CHP, TBMM’nin genç işsizliğinin araştırılması için araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve 21 milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye genç işsizliği için somut adım atılmadığı ve gelecekte genç işsizliği ile mücadelede doğru ve kalıcı politikaların oluşturulması ve uygulanması için genç issizliğinin nedenlerinin iyi anlaşılmasının önemli olduğu vurgulandı. 

Genç işsizliği sorunu üzerine kapsamlı olarak tespitlerin yapılaması, genç istihdamı politika önerilerine öncelik kazandırılması, ulusal bir gençlik istihdam politikası oluşturulması, sorunların tespiti ve çözümlerinin üretilmesi amacı ile Meclis araştırması açılmasını istenen araştırma önergesini hazırlayan Barış Karadeniz, Türkiye’nin gençleri ile ilgili yakıcı sorunu ortaya koyan rapor ve araştırma örneklerine dikkat çekti.
Türkiye nüfusunun 20 milyona yakını yani yaklaşık % 25’i, 15-29 yaş arası gençlerden oluşmaktadır.  Nüfusumuzun önemli bir bölümünün yani gençliğin eğitimden sosyo-kültürel yaşama, sağlıklı yaşamdan çalışma hayatına bir çok alanlarda yaşadığı sorunları ve özellikle de istihdam alanındaki sorunları her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu sorunlara yönelik tespitler kamuoyuna yansıyan araştırma ve raporlar ile çok net bir şekilde ortaya konmaktadır.

Önergenin gerekçesinde;  Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin,  “Gençlik, Beceriler ve İstihdam Edilebilirlik” raporuna işaret edilirken şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin bu rapora yansıyan durumu son ederce korkunç bir tabloyu yansıtmaktadır. Rapora göre istihdam, eğitim ve staj verilerinde OECD ortalaması % 15.5 iken Türkiye'de 15-29 yaş arası gençlerin % 31.3'ü ne istihdam piyasasında yer almakta, ne eğitim görmekte ne de staj yapmaktadır. OECD verilerine göre Türkiye’nin genç işsizlik oranını 2014 yılında %17,92 olarak göstermektedir. Türkiye bu oranla %15 olan OECD ortalamasının yaklaşık % 3 üzerinde bulunmaktadır. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Temmuz 2015 dönem sonuçlarına göre de yükseköğretim mezunları arasında işsiz sayısı bir önceki senenin aynı dönemine göre 63 bin kişi arttı. Bu veri işsiz ordusuna 63 bin yeni üniversite mezununun katıldığını göstermektedir. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı 720 bin kişi. Yükseköğretim mezunları için işsizlik oranı % 11,4 ile ortalamanın üstünde bulunmaktadır.”

Editör: Vitrin Haber