Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, 2016 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldı.

Konuşmasına, “Bir ağaç için, ağacı değil de köşkü yerinden oynatan Atatürk’ün bir dünya lideri olduğunu vurgulayarak başlayan CHP’li Karadeniz, başta Sinop olmak üzere Karadeniz halkı ve tüm Türkiye’nin nükleer santral istemediğini söyledi. Karadeniz, AKP Hükümetinin, Sinop’ta, Akkuyu’da ve İğneada’da nükleer katliamın hazırlığını yaptığı belirterek,  şunları söyledi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak radyasyonu küçümseyerek nükleer santralleri MR cihazı ile kıyaslıyor. Bu nasıl bir zihniyettir? Bunun mutlaka bir izahı gerekir! Bu ülke kayın biraderler, yengeler, eşler, damatlar ve çocuklara teslim edilemeyecek kadar onurlu değerli bir ülkedir. Bu ülke aile şirketi değildir, bu aile bu ülkenin yönetim kurulu değildir. Malum şahısta Yönetim Kurulu başkanı hiç değildir.”

Çernobil ve Fukuşima kazalarının etkini hala sürdürdüğünü, özellikle Çernobil’in Karadeniz’de yarattığı felaketi anlatan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “Çernobil faciasının üzerinden 30 yıl geçti. Yıllardır Karadeniz’de her evde en az iki kanser hastası var. Yazık değil mi?” diye sordu. Nükleer lobilerin oyunlarının Türkiye’de harfi harfine halk üzerinde oynandığına dikkat çeken Karadeniz, Bakan Albayrak’ın da nükleer lobinin algı operasyonu tekniğini kullanarak, Türkiye’yi enerji bağımlılığından kaynaklanan riskleri azaltacağı iddiasında bulunduğunu dile getirdi. Karadeniz, “Oysa, uranyumu olmayan Türkiye, sadece Sinop’ta yapılacak nükleer santrali çalıştıracak yakıt için yaklaşık 3,5 milyar dolar harcayacak.  Sinop Nükleer Enerji Santrali’nin elektrik üretimi açısından dışa bağımlılığı azaltacağı söylemi AKP’NİN koskoca bir yalanıdır” diye konuştu.

Sinop’ta nükleer santralinin Japon-Fransız ortaklığı ile yapılmak istediğine dikkat çeken Karadeniz, Japonya’daki kazanın nükleer santrallerin güvenilir olmadığını gözler önüne serdiğini vurguladı. “Bu kaza, Nükleer alanda dünyanın en ileri teknolojisinin bile nükleer felaketlerde savunmasızlığını ortaya koymuştur” diyen Karadeniz, “Bakan Albayrak, Sinop ve Mersin için en güvenli yer diyor. Japonya ve Rusya en büyük nükleer darbeyi yemiş sabıkalı iki ülkedir. Siz kalkıp onlara nükleer santral yaptırarak üstüne bir de güvenlikten söz ediyorsunuz” diye konuştu.

CHP’li Karadeniz, Sinop’ta nükleer enerji santralini üstelen Japon-Fransız ortaklığına büyük ayrıcalıklar sağlandığı belirterek, Türkiye’nin çıkarlarına uygun olmayan bir anlaşmanın TBMM’de ansızın gece yarısı kabul edildiğini hatırlattı ve “Japon-Fransız şirketine tanınan ayrıcalıklar Osmanlı Devleti’nin Fransızlara tanıdığı kapitülasyonları anımsatıyor. Hatırlarsınız, kapitülasyonlar Osmanlı’nın çöküşünün başlangıcıdır! Siz zaten 2002’den beri benzer kapitülasyonlarla ülkenin değerlerini satmaya başladınız” diye konuştu.

Barış Karadeniz, Karadeniz’de Çernobil’den sonra avlanılacak balık kalmadığını, 52 olan balık türü, 26'ya düştüğünü, Sinop’ta kayıtlı 4 bin 300 balıkçının nükleer santral yüzünden işlerinden olacağı korkusunu yaşadığını söyledi.  CHP Grubu adına konuşan Barış Karadeniz sözlerini şöyle tamamladı:

AKP hükümetine soruyorum; Nükleer Santrali yaparken kime ne diye söz verdiniz? Neyin hesabını yaptınız? Japonlar Sinop nükleer santralinin santral maliyetini 16 Milyar dolar olarak açıklarken siz 22 milyar dolardan söz ediyorsunuz. Kimlerin cebini dolduracaksınız? Son Sinopluyu, son Karadenizliyi nükleere kurban verdiğinizde o elektriği kime satacaksınız?  Açık ve net söylüyorum. Sinop haykırıyor! Akkuyu, İğneada, tüm Türkiye haykırıyor. Nükleer santral istemiyoruz. Size de bun santrali yaptırmayacağız.” 

 
Editör: Vitrin Haber