Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplanan Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) Sinop, Bilecik ve Çanakkale belediye başkan adaylarının belirlenmesinde eğilim yoklaması yapılması kararı alınmıştı. Karar doğrultusunda Sinop’ta 2 Aralık Pazar günü 85. Yıl Kemalettin Sami Paşa Salonunda gerçekleştirilen eğilim yoklamasında Sinop Merkez ilçe sınırları içerisinde ikamet eden toplam bin 373 üyenin büyük bir kısmı oy kullandı.

Oylarını kullanmak üzere, oy kullanma işleminin yapıldığı 85. Yıl Kemalettin Sami Paşa Salonuna gelen belediye başkan aday adayları, burada gazetemiz Vitrinhaber’e, değerlendirmelerde bulundu. 

ÖNEMLİ OLAN SİNOP İÇİN BİRŞEYLER YAPMAK
Gerçekleştirilen eğilim yoklamasının, demokrasinin bir gereği olduğunu belirten Sinop’un mevcut Belediye Başkanı ve yeni dönemde belediye başkan aday adayı Baki Ergül, burada önemli olan şeyin başkanlık değil, Sinop için bir şeyler yapabilmek olduğunu ifade etti. 

Ergül; “Baki Ergül, Demokrasilerde çareler tükenmez derler. Demokrasinin içerisinde böyle şeylerde var. Burada önemli olan bu tür yarışların kırgınlıklara kırılmalara neden olmaması diye düşünüyorum. Ama istediğiniz kadar böyle söyleyin maalesef bunlarda oluyor. Bu da bir realite. Demokrasi çok güzel. Ama o bütünlüğü bozmamak için de bence başka türlü değerlendirmelerinde olması gerektiğini düşünüyorum. Ben 10 senelik belediye başkanıyım. Hep birlikte bu şehri yönetmeye çalıştık. Güzel de şeyler yaptık. Sonuç ne olur ben onu bilemem. Hayırlısı olsun istiyorum. Önemli olan Sinop’a bir şeyler yapabilmek. Yoksa başkan olmak çok fazla önemli değil. Eğer sizin ufkunuz, vizyonunuz sadece söylemlerden ibaret ise o bir şey ifade etmiyor bana göre. Ben kendim inşaat mühendisi olarak realist bir insanım. Böyle söyleyince bazılarının işine gelmiyor bunlar. Ama öyle kolay şeyler değil bunlar. Hayırlısı olsun. Benim için Sinop önemli. Benim devam edip etmemem önemli değil. Ben 10 sene dolu dolu bu görevi yaptım. Dolayısı ile Sinop’a da borcumuzu ödedik. Bu konuda bir tereddüdüm yok. Bundan sonrası da artık Sinopluların takdir edeceği bir şey. Hayırlısı olsun” dedi. 

PARTİMİZ VE SİNOP AÇISINDAN EN DOĞRU TERCİHİN YAPILACAĞINA İNANIYORUM
Eğilim yoklamasının oldukça yerinde bir uygulama olduğunu belirten Belediye Başkan Aday Adayı Metin Gürbüz’de, yoklama sonucunda hem CHP hem de Sinop açısından en doğru kararın verileceğine inandığını söyledi. Gürbüz; “Demokrasinin güzelliği yaklaşık bin 371 parti üyesi seçmenimiz uzun yıllar sonra bir önseçim ile Cumhuriyet Halk Partisinin Sinop Belediye Başkan Adayını belirleyecek. Üyelerin huzurunda hepsi ile temas ediyoruz. Bütün aday adaylarımız buradalar. Bu bir demokrasi şölenine dönüştü. Bu hem parti içi demokrasi açısından hem de katılımcı demokrasisi açısından çok faydalı. Çünkü önce Cumhuriyet Halk Partisinin değerli üyeleri adayı belirliyor. Sonra bu belirlemeye ve kriterlere göre parti genel merkezimiz Sinop Belediye Başkan Adayını belirleyip atamış olacak.  Sabah 8’de başlayıp akşam 17’de bitecek olan oy verme süresi 17’den sonra sandıkların açılmasından sonra netleşmiş olacak. Ben Cumhuriyet Halk Partililer başta olmak üzere tüm Sinop halkının bu nazikçe tutumuna, katılımına teşekkür ediyorum. Partimiz açısından da Sinop açısından da en doğru tercihin yapılacağına eminim” diye konuştu. 

ADAY ADAYLARINA KENDİLERİNİ TANITMALARI İÇİN FIRSAT VERİLMELİYDİ
Eğilim yoklamasının oldukça düzenli ve nezaket çerçevesi içerisinde geçtiğini ifade eden Belediye Başkan Aday Adayı Bülent Gökmenoğlu ise tek eksikliğin aday adaylarına kendilerini ve projelerini tanıtmaları için fırsat verilmemesi olduğunu söyledi. Yazıişleri Müdürümüz Ali Fuat Özşahin'e konuşan
Gökmenoğlu; “Bu bir eğilim yoklaması. Öncelikle bir yanlış anlamayı düzelteyim. Genel merkezden gelen genelgede de önseçim demiyor, eğilim yoklaması diyor. Kast edilen şu, önseçimde teknik olarak hakim nezaretindedir ama önseçim bağlayıcıdır. 1 oy fazla alan hemen açıklanabilir. Ama bu sefer aday adaylarından projeler istediler. Başvuru yaparken başvuruların altında projelerimizi istediler. Genel merkezden bir vekil ve bir parti meclisi üyemiz mülakata geldi. Adayların kimliği, adayların geçmiş siyasal performansları, adayların projelerinin detayları bu anlamda kriterlerden  4 -5 tanesinden bazıları. Bugün yapılan eğilim yoklaması da kriterlerden biri. Şöyle bir sonuç beklenmesin. Bu bir yanılgımadır. Eğer yapan varsa bu da bir bilinçli çarpıtmadır. Buradan 1 oy fazla olarak çıkan belediye başkanı adayı olacak diye bir kural yok. Örneğin hiçbir icra sorunu olmamış bir aday ile 10 yıl icra sorumluluğu olmuş bir aday adayının ya da 3 yıl icra sorumluluğu olmuş bir aday adayının aldığı oylarla düz bir üye olarak aday adayı olan adaylarımızın aldığı oylar arasındaki oylar buna göre değerlendirilecek. Demokrasi şöleni dediğimiz bu süreçte taraflar birbirlerine siyasal nezakete yakışır bir şekilde davranıyorlar. Genel Başkan Yardımcımız Onursal Adıgüzel geldi. Salondaki düzenin çok iyi bir şekilde işlemesi için çalışıyor çabalıyor. Görüşlerini ve tecrübesini aktarıyor. Ama bir eksiğimiz var. Biz isterdik ki aday adaylarının hepsi çıkıp halkın karşısına düşüncelerini anlatsınlar. Yaptıklarını ve yapacaklarını açıklasınlar. Çünkü üyeler neye göre oy verecekler. Doğrusu üyelerin karşısına çıkarak hem geçmiş 10 seneyi bir muhasebe etmek, gelecekte de nelerin yapılacağını, yapılmadığının ve nasıl yapılacağının söylenmesi gerekirdi. Bu eksik kaldı. Belediye Başkanımız Baki Ergül ve önceki il başkanımız Barış Ayhan bunu kabul etmedi. Metin bey ve ben bunu istedik. Yönetim kurulu böyle bir karar verdi, saygı duyuyoruz. Bizde projelerimizi olanaklarımız ölçüsünde çeşitli iletişim yöntemlerimizle üyelerimize gönderdik. Bu partinin sahibi seçilmişler değildir, üyelerdir. Çünkü 16 yıllık faşizme giden görüntüde hala bir AKP tercihi yapmayıp CHP’de üye olarak kalabilen insanlar bizim başımızın tacıdır. O yüzden bu eğilim yoklamamıza saygımız var. Tekrar ediyorum son ve tek kriter değildir.  Sonuç hepimize hayırlı olsun” dedi. Vitrinhaber bir Sinop markasıdır.​

KAZANAN CHP VE SİNOP OLACAK
Eğilim yoklamasının kaybedeni olmayan bir seçim olduğunu belirten Belediye Başkan Aday Adayı Barış Ayhan, aday kim olursa olsun kazananın her halükarda CHP ve Sinop olacağını söyledi. Ayhan; “Bugün burada tam bir demokrasi şöleni yaşanıyor. Partimizin belediye başkan adayını belirleme sürecindeki yetkiyi partinin gerçek sahipleri üyelerine verdi genel merkezimiz. Bugün burada Cumhuriyet Halk Partisinin Sinop Merkez’de kayıtlı bin 371 üyesi oy kullanacak ve sandıklar açıldığında kaybedeni olmayacak, kazananın Cumhuriyet Halk Partisi ve Sinop olacağı bir seçim geçireceğiz. 4 arkadaşımız sandıkta yarışıyor. Fakat 4’üde birlik beraberlik ve dostluk içerisinde bu seçimi götürüyoruz. Son derece heyecanlı ve coşkulu geçiyor günümüz. Akşam 17’de sandıklar açıldığında da aynı coşkuyu hep birlikte yaşayacağız. Sandıktan kimin birinci çıktığının bir önemi yok. Kaybedeni olmayan bir seçim olacak. Kazanan CHP ve Sinop olacak. Bin 373 üyemiz oy kullanacak. Sandıktan hangi aday adayımız birinci çıkarsa o bizim belediye başkan adayımız olacak. 

Katılım fevkalade yüksek. Biz daha önce 2 dönem belediye başkan adayımızı belirlerken bu yönteme başvurmamıştık. 10 sene aradan sonra üyelerimizin katılımı ile önseçim yapıyoruz. Bu da doğal olarak üyelerimizin çok uzun zamandır beklediği özlem duyduğu bir yöntemdi. Onun için üyelerimiz heyecanla bugünü bekliyorlardı. Bu vesile ile katılımın çok yüksek olduğunu düşünüyorum” dedi.
Editör: Vitrin Haber