CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, fındık ve fındık üreticileri için Meclis Araştırma Önergesi istedi. CHP'li 20 milletvekilinin imzaladığı önergede Tığlı, " Ülke ekonomisine verdiği katkı ile önemli tarımsal ürün olan fındık, başta Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Gümüşhane, Sinop, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Kocaeli, Bolu, Tokat olmak üzere hemen hemen Karadeniz’e kıyısı olan her ilde yetiştirilmektedir. Hasat zamanından önce fındık rekoltesi üzerine yapılan manipülasyon içerikli açıklamalar ve buna bağlı arz talep dengesini belirleyen fiyat politikaları, üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatmak için yapılan oyundan başka bir şey değildir" dedi.

HEP BAŞARISIZ OLUNDU
700 bin hektarlık bir alanda 500 bine yakın aile tarafından üretilen fındık ile elde edilen gelirden, ülke nüfusunun yüzde 10’luk bir kısmının faydalandığını belirten Giresun Milletvekili Necati Tığlı: “Fındık üretiminde dünya piyasasının çoğunu elinde bulunduran ülkemiz, fındığı dış pazarda daha etkili bir hale getirmek için yaptığı çalışmalarda hep yetersiz kalmaktadır. Günü kurtarmak için Bakanlık tarafından belirlenen fındık politikaları da diğer tarımsal ürünler için belirlenen politikalar gibi başarısız olmaktadır. Ülkemizde fındık üretimi, 2844 sayılı Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yapılan çalışmalar ile birçok kez değişikliğe uğratılmıştır. Fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, üretim maliyetlerindeki dengesizlik, rekolte tahminlerin manipüle edilmesi, ihracat gelirleri ve fındığa yüklenen katma değer çalışmaları hep yetersiz olmuştur” ifadelerini kullandı.  

FİSKOBİRLİK Mİ? TMO MU?

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) 'yeniden yapılandırma' adı altında çıkartılan kanunlarla üçe bölündüğünü ve fındık alımlarında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) devreye sokulduğunu sözlerine ekleyen CHP'li Tığlı, istikrarlı bir fındık piyasası için TMO yerine, yeniden FİSKOBİRLİK’in piyasada ana aktör olması, üreticinin belirleyeceği şekilde yönetim organlarının yapılandırılmasını ve fındık alımlarının FİSKOBİRLİK tarafından yapması gerektiğini kaydetti.
Editör: Vitrin Haber