CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, engellileri yoksulluğa ve çaresizliğe iten aylık kesintilerine bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi. Karadeniz, “Engelli vatandaşlarımıza üç ayda bir verilen maaşları kesiliyor. Hatta kendilerine borç çıkartılıyor ve icra takipleri yapılıyor. Hükümet, engellilerimizi mağdur eden uygulamalara derhal son vermeli, yeni düzenlemelerle engellilerimizi çaresizlik ve yoksulluk çıkmazından en kısa zamanda çıkarmalı” dedi.

CHP’li Karadeniz, yüzde 40 - 69 arası engelli vatandaşlara aylık 353 lira, yüzde 70 ve üstü engellilere de aylık 529 lira verildiğini dile getirdi. “Bu aylıkları bile engellilerimize çok gören bir iktidar iş başında” diyen Karadeniz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya “Engellilerimizin aylıklarını neden kesiyorsunuz? Mağdur olduklarını görmüyor musunuz?” diye sordu.

Bakan Kaya’nın yanıtlaması istemi ile Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Barış Karadeniz şu soruları yöneltti: “Engelli vatandaşlarımıza üç ayda bir verilen maaşlarının kesildiği son dönemde çok yoğun şikâyetler tarafımıza iletilmektedir. Engelli maaşı için, hanede yaşayan tüm kişilerin, her türlü gelirlerinin toplamının dikkate alındığı yasal düzenlemeye göre hanede kişi başına düşen gelir 423 TL’nin altındaysa maaş veriliyor. Bir hanedeki tüm gelir, sanki engellinin geliriymiş gibi değerlendirilmektedir. Bu uygulama engelli vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Buna göre; Engellilerimizin aylıklarını neden kesiyorsunuz? Mağdur olduklarını görmüyor musunuz? Engellilerimizi ve ailelerini yoksulluk ve çaresizliğe iten bu düzenlemeyi engellilerimizin lehine olarak ne zaman hangi çalışma ile düzelteceksiniz? Engelli vatandaşlarımız ve aileleri aldıkları bu aylıkla gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılarken aylığının kendisine haber verilmeden kesilmesi telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratıyor. Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin, bunun dışında yaşlı aylığı alan vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerini nasıl giderecekseniz? Engellilerimizin ve yaşlılarımızın aylıkları kesilirken ayrıca kendilerine ödeyemeyecekleri miktarda borç çıkartıldı. Hatta icraya verilen engelli ve yaşlılarımız bulunmaktadır. Bu borçların silinmesi için yasal bir düzenleme yapacak mısınız? İktidarınız döneminde 2022 sayılı ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişiklikler sonrasında kaç engellimizin aylığı kesilmiştir? Bu düzenlemeler sonrası, evde bakım aylığı ile yaşlılık aylığı alan kaç vatandaşımızın bu aylıkları kesilmiş, kaç vatandaşımıza borç çıkartılarak haklarında yasal işlem başlatılmıştır? Bu kabul edilemez durum karşısında en acil çözümünüz ne olacaktır? Engellilerimizi, bakıma muhtaç vatandaşlarımızı ve yaşlılarımızı yoksulluğa mahkum eden, yaşamlarını zorlaştıran toplumla bütünleşmelerini engelleyen bu uygulamalardan ne zaman vazgeçeceksiniz?”
Editör: Vitrin Haber