Selden zarar gören kent merkezinde adeta çamur deryasına dönen cadde ve sokaklar ile iş yerlerini gezen Kemal Kılıçdaroğlu vatandaşlarla da sohbet etti. Kılıçdaroğlu farklı kentlerden yardım faaliyetlerinde bulunmak için ilçeye gelen ekiplerle de bir araya geldi. Ekiplere teşekkürlerini ileten Kılıçdaroğlu, selden zarar gören vatandaşlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileğini iletti. Beraberindeki Ekrem İmamoğlu ile birlikte İBB’ye ait yardım çadırını da ziaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, görevlilerden ihtiyaç duyulan malzemelerin listesini aldı ve yanında bulunan CHP'li belediye başkanlarına verdi.  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ellerinde bulunan tüm imkanları yurttaşlar için seferber etmeye  devam edeceklerini söyledi. "Doğa tahribatının yol açtığı bir tablo ile karşı karşıyayız" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Aslında iklim değişikliğinin hangi sonuçları doğuracağını bilim insanları ortaya koyuyor. Önlemini almazsak bu tür sorunlarla maalesef karşı karşıya kalacağız. Son rakamlara göre 51 canımız hayatını kaybetti. Ölenlere rahmet diliyoruz" şeklinde konuştu. 

Selden etkilenen illerin afet bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Buranın afet bölgesi ilan edilmesi doğru bir karar. Bu kararı aldıkları için kendilerine teşekkür ederiz. Ama bu karar yeterli değil. Sanayinin ayağa kaldırılması lazım. O insanlara şöyle veya böyle, en azından eğer bir fedakarlık yapılacaksa, yani faizsiz kredi açılması lazım. Bu kredi ile ancak orası ayağa kalkabilir, dükkanlarını onarabilirler, tamir edebilirler." diye konuştu.

Sel felaketi nedeniyle çalışamaz duruma gelen iş yerlerindeki çalışanların da unutulmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Burada çalışan en az 150-200 işçi var. Onlara da bir bedelin ödenmesi lazım. Bu vesileyle hükümete çağrıda bulunuyorum. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde, iş yerleri açılıncaya kadar ve çalışıncaya kadar, o iş yerlerinde çalışan işçilere en azından asgari ücret düzeyince ücret ödenmesi gerekiyor. Bu çağrıyı biz yapıyoruz. Karşılarlarsa son derece mutlu oluruz." dedi.

Sel felaketinin ardından belediyelerin imkanları dahilinde yardıma koştuğunu anlatan Kılıçdaroğlu, bunlardan birinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu kaydetti.

Bölgedeki yardım faaliyetlerinin de sürdüğünü aktaran Kılıçdaroğlu, "Ayrıca gelen yardımlar var. Yardımlar dolayısıyla da Ayancık Belediyemiz 5 ayrı yerde depolar oluşturdu. Bu depoları sürekli denetliyorlar. İhtiyaç olduğu halde ailelere yardımları ulaştırıyorlar. Kimsenin umutsuz olmasını istemem. Hiç kimse kendisini yalnız hissetmesin. Herkes şunu gayet iyi bilsin, bu ülkede çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Bütün sorunlar akılla, mantıkla çözülür." ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin getireceği felaketleri bilim insanlarının bildiği gibi ülkeyi yönetenlerin de bilmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkeyi yönetenler eğer iklim değişikliği raporlarını dahi okumamışlarsa sağlıklı, tutarlı karar alamazlar. İklim değişikliklerinin getirebilecekleri değişiklikleri, dikkate alarak önlem almaları lazım. Eğer önlem alırlarsa bu tür olaylar meydana geldiğinde de sorun kendiliğinden çözülür. Karadeniz'i bilenler çok iyi bilirler. Karadeniz'in bütün nehirlerinde kemer şeklinde köprüler vardır. Bu köprüler neresinden bakılırsa 100 yıllıktır, 150 yıllıktır, 200 yıllıktır. Bu köprülerden hiçbirisi sel dolayısıyla yıkılmadı. Ama yeni yapılan köprüler şurada da görüyorsunuz hepsi, yıkıldı. Yüz yıl önce yapılan köprüler doğayı bilen insanlar tarafından tasarlanmış ve yapılmıştır. Yeni yapılan köprüler ise doğayı bilmeyen, geleceği bilmeyen öngöremeyen kişiler tarafından tasarlanmıştır. Eğer Karadeniz'i iyi tanımak istiyorsanız, Karadeniz'den yaşlı birisini dinleyin. O size bütün gerçekleri, alınması gereken önemleri anlatacaktır. Kriz ortaya çıktıktan, insanlar hayatını kaybettikten sonra önlem almanın bir yararı yoktur. Önlem başlangıçta alınacaktır ki insanlar hayatlarını kaybetmesinler."

Kılıçdaroğlu, ilçedeki incelemeleri sırasında, bir askerin yanına gelerek, eşini ve 2 yaşındaki çocuğunu kaybettiğini söylediğini, çocuğunun vefat ettiğini bildiğini ancak eşi hakkında şu ana kadar herhangi bir bilgi alamadığını kendisine anlattığını da sözlerine ekledi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na Ayancık ziyareti sırasında; CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, Samsun Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ile farklı kentlerden CHP'li belediye başkanları eşlik etti.

Editör: Vitrin Haber