilmeyenler bu süreçten uzak dursun. Çünkü seçim hukuk ve demokrasi işidir, gönül işi değil’ dedi. 

Editör: Vitrin Haber