TBMM Genel Kurulunda, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan'ın bir derneğin Tokyo'daki konferansına katılmasına yönelik başkanlık tezkeresinin oylamasından önce usul tartışması açıldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'nin Dış ilişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yer alan dostluk grupları hariç, TBMM'yi temsil edecek üyelerin belirlenmesine yönelik hükmü okudu.
Bu konuda Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a iki kez şikayette bulunduklarını, ancak yanıt alamadıklarını ifade eden Altay, Kahraman'ın yetki gaspı yaptığını öne sürdü, usul tartışması talep etti.
Gezilere gidecek milletvekillerini parti gruplarının belirleyeceğini anlatan Altay, ancak Kahraman'ın, "Hayır, CHP'den kimi götüreceğime ben karar veririm." dediğini, kanunu yok saydığını savundu.

Kahraman'ın hasta olduğunu öğrendiğini, geçmiş olsun demek için telefon açtığını, ancak cevap verilmediğini belirten Altay, "Meclis Başkanı ya yoğun bakımda, yatakta; hasta olmadığı zaman da yurtdışında. Allah'tan acil şifa diliyorum. İki şey yapacağız, umarım bürokratları beni dinliyordur. Hiçbir CHP milletvekili, Meclis Başkanı ile geziye gitmeyecek. Meclis Başkanı nereye gidiyor? İsviçre'ye. İsviçre Meclis Başkanlığına yazı yazacağız, geziyle ilgili rahatsızlığımızı o gitmeden bildireceğiz. Meclis Başkanlığından gelen tezkerelerde, İçtüzüğün verdiği hakları kullanacağız. Meclis Başkanını kanunlara uymaya davet ediyoruz. Uymamakta direnirse hodri meydan." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP Grubu olarak bundan 2-3 ay önce TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüştüklerini dile getirerek, gruplardan ziyaretlere katılacak milletvekillerinin grubun takdiriyle olması gerektiğini söylediklerini anlattı.

Akçay, Meclis Başkanı Kahraman'ın ayrıca gözettiği bir husus varsa, belli konu ve temaya yönelik bir seyahat ise yine gruptan da talep edilebileceğini ifade etti. Akçay, milletvekillerinin gruplardan habersiz emrivaki şeklinde seyahate dahil edilmesini de İsviçre Meclisine şikayeti de doğru bulmadığını söyledi. Akçay, "İyi niyetimizi sürdürüyoruz, aksi halde grup olarak karar verirsek, o seyahate milletvekili göndermeyebiliriz. Meclis Başkanı bunu da göz önünde bulundursun." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Altay'ın, Meclis Başkanı hakkında kullandığı ifadelerin doğru olmadığını kaydetti. Muş, insanların hasta olabileceğini, bunu kürsüden ifade edip polemik konusu yapmanın yakışmayacağını belirtti.

Muş, daha önce de yurtdışı gezilerin olduğunu ve bunların oylandığını anımsattı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, bugüne kadar yurtdışı heyetler belirlenirken, iktidar-muhalefet fark etmeksizin, her partiden milletvekilinin yer aldığını söyledi.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da Meclis Başkanı Kahraman ile bizzat görüşülmesinde yarar gördüğünü, Kahraman ile görüşeceğini kaydetti.
Tartışmanın ardından HDP'nin grup önerisinin görüşmesine geçildi.
 
Editör: Vitrin Haber